Jak péct vejce v troubě? Jednoduché speciality výborně chutnají a vypadají efektně
Vejce připravujeme na mnoho různých způsobů, jeden z nejjednodušších je pečení. Vejce můžeme péct např. v rajčatech, avokádu, cuketách nebo bramborách. Výborná jsou pečená v různých miskách, formičkách či ve vydlabaném pečivu. Možností je více a výsledek je výtečný.
Jak péct vejce v miskách
Vymazané misky nebo formičky (např. na muffiny), které snesou vyšší teplotu, vymažeme a naplníme zvolenými surovinami. Dále přidáme vejce, můžeme ho rozklepnout přímo do misky a nechat celé, nebo ho před vložením do misky rozmícháme s dalšími surovinami např. se strouhaným sýrem, trochou smetany (nebo mléka) a koření.
Jak zapékat misky s vejci
Do vymazaných misek upravíme nakrájenou zeleninu, nastrouhaný sýr a nakrájenou uzeninu. Pro každého strávníka připravíme jednu misku. K zapékání s vejci se výborně hodí:
- plátek šunky nebo jiná uzenina,
- sýry - nastrouhaný eidam, hermelín, olomoucké tvarůžky, parmezán, mozzarella a další,
- zelenina - nakrájená cibule, pórek, kapie, malá rajčata, předvařený květák nebo brokolice, cukrová kukuřice, hrášek nebo jiné luštěniny z plechovky, listy špenátu, rukoly nebo polníčku,
- tepelně upravené houby např. žampiony z plechovky,
- vařené brambory,
- krutony z pečiva.
Poté do misek vyklepneme vejce a povrch posolíme, případně dochutíme pepřem nebo jiným kořením. Je vhodné přidat plátek másla nebo trošku oleje. Misky narovnáme na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 °C do ztuhnutí vajec. Po upečení podáváme co nejdříve.
Vejce pečená na různé způsoby
Vejce můžeme také zapékat v "jedlých obalech", např. v rozkrojených a vydlabaných rajčatech, cuketách, v rozkrojeném avokádu nebo v předem tepelně upravených bramborách. Další možností je zapékání ve vydlabaném pečivu, použijeme různé bulky nebo kulaté dalamánky.
Podle následujícího videa připravíme zapékaná bramborová hnízda s vejci, tato další snadná specialita nám jistě přijde k chuti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 4 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 6 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 7 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Komentáře