Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Nastrouhaná jablka se dají využít různě. Jsou výborná na jednoduchý salát nebo do chutných moučníků. Jejich umytí, vykrájení a nastrouhání je záležitostí chvilky. Přesto se nám do této činnosti někdy nechce a raději si necháme zajít chuť - třeba na výborný závin s jablky, to je ale škoda.
Moučníky s jablky patří již tradičně do naší české sladké kuchyně, a ať už se rozhodneme pro závin, některý z jablečných koláčů nebo pověstné hraběnčiny řezy, pokud na pečení použijeme chutná jablka (nebo kyselá trochu více přisladíme), určitě si pochutnáme.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak nastrouhat jablka na ručním struhadle
Ruční strouhání obvykle zvolíme, když nám stačí malé množství nastrouhaných jablek. Jablka nejprve umyjeme a pustíme se do strouhání. Zpracování velkých a zdravých kusů ovoce jde rychleji, než příprava drobných jablek. Vybereme si postup, který nám nejlépe vyhovuje:
- Vykrojená jablka se slupkou: Jablka rozkrojíme a vykrojíme jádřince. I se slupkou je nastrouháme na ručním nerezovém struhadle. Oblíbené je klasické 4-stranné, se kterým se dobře pracuje, jen musíme dávat pozor na prsty.
- Pokud nastrouháme rozčtvrcená jablka bez jádřinců slupkou směrem od struhadla, v ruce nám zůstane samotná slupka. Je to rychlé a bezpečné, nemusíme se bát, že se strouhneme. Slupku pak využijeme jiným způsobem.
- Vykrojená jablka bez slupky: Jablka rozkrojíme a škrabkou (nebo ostrým nožíkem) oloupeme slupku, kterou zpracujeme jiným způsobem. Vykrojíme jádřince a pustíme se do strouhání na ručním struhadle.
- Celá jablka se slupkou: Jablka můžeme strouhat i nevykrojená. Po nastrouhání zůstane pouze vnitřek (ohryzek), který můžeme dát domácím mazlíčkům.
Strouhání jablek s pomocí elektrického robota
Pokud jablek potřebujeme více, nejlepším pomocníkem je kuchyňský elektrický robot, který je určený ke strouhání. Jablka nejprve vykrojíme a je-li třeba, tak ještě okrájíme. Pak se pustíme do rychlého strouhání. Pouze nás na závěr čeká čištění přístroje, ale i s tím si hravě poradíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 12 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 18 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 22 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.