Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?
25. 7. 2021 Tipy a triky
Keře na zahrádkách jsou právě teď úplně obsypané. Sezona rybízu je v plném proudu. Pojďme si proto připomenout, jak správně malé bobulky sbírat, jak je skladovat i zpracovat a co z jednotlivých druhů rybízu připravit. S našimi tipy to bude zábava!
Jedno ovoce 3x jinak
Rybíz je typicky letní bobulovité ovoce, rostoucí na keřích v drobných hroznech. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék dokládají záznamy výskyt rybízu už v 15. století, kdy byl rybíz rozšířen zejména ve Francii a Anglii, odkud pronikl i do střední Evropy. Latinský název rostliny je Ribes rubrum, a jak uvádí publikace Co tu kvete? Květena střední Evropy, slovo rubrum bylo původně perské a arabské jméno pro druh reveně. Byť existuje asi 150 druhů rybízu, na našich zahrádkách, na trzích nebo v supermarketech máme obvykle k dispozici tři barevné kultivary – červený, černý a bílý.
Mohlo by vás zajímat
Najděte rozdíly
Jak ví každý zahrádkář, druhy rybízu se neliší jen barvou, ale také svým složením a chutí. Černý rybíz je, co se týká zdraví, jasný favorit. Podle The Composition of Foods obsahuje 100 g čerstvých plodů 150 až 230 mg vitamínu C, dále cenné flavonoidy, silný antioxidant resveratrol, éterické silice, a z minerálů například draslík. Je tedy jasné, že nejlepší je konzumovat černý rybíz čerstvý. Má výraznou chuť a je sladší, než rybíz červený. Máte-li doma rybízu hodně, můžete jej využít pro přípravu šťávy, kompotu, moštu, sirupu, vína, likéru nebo džemu. Zkuste si připravit třeba nevařenou marmeládu z černého rybízu,
Mohlo by vás zajímat
Ani červený rybíz nezaostává ve výčtu zdraví prospěšných látek. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék zhruba 40 bobulí červeného rybízu pokryje naši denní potřebu vitaminu C. Dále „červeňák“ obsahuje vitaminy A a B, a minerální látky jako jsou třeba vápník, hořčík a mangan. Červený rybíz je kyselejší, než černý, a obsahuje také hodně pektinu, čehož se dá využít v džemech s jinými druhy ovoce, například jej můžete při zavařování zkombinovat s třešněmi, jahodami nebo malinami. Samostatně se používá na vína, rosoly, džemy, mošty, sirupy, protlaky a kompoty. Vyzkoušejte třeba rybíz jako brusinky s rumem, nebo nestárnoucí klasiku, zasněženou rybízovou buchtu.
Mohlo by vás zajímat
Bílý rybíz má sice, na rozdíl od svých barevnějších kamarádů, o něco méně vitaminu C, ale pořád je to dost, jak uvádí web Gardenexpress.com.au. Zároveň obsahuje bílý rybíz také jiné cenné antioxidanty a minerály a hodně vlákniny. Bílý rybíz vyniká nízkou kyselostí a sladkým chuťovým profilem, proto se skvěle hodí do koláčů a buchet. Nejlepší je ovšem jako surovina pro výrobu rybízového vína, které se jakostí nejvíce blíží vínu révovému. Vyzkoušet podle našeho receptu ale můžete taky rybízové želé.
Dejte to k ledu
Máte-li rybíz na zahradě, sklízejte jej vždy jen plně zralý a to ideálně za suchého počasí. Mokré plody mají totiž tendenci rychle plesnivět. U správně sklizeného plně vyzrálého rybízu jsou důležité celé hrozny s třapinami. Ty vydrží bez úhony přibližně 8-10 dní v chladné místnosti a dokonce až 6 týdnů v chladničce. Bobulky rybízu se také velmi dobře mrazí. Před zmrazením celé hrozny vždy operte pod studenou tekoucí vodou a nechte je dobře okapat, nejdříve v sítku a pak ještě nechte rybíz doschnout na kuchyňské papírové utěrce, nebo na čisté látkové utěrce. Potom bobulky otrhejte ze střapců, velmi dobře to jde vidličkou, a nasypte je do mrazicího sáčku. Lepší volbou je nasypat rybíz na tácek vyložený pečicím papírem, nechat krátce zamrazit do ztuhnutí, a pak přesypat do sáčku. Tak se kuličky nepřilepí k sobě a můžete si ze sáčku kdykoliv odsypat přesně jen to množství, co potřebujete. Rybíz se dá také zmrazit jako protlak smíchaný s cukrem. Takto vydrží asi 8 měsíců.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší rybízové dezerty v retro stylu: Kynutý koláč, sněhovou pěnu nebo sladký rosol si zamilujete!
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Banana split
Přidáno před 21 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33