Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Zdroj: Unsplash

Nastrouhaná jablka se dají využít různě. Jsou výborná na jednoduchý salát nebo do chutných moučníků. Jejich umytí, vykrájení a nastrouhání je záležitostí chvilky. Přesto se nám do této činnosti někdy nechce a raději si necháme zajít chuť - třeba na výborný závin s jablky, to je ale škoda.

Moučníky s jablky patří již tradičně do naší české sladké kuchyně, a ať už se rozhodneme pro závin, některý z jablečných koláčů nebo pověstné hraběnčiny řezy, pokud na pečení použijeme chutná jablka (nebo kyselá trochu více přisladíme), určitě si pochutnáme.

Jak nastrouhat jablka na ručním struhadle

Ruční strouhání obvykle zvolíme, když nám stačí malé množství nastrouhaných jablek. Jablka nejprve umyjeme a pustíme se do strouhání. Zpracování velkých a zdravých kusů ovoce jde rychleji, než příprava drobných jablek. Vybereme si postup, který nám nejlépe vyhovuje:

  • Vykrojená jablka se slupkou: Jablka rozkrojíme a vykrojíme jádřince. I se slupkou je nastrouháme na ručním nerezovém struhadle. Oblíbené je klasické 4-stranné, se kterým se dobře pracuje, jen musíme dávat pozor na prsty.
  • Pokud nastrouháme rozčtvrcená jablka bez jádřinců slupkou směrem od struhadla, v ruce nám zůstane samotná slupka. Je to rychlé a bezpečné, nemusíme se bát, že se strouhneme. Slupku pak využijeme jiným způsobem.
  • Vykrojená jablka bez slupky: Jablka rozkrojíme a škrabkou (nebo ostrým nožíkem) oloupeme slupku, kterou zpracujeme jiným způsobem. Vykrojíme jádřince a pustíme se do strouhání na ručním struhadle. 
  • Celá jablka se slupkou: Jablka můžeme strouhat i nevykrojená. Po nastrouhání zůstane pouze vnitřek (ohryzek), který můžeme dát domácím mazlíčkům.

Strouhání jablek s pomocí elektrického robota

Pokud jablek potřebujeme více, nejlepším pomocníkem je kuchyňský elektrický robot, který je určený ke strouhání. Jablka nejprve vykrojíme a je-li třeba, tak ještě okrájíme. Pak se pustíme do rychlého strouhání. Pouze nás na závěr čeká čištění přístroje, ale i s tím si hravě poradíme.

Nastrouhaná jablka brzy hnědnou, proto pokud hnědnutí chceme zabránit, přimícháme k nim trochu citronové šťávy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky