V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Kuchyně našich sousedů a bratrů Slováků je poněkud pikantnější než česká. Výrazné chutě nejsou na škodu, spíš naopak. Je to poznat i na této vydatné polévce, která vám může zpříjemnit nejen Štědrý den, ale také Silvestra. Navíc přijde k chuti vždy, když se chceme příjemně zahřát po mrazivé procházce.
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku zpěněnou na tuku a vývar z uzeného masa, často ještě i nakrájenou uzeninu (slaninu, klobásu, uzené maso). Není složité ji uvařit. Vaří se alespoň den předem, aby se rozležela.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit dokonalou kapustnicu.
Jako všechny výborné a oblíbené recepty má i kapustnica mnoho variací. Záleží na oblasti (kraji), zvyklostech rodiny a chuti jejích členů. A každý kuchař přísahá na tu svoji.
- Na tu nejlepší potřebujeme chuť uzeného masa, koupíme tedy uzené (koleno, bok, uzená žebra apod.). Uvaříme z něj dobrý vývar, maso obereme a nakrájíme na kostičky.
- Kromě toho budeme potřebovat kysané zelí a namočené sušené houby.
- Do vývaru z masa vložíme překrájené zelí i se šťávou a namočené houby. Vaříme doměkka. Milovníci kořenové zeleniny ji mohou přidat drobně nakrájenou nebo nastrouhanou.
- Někdo kapustnici zahušťuje jíškou umíchanou na osmahnuté cibulce a slanině. Nakrájenou slaninu roztavíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, po jejím osmažení i hladkou mouku a umícháme růžovou jíšku. Jíškou zahustíme polévku a dobře provaříme. Jiný místo jíšky polévku zahušťuje předem vařenými kroupami nebo těstovinami.
- Někdo spoléhá na to, že mu polévku místo jíšky dostatečně zahustí bohaté množství surovin (masa, zelí a hub). Místo jíšky můžete polévku také zahustit jemně nastrouhanou syrovou bramborou. Dorůžova usmažená cibulka ale polévce dodá další chuťový rozměr, přimlouváme se alespoň za ni.
- Polévku zabarví a ochutí mletá sladká i pálivá paprika, zpěněná v trošce horkého tuku (pozor, nespálit - zhořkla by), a přidaná do ní.
- Kořeníme a ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem, kmínem, česnekem rozetřeným se solí.
- Do polévky přidáme nakrájenou klobásu (může být i pálivá).
- Na talíři si můžeme dopřát lžíci kysané smetany.
- Kapustnica se podává s chlebem.
Kapustnica se vařívá i jako silvestrovský pokrm, zde má její pikantnost ještě větší opodstatnění. Jednu z variací na kapustnicu ukazuje následující videorecept:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Banana split
Přidáno před 17 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Komentáře