Tři varianty svítků do polévky: Poradíme vám s jejich přípravou
Svítek do polévky je vaječný závitek, podobný palačince, který se peče v troubě nebo rychle osmaží na pánvi. V kuchyni našich babiček se svítek připravoval často, polévka s ním byla vydatná a chutná.
Vaječný svítek byl v minulosti jednou z hlavních polévkových vložek - ať masových, tak zeleninových. Většina hospodářství měla na svých dvorech slepice, takže vejce byla dostupnou surovinou a mouky bylo potřeba jen malinko.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou možnosti přípravy svítku
Rozhodující jsou dostupné ingredience:
- Piškotový svítek připravíme ze 3 ušlehaných bílků, do kterých přišleháme 3 žloutky, 3 lžíce hrubé mouky a sůl. Pečeme v troubě ve vymazaném a vysypaném pekáčku nebo opečeme na pánvi.
- Krupicový svítek připravíme stejným způsobem - pouze do žloutků zašleháme změklé máslo do pěny a přidáme krupici s bílkovým sněhem. Můžeme přidat nasekanou petrželku. Pečeme v troubě, ale i na pánvi.
- Bramborový svítek připravíme obdobně. Do ušlehaných žloutků s máslem přimícháme nastrouhané vařené brambory a husté těsto naředíme mlékem a ochutíme zelenými bylinkami. Opékáme na pánvi.
Svítek krájíme na drobné tvary, které vkládáme do horké polévky. Silný svítek pokrájíme na kostičky a tenký na nudličky nebo smotaný do závitku jako šneky.
Komentáře