Uzení domácích klobás: Důležité je správné naložení masové směsi a teplota v udírně
Historie uzení klobás v naší zemi má nesmírně dlouhou tradici a to především díky klasickým zabíjačkám. Právě na nich se vždy slavnostně plnila masová směs do střívek a následně se klobásy udily v udírně.
Prvním krokem před uzením je příprava masové směsi. Tradičně volíme mix vepřového a hovězího masa, libové i tučné části, které nameleme. K hovězímu masu přimícháváme studenou vodu a tím vznikne lepivá směs tzv. "spojka", která se smíchá s vepřovým masem. Nasolená směs se nechá uležet a poté se plní do střívek. Po odležení nastává čas uzení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Uzení klobás
Postupujeme takto:
- Do vyhřáté udírny na zhruba 70 °C rozvěsíme klobásy omotané kolem tyče, přičemž dvířka udírny nezavíráme a necháme klobásy oschnout.
- Dvířka po chvíli uzavřeme a udit můžeme podobně jako maso dvěma způsoby a to studeným nebo teplým kouřem, které se mezi sebou liší teplotou v udírně.
- Délka uzení se odlišuje vždy podle konkrétního receptu v závislosti na zvolené teplotě, většinou se setkáme s časem 5–8 hodin.
- Raději používáme tvrdá dřeva listnatých stromů jako buk, dub či olše, nikdy nepoužíváme jehličnany, které by chuť klobás mohly zkazit.
Vyzkoušejte si podle videoreceptu báječný fazolový guláš, do kterého můžete nakrájet i domácí vyuzenou klobásu, guláš bude mít díky ní výtečné aroma i chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si vybrat správnou plničku klobás: Tipy a rady pro úspěšnou výrobu klobás
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Komentáře