

Citrónová marmeláda
Suroviny
- 1 kg citrónů
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litru vody
- 1-2 ks želírovací přípravek Dr.Oetker 2:1
- ponorný mixer
Postup přípravy receptu
Citróny důkladně omyjeme kartáčkem ve vlažné vodě. Nakrájíme na tenká kolečka a necháme do druhé dne.
Druhý den citrónová kolečka podlijeme vodou, přidáme cukr a ponorným mixerem rozmixujeme.
Směs rozmixovaných citrónů přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Přidáme želírovací směs Dr.Oetker. Na obrázku jsem přidala jen jeden sáček. I u této marmelády platí, čím déle jí vaříme, tím méně přidáváme želírovací směsi, protože marmeláda varem zhoustne.
Provedeme zkoušku na talířek, pokud drží tvar, rozlijeme ji do zavařovacích sklenek.
Sklenky otočíme cca na 5 minut dnem vzhůru. Potom přetočíme, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a nechat vychladnout.
Marmeláda má typickou chuť a vůni. Protože jsem dala méně cukru, určitě jí použiji jako ingredienci do dalších cukrářských výrobků (náplně, polevy, želatina apod.).
Přeji dobrou chuť !
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Citrónová marmeláda
-
Určitě použijte BIO citróny. Ty běžné z obchodů jsou značně rizikové. Kůra obsahuje velké množství pesticidů a fungicidů proti plísním při skladování a omytím se jich nezbavíte.
-
Jen jsem se chtěla zeptat-kůru neloupu
????Není to hořké??Děkuji.
-
Herbateka: Určitě to vyzkouším, moc se mi tvá marmeláda líbí. Já dělala třeba i z rajčat a byla skvělá.
. Netradiční marmelády mne zajímají
-
Herbateka: tak sa teším - tvoje fotky sú naozaj úžasné.
-
Doufám, že v parlamentu schválí, aby se casina zavřela. Bylo by to dobré i pro tuto rubriku.
-
Děkuji za Vaší pomoc,jsem rád,snad do toho přijdu jak stím zacházet
abych to měl hazky s fotografiemi jako vy Děkuji Tonda -
Marmeláda je dobrá,již jsem podobnou dělal a všem chutnala.Tuhle tvoji udělám též a myslím si že také bude všem chutnat.Škoda že
neumím přenést fotky z fotoaparátu do počítače na stránku cpotřebuji.Bohužel.Za recept -
magdalenka: ano budu přidávat další recepty. Těchto pár džemů a marmelád je můj začátek. S Dr.Oetkerem se mi velmi dobře pracuje, proto jej všude uvádím. A na herbateka.cz jsem svoje první fotografie umístila na zkoušku.
-
Píšeš, že si amatér, kuchár, že fotenie a varenie ti robí radosť. Všetkým sa tvoje fotky a džemy páčia - len sa pýtam pre zaujímavosť, či budeš pridávať aj iné recepty zo svojej kuchyne - naozaj to vyzerá ako reklama na Dr. Oetkera, alebo na E Shop Herbateka.http://www.herbateka.cz/Recepty-a4_0.htm
-
casino: V "Postupu přípravy receptu" píši, to co tady rozebíráte. A běžte si urážet komentující nebo kohokoliv jiného někam jinam.
-
spagetka:
"Ovšem je fakt, že citrony mají pektinu dost a mělo by to jít i bez přídavku. Ale nelze to zevšeobecňovat"
Jak:"... mělo by to jít i bez přídavku." ??? To si pište že to jde!Dělal jsem to na podzim a ještě mám pár 0,7 litrovek
Jak:"...nelze to zevšeobecňovat"??? Pod receptem na citronovou marmeládu jsem naschvál tu MARMELÁDU napsal kapitálkami, že aby bylo každému jasné, jakou "marmeládu" mám na mysli
...a na tu neregi ani nereaguju! Ta je patrně 10 roků za opicemi, resp. za úředníky z EÚ -
casino: nastuduj si http://cs.wikipedia.org/wiki/Marmel%C3%A1da
-
casino: když nemá ovoce dostatek pektinů, musí se tomu pomoci. Bez pektinu nezavaříš borůvky, banán, kiwi, třešně, maliny apod. Proto jsou dvě možnosti, buď přidat víc ovoce, které pektin obsahuje (rybíz, jablka, angrešt) nebo přidat želírovák.
Ovšem je fakt, že citrony mají pektinu dost a mělo by to jít i bez přídavku. Ale nelze to zevšeobecňovat -
Opět nádherné foto s jistě skvělou marmeládou. Docela ráda a s chutí bych smočila prstíček v jedné skleničce s touto dobrotou
-
No, myslím že autorka je dýýýlerka toho oného Dr.Oktora
MARMELÁDY, v pravém významu toho názvu, želírují i bez toho oného přípravku!