Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Zdroj: Toprecepty.cz

Dušené houby jsou chutným základem mnoha houbových jídel. Můžeme je také zavařovat nebo mrazit. V období mimo houbařskou sezonu nám skvěle nahradí čerstvé houby.

Houbovou omáčku, smaženici nebo jiné pokrmy bez předem podušených hub neuvaříme. Houby také dusíme před jejich zavařením nebo mražením. Jak správně při dušení postupovat?

  1. Houby nakrájíme na plátky nebo kousky.
  2. Propláchneme je na sítu nebo cedníku.
  3. Vložíme do kastrolu a osolíme.
  4. Uvedeme k varu. Houby působením soli pustí vodu. Snížíme teplotu.
  5. Pak při mírné teplotě pod poklicí dusíme asi 15-20 minut. Houby zpočátku pění, poklicí je přikryjeme, až když pěnit přestanou. Tužší houby dusíme déle.
  6. Hlídáme, aby se houby nepřipálily, v případě potřeby malinko podlijeme vodou.
  7. Kromě soli můžeme houby ochutit celým nebo drceným kmínem, osmahnutou cibulí, česnekem, petrželkou nebo jinými bylinkami podle účelu použití.

Jak připravit houbovou omáčku z pomazánkového másla

Další článek poradí, jak houby dušené ve vlastní šťávě zavařit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky