Na karbanátky nebo sekanou můžeme použít i jiné suroviny než mleté maso. Určitě ušetříme. A jaké jsou ty nejlepší varianty?
Mleté maso na karbanátky (sekanou) můžeme nastavit nebo zcela nahradit jinými surovinami. Možností je mnoho, poradíme ty nejpoužívanější.
Karbanátky nebo sekaná bez masa nebudou sice chutnat jako masové, ale díky vhodnému koření a stejné konzistenci si pochutnáme též, a to levněji, navíc mnohdy i zdravěji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nastavit nebo nahradit mleté maso
Při nahrazování nebo nastavování mletého masa máme poměrně dost možností.
- Ovesné vločky zalijeme horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat. Pak ochutíme. Můžeme k nim přidat dušené houby.
- Starší chléb rozmočíme v mléce nebo vývaru, rozmělníme.
- Sójový granulát připravíme podle návodu na sáčku, vymačkáme z něj vodu.
- Zeleninu (mrkev, kapustu, červenou řepu, květák, brokolici, špenát atd.) napůl uvaříme, nastrouháme (nasekáme, umeleme) a ochutíme. Cuketu nastrouháme syrovou. Zeleninu můžeme ještě nastavit předem vařenými a nastrouhanými bramborami.
- Luštěniny (fazole, hrách, cizrnu, čočku) namočíme, uvaříme podle zvyklostí, případně nahrubo rozmixujeme.
- Obiloviny (pohanku, kroupy, rýži, bulgur atd.) uvaříme podle návodu.
Jak hmotu na karbanátky (sekanou) ochutíme
Jak na šťavnatou sekanou bez prasknutí poradí jiný článek.
- Vláčnost (pokud nemáme ovesné vločky) zajistí bílé pečivo namočené v mléce nebo vývaru a rozmělněné.
- Hmota bude lépe držet pohromadě, když do ní přidáme syrová vejce.
- Samozřejmým a nezbytným ochucením je sůl a trocha mletého nebo drceného pepře.
- Výborné ochucení dodá cibule usmažená na tuku dorůžova. Tukem může být i slanina.
- Česnek utřený se solí a rozemnutá majoránka je téměř povinné ochucení.
- Do směsi můžeme přidat strouhaný sýr. Zvláště u verzí zcela bez masa tím zvýšíme výživnou hodnotu pokrmu.
- Hmotu zahustíme strouhankou.
Sekanou pečeme dočervena na pekáčku, podlitou trochou vody. Karbanátky můžeme smažit nebo také péct v troubě, což je zdravější a rychlejší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sójový granulát. Prověřené recepty, do kterých se oblíbená levná a trvanlivá surovina hodí
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Komentáře