Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit klasickou žemlovku s jablky? Zpracujete do ní starší pečivo a jablka
Zdroj: Top recepty

Žemlovku podáváme buď jako sladké hlavní jídlo, nebo jako moučník. Může se jíst teplá i studená. Výborně chutná z mírně nakyslých jablek, ochucených skořicí a vanilkovým cukrem. Při podávání ji lehce posypeme práškovým cukrem.

Pokud nám zůstalo z předešlých dnů bílé pečivo (např. rohlíky, housky, veka, případně vánočka), do kterého se už nikomu nechce, a v komoře čekají jablka na zpracování, to je ta pravá chvíle upéct žemlovku (zemlbábu). Je snadná na přípravu, nenáročná na suroviny a levná. To, že výborně chutná, věděly už naše babičky. 

Jablka jsou dobrá i do štrúdlu, ale s žemlovkou budeme mít méně práce.

  • Pečivo (obvykle rohlíky) nakrájíme na úhledné plátky (kolečka).
  • Namáčíme je do mléka. Necháme je trochu nasáknout, ale neměly by se úplně rozmočit. Pokud máte raději sladší žemlovku, mléko určitě přislaďte.
  • Namočené plátky rovnáme úhledně na plech (nebo do pekáče), který jsme vymazali tukem a vysypali strouhankou.
  • Na vrstvu navlhčeného pečiva rozložíme vrstvu jablek. Z jablek stačí vykrojit jádřinec, ale jejich slupku je škoda loupat, navíc to je chutnější a jablka se úplně nerozpečou. Vykrájená jablka nakrájíme na tenké plátky nebo je nahrubo nastrouháme. S množstvím jablek to nepřeháníme.
  • Vrstvu jablek pocukrujeme (můžeme použít krystalový a vanilkový cukr) a jemně poprášíme skořicí
  • Následuje další vrstva namočeného pečiva. Je-li třeba, vrstvy opakujeme, ale obvykle stačí dvě vrstvy pečiva a mezi ně jedna vrstva jablek. Horní vrstvu tvoří vždy pečivo.
  • Na povrch rozložíme několik tenkých plátků másla, nebo ho pokapeme olejem.
  • Žemlovku upečeme pozvolna v předehřáté troubě. Pokud bychom ji pekli příliš prudce, na povrchu by ztmavla, ale uvnitř by zůstala nepropečená.
  • Při podávání můžeme povrch naporcované žemlovky poprášit práškovým cukrem.

Jak vylepšit žemlovku 

Chcete si ještě více pochutnat? Základní recept na žemlovku je možné dále vylepšit:

Podle následujícího videa můžete připravit pochoutkovou žemlovku s tvarohem a pudinkem. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více