Velikonoční hadrová polévka: Pokrm plný chutí, vůní, barev, ale také vitamínů
Hadrová polévka se podávala v minulosti tradičně před hlavním jídlem, kterým bylo mladé maso, jehněčí nebo kůzlečí. Její příprava byla rychlá a jednoduchá a zužitkovalo se do ní vše, od vajec po zelené bylinky.
Jak se připravuje hadrová polévka
Základem je krupice a vejce, pak můžeme improvizovat:
- Na másle osmahneme krupici a když začne slabě růžovět, zalijeme ji rozšlehanými osolenými vejci. Směs pilně mícháme, dokud se nesrazí. Pak ji dvěma lžícemi roztrháme na menší kusy, které vypadají jako kousky žlutých hadrů.
- Trhance zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, kterou osolíme, přidáme pepř, kmín a celé koření. Polévku přivedeme k varu. Vložíme do ní na kostičky pokrájenou zeleninu.
- Do polévky nasypeme pokrájené lístky mladých kopřiv a medvědího česneku. Použijeme také mražené zásoby zelených bylinek - petrželky, libečku a kopru. Polévku necháme provařit.
- Po odstavení můžeme do polévky zašlehat vejce nebo ji podávat s různými variantami svítků a nasekanou pažitkou.
Najemno nasekané bylinky lze zašlehat přímo do vajíček, která nalijeme na krupici. Kdo má rád hustou polévku, ve které stojí lžíce, může přidat vařené krupky, pohanku nebo červenou čočku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 39 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře