Jak usmažit míchaná vajíčka? Jednoduchý postup patří k základům vaření, které učíme naše děti
Míchaná vajíčka s krajíčkem čerstvého chleba jsou chutnou snídaní nebo večeří. A co teprve, když je posypeme jemně nakrájenou pažitkou. Ne každý je ale umí správně usmažit a výsledkem se snadno stane vysušená našedlá hmota.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit míchaná vajíčka
Snadný recept patří k základům toho, co učíme naše děti v kuchyni.
- Vejce vyklepneme do misky. Kdo chce, přidá pepř nebo trochu kurkumy pro barvu. Vejce nevyklepáváme rovnou na pánev, protože by některé mohlo být špatné, nebo by nám do pánve mohl padnout kousek skořápky.
- Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme kousek másla, při rozpouštění by se mělo dostat na celé dno. Místo másla můžeme použít olej. Velikost pánve volíme podle množství připravovaných vajíček. Smažení by nemělo probíhat ve vysoké vrstvě.
- Vejce dobře rozšleháme vidličkou a hned se pustíme do smažení.
- Vlijeme je do pánve s rozehřátým tukem a začneme míchat. Smažíme při střední teplotě, a je-li třeba, tak vždy pánev na chvíli z plotýnky odstavíme (nebo plamen ztlumíme), aby se vejce nepřichytávala. Podle některých receptů se žloutky přidávají později, aby zůstaly částečně tekuté.
- Smažíme za stálého míchání asi 3–5 minut. Vejce by měla mírně ztuhnout. Musíme počítat s tím, že když je odstavíme z plotýnky, ještě dojdou. Pokud bychom je odstavili pozdě, budou ve výsledku příliš vysušená a zmenší se jejich objem.
- Osolíme a hned podáváme, obvykle s čerstvým chlebem.
- Vajíčka můžeme posypat nakrájenou pažitkou.
Míchaná vajíčka na talíři
Při podávání je zdobíme krásně barevnou zeleninou. Náš další článek poradí, jak míchaná vejce ještě vylepšit a čím je můžeme doplnit, ať už v průběhu tepelné úpravy nebo až na talíři.
Podle následujícího videa připravíme oblíbená vejce se slaninou, tentokrát trochu jinak:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná zpěvačka Beyoncé chová včely a stáčí med, vypije více než tři a půl litru vody denně a miluje jižanské smažené kuře
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví
Komentáře