Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod slovem očista nebo detox si většinou představíme přísné diety a spoustu odříkání. Vydat se však můžete i mnohem jednodušší cestou. Blíží se jaro, které je k novým začátkům jako stvořené. Odlehčete si svou stravu pomocí jednoduchých triků a pociťte nový příval energie.

1. Smysl stravování

Upřímně se zamyslete nad svým stravováním – zjistěte, čeho a kolik jíte a pijete. Opravdu jsou vaše porce přiměřené? Naučte se rozlišovat mezi hladem a chutí. Také si ohlídejte to, zda nezajídáte nudu nebo stres. Pět porcí zdravého jídla denně je plně dostačující - mezi nimi si vždy dopřejte pauzu, která uleví i vašemu trávícímu systému.

 

2. Začněte postupně

Pokud se do změn ve svém stravování pustíte razantně, pravděpodobně nebudou mít dlouhého trvání. Najet na stravu bez masa nebo cukru jen stěží zvládnete přes noc. Drastické změny vám budou připadat vyčerpávající a těžké, proto začněte po malých krocích, které vás k cíli dovedou bezpečněji. Místo tabulky čokolády si kupte jen malou čokoládovou tyčinku, masité pokrmy začněte prokládat pokrmy z tofu, bílou rýži nahraďte hnědou apod.

 

3. Vyčistěte ledničku a spíž

Obsah vaší lednice, mrazáku a spíže může být velkým lákadlem. Jarnímu úklidu těla by proto měl předcházet i jarní úklid kuchyně. Zbavte se potravin, které nadále nechcete mít v jídelníčku. Jen tak nebudete muset bojovat s nepřekonatelnou chutí. Na zdravý nákup pak vždy choďte se seznamem a plným žaludkem, abyste se svého plánu dokázali držet.

 

4. Naučte se číst etikety

Ne všechno, co se tváří jako zdravé, opravdu prospěje našemu zdraví. Naučte se proto číst etikety, které vám ve volbě zdravých potravin velmi pomohou. Až si přečtete složení například ovocných jogurtů nebo salátových zálivek, jistě potom dáte přednost jogurtům čistě bílým.

 

5. Přijímejte tuky

Ne všechny tuky jsou špatné, některé z nich dokonce potřebujeme pro své zdraví. Prospěšné tuky najdete například v olivovém oleji, ořeších nebo avokádu.

 

6. Nepijte kalorie

Mnozí lidé se při snaze zlepšit svůj jídelníček zaměří na to, co jedí. Stejně důležité je i to, co pijete. Vyhněte se slazeným limonádách a džusům, které obsahují velké množství cukru. Vhodná není ani soda, či káva, kterou si ochutíte cukrem a smetanou. Voda tvoří základ našeho těla, a proto je pro nás i jako nápoj nejpřirozenější a nejzdravější. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více