Jak zpracovat rebarboru. Využití je všestranné, hodí se na limonádu, marmeládu i koláč
Rebarbora (reveň) vypadá jako velikánský lopuch a mnoho z nás si ji pamatuje ze zahrádek svých babiček. Rostlina je to nenáročná, daří se ji na slunci i ve stinných koutech zahrad, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Je prvním jarním “ovocem” ze zahrádky, ale botanicky patří mezi zeleninu.
Mladé a křehké listové řapíky, které z ní ulamujeme, mají ve sladkém vaření a pečení mnoho využití. Z rebarbory vyrobíte výbornou limonádu, pikantní marmeládu nebo svěží rozvar na sladké lívanečky, zpracujete ji do náplně koláčů, kde jí to velmi sluší s tvarohem a drobenkou.
Sezóna rebarbory
Mladé řapíky se sbírají (odlamují z rostliny) v období května až do poloviny června (do svatého Jana), protože pak se v rostlině zvyšuje množství kyseliny šťavelové, která není vhodná ani pro zdravé, natož nemocné lidi. Lidé, mající problémy s ledvinami a močovými cestami, by rebarboru neměli jíst raději vůbec, ale zdravému člověku občasné pochutnání si na výborném koláči s revení nijak neublíží.
Pokud navíc oloupané a pokrájené řapíky spaříte vřelou vodou, množství kyseliny šťavelové ještě snížíte.
Jak rebarboru zpracovat?
Sklízíme jen mladé, asi 30-50 cm dlouhé řapíky, které mohou mít barvu zelenou, růžovou nebo i červenou. Z výhonků pak odřízneme samotné listy, které vyhodíme, řapíky omyjeme a nožem odspodu stáhneme z řapíků tuhá vlákna, která jsou podobná vláknům řapíkatého celeru.
Pokud víte, že rebarboru nevyužijete hned v den sklizně, jen jí odřízněte listy a aniž byste ji omývali nebo z ní stahovali tuhá vlákna, uložte ji do lednice, kde vydrží 1-2 týdny jako čerstvě utržená.
Rebarboru můžete v pohodě zmrazit - odřízněte listy a stáhněte z řapíků vlákna, rebarboru nakrájejte na menší kousky, rozložte v nižší vrstvě na tác a takto dejte zmrazit. Zmrzlé kousky sesypejte do sáčku, dobře uzavřete a vraťte zpět do mrazničky.
Nakrájenou rebarboru můžete před zmražením ještě krátce zblanšírovat. V hrnci přivedeme do varu velké množství vody, přidat do ní citronovou šťávu a po menších částech v ní nakrájenou rebarboru asi minutu povařit a pak nechat prudce zchladit ve studené vodě s ledem. Okapanou rebarboru pak zamrazíme.
Kam rebarboru použít?
- naše babičky ji nakládaly do cukrového sirupu
- je vhodná k přípravě kompotu, který v zimě použijeme na upečení řezů nebo kynutého koláče
- ve spojení s banánem, jahodami nebo kiwi z ní vyrobíte výbornou marmeládu (nebo džem)
- dá se z ní udělat rebarborový sirup, vhodný později do čaje nebo sodovky
- může být náplní sladkých knedlíků, koláčů i pohárů
Rebarbora (reveň) a zdraví
- rebarbora má malý obsah vitamínu C, ale je výborným zdrojem vitamínů skupiny B
- konzumace rebarbory prospěje našemu krevnímu oběhu, zlepší kvalitu pokožky a vlasů
- rebarbora je bohatá na vápník, mangan, draslík (který podporuje vylučování vody z těla) a tělu tolik prospěšnou vlákninu
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Na co se hodí zavařené lečo? Možností je více, v kuchyni se rozhodně neztratí
Jak použít rýmovník, aby nás zbavil nachlazení a rýmy? Připravte si čaj, sirup či mast, nebo k němu jen přivoňte
Komentáře