Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C
Zdroj: Wikimedia Commons, Volné dílo

Roste vám na zahradě nebo v okolí domu či chalupy černý rybíz? Právě teď by měl být obsypán zralými plody a právě teď byste je měli sbírat a jíst, zamrazit do zásoby nebo z nich udělat marmeládu. Možná o tom nevíte, ale právě černý rybíz obsahuje obrovské množství vitamínu C, což z něj dělá neuvěřitelně zdraví prospěšné letní ovoce.

Černá vitamínová bomba

V létě je na venkově, hlavně na zahradách, k vidění skoro všude; ani ne dvoumetrový keř obsypaný černými bobulkami. Černý rybíz patří k letním plodům, které bychom neměli přehlížet. Proč? Ty tmavé bobulky jsou totiž našlapanou zásobárnou vitamínu C, díky čemuž jsou úžasně prospěšné pro naše zdraví. Podle The Composition of Foods obsahuje stogramová porce plodů černého rybízu 150 až 230 mg vitamínu C. To je opravdu pořádná dávka! Pořád to ale není jediná výhoda tohoto ovoce. Je v něm také spousta prospěšných flavonoidů známých jako vitamín P. Co do jejich obsahu černý rybíz předstihnou pouze šípky, rakytník, maliny a ostružiny. Dále je v černém rybízu obsaženo významné množství silného antioxidantu zvaného resveratrol, vůní rybízu dávají éterické silice. Ve 100 gramech rybízu je rovněž 370 mg draslíku.

Díky tomu všemu pravidelná konzumace čerstvého černého rybízu detoxikuje organismus a výrazně posiluje imunitu. Podle knihy Malý atlas liečivých rastlín kromě toho rybíz ale zpomaluje proces předčasného stárnutí, protože posiluje a ozdravuje pokožku. Působí močopudně, dělá dobře našemu mozku i zraku, krevní tlak i cholesterol udržuje v rovnováze a má pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém obecně. Plody černého rybízu by se měly sbírat od druhé poloviny června do druhé poloviny července, takže neváhejte a vyražte na ně! Sbírat byste je měli za suchého počasí, protože vlhkost v nich by mohla způsobit, že sklizeň shnije nebo zplesniví. Mimochodem, prospěšné jsou i černorybízové listy, které se suší a vyrábí se z nich léčivý čaj. Na ty už je ale pozdě, musí se totiž síbrat ještě před obdobím květu, což znamená na začátku dubna.

Zdravá marmeláda

Jak černý rybíz zpracovat? Nejlepší je jíst jej syrový, ale tak samozřejmě dlouho nevydrží. Určitě doporučujeme část zamrazit, protože pro svou nakyslou chuť dobře poslouží ve výrazně sladkých koláčích, které si díky letní zásobě budete moci dopřát i na podzim a v zimě. Výborná je rybízová marmeláda. Abyste z ní vytřískali maximum prospěšných látek, vyrobte ji nevařenou. Bobule stačí dobře rozmixovat a zasypat cukrem, který zároveň působí jako konzervant. Takto připravenou marmeládu plníme do sklenic, které dobře zavaříme a máme hotovo. Určitě ale můžete udělat i klasickou vařenou marmeládu, ve které doporučujeme výrazně kyselý rybíz zkombinovat s jiným, sladším ovocem.

Skvělé je také rybízové víno. Na 5 litrů vína budte potřebovat asi 3 kilogramy černého rybízu. Ten rozmáčkáte, zasypete 200 gramy cukru, zalijete litrem a půl vroucí vody a krátce povaříte. Odstavíte, necháte vychladnout a přidáte balíček živné soli a balíček kvasinek. Takto necháte kvasit 24 hodin, poté důsledně přecedíte přes plátno nebo ještě lépe vylisujete. Ke šťávě přidáte další kilo a půl cukru a další litr vody a necháte dál kvasit v kvasné nádobě, a to ideálně ve sklepě. Tam musí odpočívat minimálně 4 týdny, lépe však 2 měsíce. Pak je zdravé víno hotové - a je vynikající!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více