Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky - voňavé zlato České republiky se skvěle uplatní v teplé kuchyni. Teprve při tepelném zpracování vynikne jejich aroma a chuť. Osvědčené recepty jsou inspirací pro přípravu chutných jídel.
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před časem jsme zmínili jejich využití ve studené kuchyni, tentokrát se zaměříme na tepelné zpracování.
Tvarůžky v polévkách
Díky svému složení mohou tvarůžky obohatit např. polévky pro redukční dietu. Stačí nechat je drobně nakrájené nebo nastrouhané na závěr v horké polévce rozpustit.
Tousty a topinky s tvarůžky
Po zapečení vznikne na topinkách skvělá voňavá krusta. Také různé pomazánky, ve kterých dominují rozvařené tvarůžky, dodají toustům a pečivu ten správný šmak.
Maso s tvarůžky
Tvarůžky zavřené v plátku masa jsou milým překvapením po rozkrojení pro ty, kdo tento sýr mají v oblibě. Ale i jako krusta na masu udělají tvarůžky své.
Bezmasé pokrmy s tvarůžky
Tvarůžky smažené v trojobalu jsou pochoutkou asi dostatečně známou, někdy se uzavírají do plátků uzenin, aby nevytekly. Můžeme jimi posypat i brambory či těstoviny a zapéct.
Mohou být součástí sýrových špízů v trojobalu nebo hlavní složkou sýrové omáčky. Výborně fungují i se zeleninou, třeba s variabilní cuketou, brokolicí a květákem.
Tip: Pokud můžete, teplé pokrmy s tvarůžky připravujte venku, aby vám „vůní“ nenasákla celá domácnost na několik dní. Zápach doma lze zmírnit roztokem sody rozprášeným do prostoru.
Tvarůžky mají díky své jedinečnosti dokonce svůj festival. Můžeme se zde setkat s experimenty netradičních chutí, např. nasladko s ovocem a dokonce s tvarůžkovou zmrzlinou. K tomu lze dodat jen „když je miluješ, není co řešit“.
Komentáře