Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limonáda, marmeláda i koláč. Rebarbora má všestranné využití

Rebarbora (reveň) vypadá jako velikánský lopuch a mnoho z nás si ji pamatuje ze zahrádek svých babiček. Rostlina je to nenáročná, daří se ji na slunci i ve stinných koutech zahrad, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Je prvním jarním “ovocem” ze zahrádky, ale botanicky patří mezi zeleninu.

Mladé a křehké listové řapíky, které z ní ulamujeme, mají ve sladkém vaření a pečení mnoho využití. Z rebarbory vyrobíte výbornou limonádu, pikantní marmeládu nebo svěží rozvar na sladké lívanečky, zpracujete ji do náplně koláčů, kde jí to velmi sluší s tvarohem a drobenkou.

Sezóna rebarbory

Mladé řapíky se sbírají (odlamují z rostliny) v období května až do poloviny června (do svatého Jana), protože pak se v rostlině zvyšuje množství kyseliny šťavelové, která není vhodná ani pro zdravé, natož nemocné lidi. Lidé, mající problémy s ledvinami a močovými cestami, by rebarboru neměli jíst raději vůbec, ale zdravému člověku občasné pochutnání si na výborném koláči s revení nijak neublíží.
Pokud navíc oloupané a pokrájené řapíky spaříte vřelou vodou, množství kyseliny šťavelové ještě snížíte.

Jak rebarboru zpracovat?

Sklízíme jen mladé, asi 30-50 cm dlouhé řapíky, které mohou mít barvu zelenou, růžovou nebo i červenou. Z výhonků pak odřízneme samotné listy, které vyhodíme, řapíky omyjeme a nožem odspodu stáhneme z řapíků tuhá vlákna, která jsou podobná vláknům řapíkatého celeru.
Pokud víte, že rebarboru nevyužijete hned v den sklizně, jen jí odřízněte listy a aniž byste ji omývali nebo z ní stahovali tuhá vlákna, uložte ji do lednice, kde vydrží 1-2 týdny jako čerstvě utržená.

Rebarboru můžete v pohodě zmrazit - odřízněte listy a stáhněte z řapíků vlákna, rebarboru nakrájejte na menší kousky, rozložte v nižší vrstvě na tác a takto dejte zmrazit. Zmrzlé kousky sesypejte do sáčku, dobře uzavřete a vraťte zpět do mrazničky.
Nakrájenou rebarboru můžete před zmražením ještě krátce zblanšírovat. V hrnci přivedeme do varu velké množství vody, přidat do ní citronovou šťávu a po menších částech v ní nakrájenou rebarboru asi minutu povařit a pak nechat prudce zchladit ve studené vodě s ledem. Okapanou rebarboru pak zamrazíme.

Kam rebarboru použít?

  • naše babičky ji nakládaly do cukrového sirupu
  • je vhodná k přípravě kompotu, který v zimě použijeme na upečení řezů nebo kynutého koláče
  • ve spojení s banánem, jahodami nebo kiwi z ní vyrobíte výbornou marmeládu (nebo džem)
  • dá se z ní udělat rebarborový sirup, vhodný později do čaje nebo sodovky
  • může být náplní sladkých knedlíků, koláčů i pohárů

Rebarbora (reveň) a zdraví

  • rebarbora má malý obsah vitamínu C, ale je výborným zdrojem vitamínů skupiny B
  • konzumace rebarbory prospěje našemu krevnímu oběhu, zlepší kvalitu pokožky a vlasů
  • rebarbora je bohatá na vápník, mangan, draslík (který podporuje vylučování vody z těla) a tělu tolik prospěšnou vlákninu

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář