Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!

21. 7. 2021 13:11

Zdraví Šárka Adámková

Zdroj: unplash, valipatov Zdroj: unplash, valipatov
Sezona červeného rybízu právě vrcholí a tak jsou záplavy malých červených bobulek momentálně doslova všude. Využijte toho! Tohle drobné ovoce je totiž doslova nadupané vitaminy a minerály. Víte, kolik jej denně musíte sníst, aby byl efekt dostatečný?

Jízda na červenou

Rybíz je podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás, přičemž mezi třemi druhy, bílým, černým a červeným, suverénně vede právě rybíz červený. Ten původně rostl planě v přírodě v mírném i subtropickém pásmu, později se začal pěstovat i v kulturní formě v zahradách a ovocných sadech. Záznamy dokládají jeho výskyt už v 15. století, kdy byl rybíz rozšířen zejména ve Francii a Anglii, odkud pronikl i do střední Evropy. Latinský název rostliny je Ribes rubrum, a jak uvádí publikace Co tu kvete? Květena střední Evropy, slovo rubrum bylo původně perské a arabské jméno pro druh reveně, z níž Arabové vyráběli sirup. Což ostatně není špatný nápad, sirup si můžeme udělat z rybízu i dnes. Ale ještě předtím si pojďme říct, proč je dobré se na tuhle rostlinu tak zaměřit.

Malé bobulky s velkými účinky

Jestli potřebujete posílit imunitu po nemoci, nebo se naopak snažit prevencí nemocem zabránit, případně jen „vylepšit pleť“, je červený rybíz skoro sázkou na jistotu a je to lepší volba, než multivitaminové tablety z lékárny. Červené bobulky obsahují hodně vitaminu C, dále vitaminy A a B, vápník, draslík, železo, hořčík a mangan. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék má rybíz v pouhé jedné kuličce celé 2 mg „céčka“. Zhruba 40 bobulí tedy pokryje kompletní denní potřebu tohoto vitaminu. Vitamin C posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat proti vzniku některých druhů rakoviny a je také, dle webu Healthbenefitstimes.com, důležitý pro tvorbu kolagenu, který je zodpovědný za pevnost a složení pojivové tkáně a kůže. V kombinaci s vitaminy A a B, jež jsou v červeném rybízu též obsaženy ve značné míře, pomáhá taky při regeneraci kožních buněk. Dejte si proto denně hrst rybízu k svačince a projeví se to jak na zdraví, tak na kráse. Ale to pořád není všechno!

Klid a štíhlá linie

Minerální látky a stopové prvky v rybízu mají pozitivní vliv na naši náladu. Vápník, hořčík a mangan uklidňují nervy, mírní smutky a posilují soustředění. Jeden šálek rybízu má přitom, podle Healthbenefitstimes.com, jen 63 kalorií, prakticky nulový obsah tuku, zato vysoký obsah vlákniny. Tohle všechno z něj tedy činí ideální potravinu pro hubnutí. Díky vláknině se totiž budete rychleji cítit sytí, takže toho nakonec nespořádáte tolik. Dejte si místo „nočních nájezdů“ na ledničku hrst čerstvého rybízu a počkejte půl hodinky. Pravděpodobně vás chutě na nezdravé kalorické potraviny přejdou.

Kyselý superlék

Šťáva z červeného rybízu se v lidovém léčitelství používala jako prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, ale i jako podpora pro pružnost cév. S odvarem ze sušených rybízových listů se mírnila průjmová onemocnění, čaj se popíjel při vysokém krevním tlaku a při zánětech ledvin. Zkrátka, možnosti, jak si touhle rostlinou vylepšit zdraví, jsou značné. A kromě toho jde samozřejmě též o parádní kuchyňskou surovinu. Připravte si z rybízu třeba lehkou nadýchanou pěnu, nebo lahodnou zavařeninou na styl brusinek, případně zdravé ovesné rybízové buchtičky. Nepromarněte šanci, která se bude opakovat zase až za rok!

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 445 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby

Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby

Mateřídouška vyniká nejen svými drobnými fialovými kvítky, ale i omamnou vůní a léčivými…
Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů

Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů

Malé kuličky angreštu, pokryté někdy jemným chmýřím, patří mezi oblíbené letní ovoce. Kromě skvělé…
Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti

Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti

Salátová okurka je ideálním osvěžením pro letní dny. Obsahuje totiž hodně vody, tak vás v parných…
Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

Uchovat si plody léta do sklenic se vždycky vyplatí. Marmelády můžete připravit tradiční cestou,…
Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

Malé kuličky muchovníku vypadají jako kanadské borůvky, jejich chuť je ale mnohem zajímavější.…
Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

V horkých letních dnech sice obvykle pijeme více, ale někdy volíme nevhodné nápoje, jindy nemáme…
Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle…
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

Český česnek je pojem - pojem, který si právě teď můžete užít dosyta. Ať už ho zpracujete do řízné…