Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!
Zdroj: Unsplash, Micheile

Uchovat si plody léta do sklenic se vždycky vyplatí. Marmelády můžete připravit tradiční cestou, nebo vyzkoušet něco nového. Ať se rozhodnete jakkoliv, zkuste zavařeniny pro tentokrát ozvláštnit. Poradíme, jak na to!

Želírovací klasika 

Nejsnazší cesta při příprave džemů a marmelád je použití želírovacích cukrů. Těch už dnes existuje celá řada. Hlavní rozdíl spočívá v tom, kolik je potřeba použít ovoce. Chcete-li získat zavařeninu s nejmenším množstvím cukru, vsaďte na želírovací cukr 3:1, kdy na 500 g směsi můžete dát až 1500 g ovoce. Při tomto poměru džem obsahuje největší podíl ovoce na množství cukru. K dostání jsou i želírovací cukry s třtinovým cukrem, které jsou sice stejně kalorické, ale třtinový cukr je malinko zdravější a také jinak chutná. Nižší energetickou hodnotu pak mají přípravky se sladidly nebo se stévií. Většina želírovacích cukrů obsahuje pektin z citrusů, který zajišťuje želírovací proces. Mnohdy jsou v nich ovšem i další přídatné látky, které často mění chuť ovoce a bez nichž se snadno můžete obejít. Při nákupu si tedy pečlivě přečtěte složení a případně vybírejte výrobky s označením BIO.

Za vše může pektin

Chcete-li jít co nejpřírodnější cestou, kupte si místo želírovacího cukru přímo samotný pektin. Pektiny jsou podle webu Ferpotravina.cz látky, které se v mnoha variantách přirozeně vyskytují v ovoci a v potravinářství se používají jako zahušťovadlo. Nejvíc pektinu obsahuje kůra citrusů, až 30 %, proto pektin, který koupíte v obchodě je vyráběn pouze z citrusů a jde o čistě přírodní produkt bez chemických konzervantů a aromat. Vedle něj se dá sehnat i jablečný pektin, který funguje velmi podobně a marmeládu s ním připravíte taky. Zároveň lze při zavařování využít síly některých druhů ovoce, jež má vyšší množství pektinu a může tak želírovat snáz. Vy pak dáte pektinu v prášku méně, nebo se bez něj zcela obejdete. Více pektinu obsahují podle serveru Thespruceeats.com např. šípky, švestky, ostružiny, brusinky, černý rybíz, jeřabiny či angrešt. Méně zhoustne ovoce s nízkým obsahem přírodního pektinu, tedy třešně, broskve, borůvky nebo jahody. V případě, že potřebujete zpracovat ovoce s nízkým obsahem pektinu, můžete si vzít na pomoc i agar. Tento želatinový přípravek z mořských řas má totiž mnohem vyšší želírovací schopnosti než pektin.

Aby lépe zhoustly

Pokud při zavařování použijete alternativní zahušťovadla, klidně snižte i množství cukru. Jen myslete na to, že cukr plní v džemu roli konzervantu, ty s nižším obsahem cukru je tak nutné sníst dříve. Jako konzervant výborně funguje kyselina citronová. Ta navíc podporuje houstnutí marmelády, zvýrazňuje chuť ovoce a zajistí, že si uchová krásnou barvu. Místo ní lze použít i citronovou šťávu. Klasický bílý rafinovaný cukr můžete v zavařeninách nahradit i jinými sladidly. Nejběžnější alternativou je třtinový cukr. Množství kalorií sice nijak nesnížíte, třtinový cukr ale obsahuje melasu, jež je, jak uvádí web Healthline.com, zdrojem cenných vitaminů a minerálních látek. Zajímavou chuť dodá marmeládám i med nebo panela, sušená šťáva z cukrové třtiny. Kaloricky příznivější jsou zavařeniny s čekankovým sirupem. 

Sůl do marmelády? Proč ne

Chcete-li dodat sladkost jen z ovoce, přihoďte při vaření do marmelády trochu rozinek a pak je rozmixujte. Pokud používáte přirozeně sladké ovoce, je možné cukr úplně vynechat. Pomocníkem vám v tom případě může být překvapivě sůl. Ta totiž z ovoce vytahuje sladkost. Samozřejmě to s ní ale nesmíte přehnat, stačí opravdu jen špetka. Sladší chuti dosáhnete i delší tepelnou úpravou ovoce. Případně ovoce povařte jen krátce, než pustí šťávu, pak je přeceďte a dál už vařte jen šťávu do zhoustnutí. Poté vše opět smíchejte. Počítejte ovšem s tím, že bez cukru bývá marmeláda vždy řidší. Cukr vám nebude tolik chybět, když marmeládu obohatíte o nějaké koření – třeba vanilku, skořici, badyán, či hřebíček. Ale samozřejmě, ozvláštnit můžete klidně i zavařeniny připravené klasickou cestou. Zkuste třeba fíkovou marmeládu se skořicí. A nebojte se ani neobvyklých kombinací, jako jsou třeba jahody s mátou či bazalkou, hrušky se zázvorem, broskve s tymiánem či meruňky s levandulí. Taková marmeláda poslouží i jako netradiční dárek. 

Jde to i bez vaření

Nevýhodou všech zavařenin a džemů je to, že dlouhým vařením přicházíme o cenné vitaminy z ovoce. I tento problém se dá vyřešit. Zkuste nevařený džem s chia semínky. Malá černá semínka šalvěje hispánské jsou považovaná za superpotravinu, v marmeládách ale spíš oceníme jejich schopnost po styku s tekutinou vytvořit gelovitou hmotu. Ovoce pak stačí jen rozmixovat nebo jen velice krátce povařit, smíchat s chia semínky a za pár minut máte marmeládu hotovou. V lednici vám vydrží maximálně 14 dnů, ale pro případ, že dostanete náhle chuť na palačinky s marmeládou, je tato varianta ideální.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více