Tažený štrúdl

Hella Kuchařka: Hella

Moučníky , Smažené 20 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
1 lžíce (20 g) cukr moučka
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
1 dl teplé vody
Náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky namočené v rumu
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo.

  2. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.

  3. Těsto necháme zakryté, aby neoschlo odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet.

  4. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm (podle délky plechu), po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a zabalíme.

  5. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C až zrůžoví.

Poznámka

S těstem se velmi dobře pracuje.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 752 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tažený štrúdl

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Hm! Čtvrtý štrúdl tento rok!:-( To je děs, neznám nikoho, kdo peče více štrúdlů. :-(( Předtím se mi nedařilo těsto vytáhnout, ale dnes jsem těsto vrazila v míse do dřezu s horkou vodou, zakryla hrncem s vařící vodou a tak se báječně uleželo , že šlo vy
    táhnout po vyválení.;-) Nemám s tím zkušenosti , tak se trošku krabatilo a roztrhlo na okraji, ale nebylo to nic vážné, kudy by vytekla náplň. Mazala jsem máslem po každém otočení a už se peče! :-D Tohle je 4 pokus s tímto těstem.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Vynikající těsto.
    Božský tvarohový štrúdlík !Měla jsem strach válet tenoučké , válela jsem rovnou na papíru , ale podruhé už budu válet úplně tence, bez obav ! Vynikající , určitě jsem nepekla naposled !!!!!!<3 Dovolila jsem si přidat fotečky, ten recept si to zaslouží!<3<3<3<3

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

  • Lada Lada(neregistrovaná)

    No to je testicko! To je parada jak se s nim pracuje! Udrzovani v teple je opravdu klicovym bodem tohoto receptu. Jiz ho delam po nekolikate a je to jedinny recept co budu pouzivat. Moc dekuji autorce za sdileni.:-)

    Odpovědět

  • jakeline jakeline(neregistrovaný)

    Já těsto vůbec neválím jde krásně roztáhnout !

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    mám trochu jiný recept, ale přidávat ho nebudu, aby nebylo peklo:-D:-D přidám fotku, bod už jsem dala dřív;-):-)

    Odpovědět

  • lenitko lenitko

    Bála jsem se, aby se těsto dalo vyválet a aby nebylo po upečení tvrdé, jak se mi často u štrůdlů stávalo a... Byla jsem velmi mile překvapená! :-):yes: Těsto je super, opravdu nelepí a dobře se válí, pokud dáváte přednost válečku před rukama :-) A štrůdl je chuťově výborný! :-)):-K

    Odpovědět

  • Nuška Nuška(neregistrovaná)

    s olejem to jde dobře.Matka byla z bývalé Jug.To těsto se dá plnit také tykví,špenátem,mletým masem.ořechy i tvarohem prostě vším a je prima

    Odpovědět

  • Lenka Pelantová Lenka Pelantová(neregistrovaný)

    super recept, těsto po upečení se nedrobí a zůstává nádherně vláčné
    peču ho už 3.den po sobě, nějak se ho ty kobylky domácí nemůžou nabažit :-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • lidugottw@seznam,cz lidugottw@seznam,cz(neregistrovaný)

    ano, moje maminka dávala vždycky sádlo, ale ještě bylo důležité těsto "vybouchat", to znamená jak se rozdělí na 3 díly, tak každý pořádně vytlouct o vál, prý se srovnají molekuly těsta a je pak lepší. Z hlediska fyzikálního tomu nerozumím, ale, když to tak dělala moje maminka, tak "přes to jede vlak" ! dobrou chuť

    Odpovědět

  • regeditka regeditka

    moc moc dekuji za tento recept, s testem se dela velmi dobre, behem chvilicky je pripraveno k peceni..prave mam 3 nohavicky v troube a uz se sbihaji zvedavci a hledaji, co tady tak nadherne voni!! posilam bodik :-K

    Odpovědět

  • Aislinnka Aislinnka(neregistrovaná)

    Už chápu proč jsem měla těsto vždy - tuhé, nevěděla jsem že se máslo rozpouští :-D tak už to vím, díky

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Jeste nikdy jsem nezkousela tazeny strudl az nyni podle tveho receptu. Potvrzuji, ze se s testem opravdu dobre pracuje a to i takovemu nesikovi jako jsem ja. Strudl zmizel v mziku. Jednu "nohu" jsem poslala i kamosce a i ta si strudlik chvalila. S klidnym svedomim udeluji bodika :yes:4:yes: a dovoluji si pridat i fotku. Byla jsem netrpeliva a krajela jeste ne uplne vystydli zavin a tak rez neni uplne perfektni:-O:-K

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    Tento štrudl je prima:yes:dělam ho často i v zimě,jak mam jablka,moc dobre a rychle.Těsto umicha pekarna,davam sadlo,pak rozdělim na 4dilky a každy dilek vyvalim malim valečkem do obdelničku pokladu jablky a stočim.Než to peču potřu maslem.:-K Diky za recept:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    S tím sádlem bych souhlasila, to by šlo, kdysi moje matka to taky dělala se sádlem.:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: těsto na štrůdl s octem tažené těsto štrůdl z taženého těsta tažený závin štrudl s octem štrudl taženy jablečny zavin tažené těsto recept tažený těsto na štrůdl se sádlem tažený závin se sádlem štrůdl se sádlem štrůdl recept recept na tažene testo tahany štrůdl tažený závin recept těsto s octem tazeny zavin video jablečný závin tažený tazenej strudl

Zapomněl/a jsem heslo