Jak připravit slané záviny? Naplnit je můžeme šunkou, sýrem i zeleninou
Slané záviny jsou velmi oblíbeným a vítaným pohoštěním pro návštěvy. Dají se jíst jak teplé, tak i studené. Spolehlivě zaženou hlad i chuť na něco dobrého u sklenky vína a jsou velmi rychle připravené. Poradíme, co do slaného závinu patří.
Slané záviny nejčastěji připravujeme z listového těsta, postup je velmi rychlý. Plníme je především šunkou, suchým salámem, na kousky nakrájenou klobásou, různými druhy sýrů a výjimkou není ani zelenina, jako je špenát či zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Druhy těst na slaný závin
Slaný závin nejčastěji pečeme z listového těsta, ale pokud je nemáme zrovna v lednici, připravíme si třeba domácí bramborové těsto, podmáslové nebo také klasické kynuté. Naplníme je podle chuti uzeninami a různými druhy sýrů.
Záviny plněné uzeninou
Nejvíce používanou surovinou v závinech je jednoznačně šunka, dále suchý salám, plátky anglické slaniny nebo na menší kousky pokrájená klobása či párek. Domácí uzená klobása závin lehce provoní a báječně ochutí lehkou pikantností.
Záviny plněné zeleninou
Záviny můžeme plnit mimo uzeniny také zeleninou. Nejčastěji využíváme listový špenát, kysané zelí a výjimkou není ani pečená dýně či houby. Doplňujeme je sýrem a to například hermelínem, kozím sýrem nebo klasickým eidamem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Komentáře