Citrónová marmeláda

Herbateka Kuchařka: Herbateka

Zavařeniny 20 názorů

Suroviny

1 kg citrónů
0,5 kg cukru
0,5 litru vody
1-2 ks želírovací přípravek Dr.Oetker 2:1
ponorný mixer
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Citróny důkladně omyjeme kartáčkem ve vlažné vodě. Nakrájíme na tenká kolečka a necháme do druhé dne.

  2. Druhý den citrónová kolečka podlijeme vodou, přidáme cukr a ponorným mixerem rozmixujeme.

  3. Směs rozmixovaných citrónů přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Přidáme želírovací směs Dr.Oetker. Na obrázku jsem přidala jen jeden sáček. I u této marmelády platí, čím déle jí vaříme, tím méně přidáváme želírovací směsi, protože marmeláda varem zhoustne.

  4. Provedeme zkoušku na talířek, pokud drží tvar, rozlijeme ji do zavařovacích sklenek.

  5. Sklenky otočíme cca na 5 minut dnem vzhůru. Potom přetočíme, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a nechat vychladnout.

  6. Marmeláda má typickou chuť a vůni. Protože jsem dala méně cukru, určitě jí použiji jako ingredienci do dalších cukrářských výrobků (náplně, polevy, želatina apod.).
    Přeji dobrou chuť !

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 822 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Citrónová marmeláda

  • Roman P. Roman P.

    Určitě použijte BIO citróny. Ty běžné z obchodů jsou značně rizikové. Kůra obsahuje velké množství pesticidů a fungicidů proti plísním při skladování a omytím se jich nezbavíte. :-!

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Jen jsem se chtěla zeptat-kůru neloupu:-p????Není to hořké??Děkuji.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Herbateka: Určitě to vyzkouším, moc se mi tvá marmeláda líbí. Já dělala třeba i z rajčat a byla skvělá.:-). Netradiční marmelády mne zajímají;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Herbateka: tak sa teším - tvoje fotky sú naozaj úžasné.:yes:

    Odpovědět

  • groha groha(neregistrovaná)

    Doufám, že v parlamentu schválí, aby se casina zavřela. Bylo by to dobré i pro tuto rubriku.

    Odpovědět

  • sedlakantonin sedlakantonin

    Děkuji za Vaší pomoc,jsem rád,snad do toho přijdu jak stím zacházet
    abych to měl hazky s fotografiemi jako vy Děkuji Tonda:yes::yes:

    Odpovědět

  • sedlakantonin sedlakantonin

    Marmeláda je dobrá,již jsem podobnou dělal a všem chutnala.Tuhle tvoji udělám též a myslím si že také bude všem chutnat.Škoda že
    neumím přenést fotky z fotoaparátu do počítače na stránku cpotřebuji.Bohužel.Za recept:yes::yes::-p;-)

    Odpovědět

  • Herbateka Herbateka(autorka receptu)

    magdalenka: ano budu přidávat další recepty. Těchto pár džemů a marmelád je můj začátek. S Dr.Oetkerem se mi velmi dobře pracuje, proto jej všude uvádím. A na herbateka.cz jsem svoje první fotografie umístila na zkoušku. :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Píšeš, že si amatér, kuchár, že fotenie a varenie ti robí radosť. Všetkým sa tvoje fotky a džemy páčia - len sa pýtam pre zaujímavosť, či budeš pridávať aj iné recepty zo svojej kuchyne - naozaj to vyzerá ako reklama na Dr. Oetkera, alebo na E Shop Herbateka.http://www.herbateka.cz/Recepty-a4_0.htm

    Odpovědět

  • Herbateka Herbateka(autorka receptu)

    casino: V "Postupu přípravy receptu" píši, to co tady rozebíráte. A běžte si urážet komentující nebo kohokoliv jiného někam jinam.

    Odpovědět

  • casino casino

    spagetka:
    "Ovšem je fakt, že citrony mají pektinu dost a mělo by to jít i bez přídavku. Ale nelze to zevšeobecňovat"

    Jak:"... mělo by to jít i bez přídavku." ??? To si pište že to jde! :-) Dělal jsem to na podzim a ještě mám pár 0,7 litrovek

    Jak:"...nelze to zevšeobecňovat"??? Pod receptem na citronovou marmeládu jsem naschvál tu MARMELÁDU napsal kapitálkami, že aby bylo každému jasné, jakou "marmeládu" mám na mysli

    ...a na tu neregi ani nereaguju! Ta je patrně 10 roků za opicemi, resp. za úředníky z EÚ :-)

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    casino: nastuduj si http://cs.wikipedia.org/wiki/Marmel%C3%A1da

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    casino: když nemá ovoce dostatek pektinů, musí se tomu pomoci. Bez pektinu nezavaříš borůvky, banán, kiwi, třešně, maliny apod. Proto jsou dvě možnosti, buď přidat víc ovoce, které pektin obsahuje (rybíz, jablka, angrešt) nebo přidat želírovák.
    Ovšem je fakt, že citrony mají pektinu dost a mělo by to jít i bez přídavku. Ale nelze to zevšeobecňovat

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Opět nádherné foto s jistě skvělou marmeládou. Docela ráda a s chutí bych smočila prstíček v jedné skleničce s touto dobrotou:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, myslím že autorka je dýýýlerka toho oného Dr.Oktora :-)
    MARMELÁDY, v pravém významu toho názvu, želírují i bez toho oného přípravku!

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: domácí citronová marmeláda recept na citronovou marmeladu netradiční marmelády marmelada recept marmelády recepty citronová marmeláda bez kůry citrónový džem citronová marmeláda-recepty recept na marmeladu citronová zavařenina citronovy džem recept nejlepší marmelády recepty na marmelády marmelády citronovamarmelada netradiční marmeláda citronová zavařenína recept marmelada recepty citronova marmilada nejlepši marmelada

Zapomněl/a jsem heslo