Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z listového těsta můžete připravit celou řadu skvělých pokrmů.
Zdroj: Toprecepty.cz

Listové těsto je skvělou ingrediencí pro přípravu mnoha sladkých i slaných dobrot. Navíc si v době venkovních nízkých teplot můžete s tímto těstem připravit vydatné pokrmy, které dodají potřebnou energii. Pusťte se nejen do populárních závinů, ale vytvořte si třeba také mini pizzy.

Jak s těstem pracovat

Historie listového těsta sahá až do starověkého Egypta, ale jeho moderní formu zpopularizovali Francouzi. U nás je tento druh těsta vyhledáván stále více, protože v dnešní době ho lze levně koupit už připravené na pečícím papíru. Při práci s listovým těstem je důležité pracovat rychle, protože je nejlepší, když je těsto studené a tím pádem méně lepivé.

Pečte ho při vysoké teplotě, mezi 200 a 220 °C, aby bylo krásně křupavé. Používejte ostrý nůž pro krájení, abyste neslepili vrstvy těsta a umožnili mu se správně nafouknout při pečení. A nezapomeňte těsto před vložením do trouby potřít rozšlehaným vejcem, abyste získali zlatavou a lesklou kůrku.

Šátečky

Mezi oblíbené pokrmy z listového těsta patří třeba slané šátečky, které se často objevují na mnohých domácích oslavách. Tyto malé trojúhelníčky nebo obdélníčky z listového těsta mohou být plněné šunkou, sýrem, zeleninou nebo kombinací různých ingrediencí. Připravit si je můžete například podle tohoto receptu. Pokud raději zvolíte sladkou variantu, můžete jako náplň použít třeba tvaroh nebo mák.

Závin na sto způsobů

Závin, často připravovaný jako sladký dezert s jablky, ořechy a skořicí je u nás oblíbený i ve slaných variantách. Nejčastěji se připravuje se špenátem a sýrem nebo třeba se zelím a klobásou. Slaný „štrúdl“, který si vytvoříte třeba podle receptu zde, může oproti tomu sladkému skvěle posloužit i jako hlavní jídlo, popřípadě jako doplněk k němu.

Koláče a pizzy

Quiche, původem francouzský koláč, si mezi našinci také získal popularitu. Obvykle se připravuje z listového těsta, třeba ten s brokolicí a modrým sýrem, a je plněný směsí vajec, smetany a dalších ingrediencí jako sýr, šunka, slanina nebo zelenina. Oblíbené jsou také slané koláče, jako ten cibulový se slaninou, na který najdete recept zde, nebo tarte s kozím sýrem a špenátem.

Pro milovníky pizzy jsou skvělou volbou malé verze s listovým těstem jako základem, doplněné o rajčatovou omáčku, sýr a další ingredience podle chuti. Jak na ně, zjistíte v tomto receptu.

Trdelník

Tato sladkost je často brána především jako turistická záležitost, kterou seženete ve stáncích se sladkým „rychlým občerstvením“. Tradičně se připravuje z kynutého těsta, které se omotává kolem speciálního válečku a peče (postup najdete například zde).

Moderní verze trdelníku se však mohou připravovat i z listového těsta, mnohdy plněného různými krémy, zmrzlinou nebo ovocem.

Náš tip: Pokud nechcete listové těsto kupovat, můžete si ho připravit podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více