

Jablečný džem jako pochoutka
Suroviny
- 800 g jablek
- 75 g mandlových lupínků
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky citronové šťávy
- 75 g rozinek
- 500 g želírovacího cukru
Postup přípravy receptu
Mandlové lupínky upražíme na pánvi, pak smícháme se skořicí, želírovacím cukrem a pokrájenými jablky.
Podlijeme 2 lžícemi vody a za stálého míchání uvedeme do varu.
Do rozvařené směsi přidáme citronovou šťávu a plníme do nahřátých skleniček.
Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.4 a 5). Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.6).
Zdroj: noviny Blesk