Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona jablek ještě nekončí. Máme pro vás  10 tipů, jak nejlépe sladké plody jabloní využít
Zdroj: Pixabay, RitaE

Snad žádné jiné ovoce není tak oblíbené jako jablka. Není divu, jde téměř o univerzální plody. Dají se zpracovat naslano i nasladko, můžete je péct, dusit, smažit, strouhat, vařit i zavařovat, odšťavnit nebo usušit. Tak se ještě jejich období pořádně užijte, vždyť některé odrůdy stále ještě dozrávají.

Aby vám dlouho vydržela

Urodilo se vám na zahradě nebo v sadu hodně jablek? Pak určitě přemýšlíte, jak s nimi naložit. Naštěstí možností je spousta. I když budete mít pocit, že jste upekli snad všechny druhy koláčů, udělali několik nohavic štrúdlu, stále vám toho bude spousta zbývat. A až vás nebude bavit pečení, můžete jablka zpracovat do nějaké trvanlivější podoby a uložit si je na zimní měsíce, jako to dělávali naši předkové. Navíc jablka jsou i ideálním ovocem vhodným k uskladnění. Není tedy nutné je hned sníst nebo je nějak tepelně i netepelně upravovat. Čerstvě natrhaná, zralá a nepoškozená jablíčka můžete uložit do vzdušné bedýnky a uložit někam do chladu, nejlépe do sklepa, kde panují teploty kolem 4 °C. Problém, co udělat z jablek, pak můžete postupně řešit až do jara. Dnes vám naservírujeme 10 inspirativních tipů:

1. Když se řekne „jablka“, snad každého na prvním místě napadne štrúdl neboli závin. Jablka posypaná skořicí a zabalená do těsta jsou zkrátka dokonalým moučníkem. Pokud nemáte čas, je nejjednodušší sáhnout po kupovaném listovém těstě. Chcete-li se ale před návštěvou trochu vytáhnout, pusťte se do závinu z taženého těsta. Je sice trochu složitější, úsilí se ale vyplatí. Díky vytažení na úplně tenoučký plát, je pak těsto krásně křupavé a hotový závin je nádherně lehký a jablka v něm vynikají nad těstem.

2. K oblíbeným jablečným dezertům patří i bábovka nebo muffiny. Díky jablkům je bábovkové těsto odlehčené a zdravější, a pokud místo cukru použijete nějaká alternativní sladidla, třeba javorový sirup, nebudete si muset mlsání ani tolik vyčítat. Navíc můžete běžnou pšeničnou mouku nahradit celozrnnou nebo třeba špaldovou. Když si bábovku nebo muffiny ještě vylepšíte nasekanými ořechy či rozinkami a okořeníte skořicí, vytvoříte přímo dokonalý podzimní moučník.

3. Potřebujete udělat nějaký rychlý jablečný dezert z pár surovin, které většinou máte doma? Nakrájejte je na plátky, obalte v  těstíčku a osmažte je na másle. Těstíčko bude příjemně křupavé, když do něj navíc přidáte pivo. Osmažená jablka jsou ještě dokonalejší, když je nakonec obalíte ve skořicové cukru. Taková dobrota báječně zahřeje i v podzimních plískanicích.

4. Jablka jsou vynikající také ve slaných pokrmech. Víte, že je tímhle způsobem zpracovávali již naši předkové? Jablka se dávala pod maso místo cibule, běžně se na jablkách pekla kachna nebo husa. Případně se jablky husa rovnou nadívala. Maso je díky nim šťavnatější a má zajímavější ovocnou chuť.

5. Pod názvem povidla si nejčastěji představíme ta švestková, případně hrušková. Povidla se ale často dělají i z jablek. Předností jablek je, že obsahují hodně pektinu, takže mají dobré želírovací schopnosti. Díky tomu se výborně zpracovávají do marmelád. Výhodou povidel je, že do nich nemusíte přidávat téměř přidávat cukr. Povidla jsou sladká díky dlouhému vaření, během nějž se uvolní cukry přirozeně se vyskytující v ovoci. Pro zvýraznění chuti můžete případně přidat skořici. Pokud ale chcete, trochu cukru přisypat můžete, neboť cukr funguje jako přirozený konzervant. Povidla budete mít téměř bez práce, když kousky jablek upečete v troubě, až úplně změknou a rozvaří se. Případně je pak ještě rozmixujte.

6. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si uchovat jablka na zimní měsíce, jsou kompoty. Povařená jablka s kořením v nálevu jsou výborným dezertem. Zavařit ovšem můžete i jablka strouhaná. Stačí je napěchovat do zavařovacích sklenic o objemu 750 ml a sterilovat je 25 až 30 minut při teplotě 95 °C. Vznikne vám tak vynikající polotovar pro přípravu koláčů a závinů.

7. Za starých časů se jablka nejčastěji sušila na tzv. křížaly. Jen se nakrájela na kousky a sušila se na velkých sítech. Dnes k sušení spíš využíváme sušičku na ovoce, neboť v ní je sušení nejšetrnější a v ovoci zůstane nejvíc vitaminů. Na pomoc si všem můžete vzít i obyčejnou troubu. V troubě se jablka suší až 8 hodin při velmi nízké teplotě – jen 50 °C. Jablka se dobré sušit na nějaké děrované podložce, aby se k nim dostal i vzduch zespodu, dvířka trouby se také musí nechat pootevřená, aby z trouby unikala vlhkost. Případně můžete udělat výborně jablečné chipsy se skořicí. V tom případě se jablka pečou při vyšší teplotě dokřupava.

8. Je vám líto, kolik odpadu zbyde při zpracování jablek? Vyhazovat ovšem nic nemusíte. Slupky a dokonce i ohryzky se ještě dají využít. Stačí je nasekat na malé kousky a usušit. Tato jablečná drť se báječně hodí pro přípravu ovocného čaje. Jeho výhodou je, že se už nemusí přislazovat a zachutná i dětem.

9. Znáte jablečnou mouku? Tento neobvyklý druh je ideální hlavně pro lidi s bezlepkovou dietou. Pokrmům ale dodá zajímavou chuť, navíc obsahuje i hodně vlákniny, takže osloví jistě všechny, kteří se zajímají o zdravé stravování. Vyrábí se ze sušených jablek a dá se použít nejen do koláčů (do nich ovšem s přídavkem škrobu), ale také do různých dezertů třeba s mascarpone nebo do smoothie. Její předností pak je, že už dezert nemusíte sladit.

10. Máte doma jablka, která už nejsou v úplně nejlepší kondici? Ta jsou přímo ideální do moštů. Vylisovanou jablečnou šťávu je možné i sterilovat při teplotě 85 °C asi 25 minut. Díky tomu vám vydrží někde v chladu až rok. Z moštu můžete vyrobit i domácí jablečný sirup, stačí šťávu povařit s cukrem a kyselinou citronovou a opět sterilovat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více