Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak usmažit míchaná vajíčka? Jednoduchý postup patří k základům vaření, které učíme naše děti
Zdroj: Pixabay, Markéta (Machová) Klimešová

Míchaná vajíčka s krajíčkem čerstvého chleba jsou chutnou snídaní nebo večeří. A co teprve, když je posypeme jemně nakrájenou pažitkou. Ne každý je ale umí správně usmažit a výsledkem se snadno stane vysušená našedlá hmota.

Aby výsledkem byla opravdu jemná a krémová míchaná vajíčka, je dobré dodržet jednoduchý postup. Vejce můžeme ještě různými způsoby ochutit a pokud je necháme vychladnout, dají se použít jako základ chutných pomazánek.

Snadný recept patří k základům toho, co učíme naše děti v kuchyni. 

  1. Vejce vyklepneme do misky. Kdo chce, přidá pepř nebo trochu kurkumy pro barvu. Vejce nevyklepáváme rovnou na pánev, protože by některé mohlo být špatné, nebo by nám do pánve mohl padnout kousek skořápky.
  2. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme kousek másla, při rozpouštění by se mělo dostat na celé dno. Místo másla můžeme použít olej. Velikost pánve volíme podle množství připravovaných vajíček. Smažení by nemělo probíhat ve vysoké vrstvě.
  3. Vejce dobře rozšleháme vidličkou a hned se pustíme do smažení.
  4. Vlijeme je do pánve s rozehřátým tukem a začneme míchat. Smažíme při střední teplotě, a je-li třeba, tak vždy pánev na chvíli z plotýnky odstavíme (nebo plamen ztlumíme), aby se vejce nepřichytávala. Podle některých receptů se žloutky přidávají později, aby zůstaly částečně tekuté.
  5. Smažíme za stálého míchání asi 3–5 minut. Vejce by měla mírně ztuhnout. Musíme počítat s tím, že když je odstavíme z plotýnky, ještě dojdou. Pokud bychom je odstavili pozdě, budou ve výsledku příliš vysušená a zmenší se jejich objem.
  6. Osolíme a hned podáváme, obvykle s čerstvým chlebem.
  7. Vajíčka můžeme posypat nakrájenou pažitkou

Míchaná vajíčka na talíři

Při podávání je zdobíme krásně barevnou zeleninou. Náš další článek poradí, jak míchaná vejce ještě vylepšit a čím je můžeme doplnit, ať už v průběhu tepelné úpravy nebo až na talíři.

Podle následujícího videa připravíme oblíbená vejce se slaninou, tentokrát trochu jinak:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky