Tažený štrúdl

Suroviny

250 g hladké mouky
1 lžíce (20 g) cukr moučka
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
1 dl teplé vody
Náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky namočené v rumu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo.

  2. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.

  3. Těsto necháme zakryté, aby neoschlo odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet.

  4. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm (podle délky plechu), po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a zabalíme.

  5. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C až zrůžoví.

Poznámka od kuchařky

S těstem se velmi dobře pracuje.

Komentáře k receptu Tažený štrúdl

  • kazzyy kazzyy

    Právě dělám, s těstem se pracuje báječně a tak dělám rovnou ze dvou dávek <3

    Odpovědět

  • bennik5 bennik5

    Uzasny :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: A měla pravdu! Když dělám štrúdl, tak máslo na vše a všude, na náplň, na těsto, potřít máslem na vrchu, před pečením! Po upečení taky namazat, důkladně i 3 x máslem s rumem.
    To byl zákon mé tchýně! Jako kdybych ji slyšela! Štrúdl a máslo, jsou dvojčata, neopovaž šetřit, nebude to k jídlu ! :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Upečeno...
    S těstem se fantasticky dobře pracuje - šlo rozválet až tak, že se přes něj daly číst noviny:-D
    Jíst se to dalo, ale mám ověřeno, že k vlastím výtvorům je jeden tolerantnější...
    Leč nezúčastněná osoba produkt hodnotila stroze: "Horší štrúdl sem eště nejedla! Dybys to rozválené těsto aspoň pomašloval máslem!!!"

    Odpovědět

  • casino casino

    Radicek:
    Máte můj podiv:-K
    Kdysi jsem se zapřisáhl, že nikdy více tažený dělat nebudu a nebudu :-!
    Tady se dočítám, že netřeba vytahovat (na ubruse):-O a i TAŽENÝ stačí vyválet :-O
    Jdu na to:-! (dělám makronky a nějak se jim, mrškám, zase nechce zasychat;-(
    No, uvidíme...:-)

    Odpovědět

  • Radicek Radicek

    Zatím mi to moc nevychází a to mám za sebou už dva pokusy stejného receptu. Mám z toho maximálně dva relativně tenké a krátké záviny a poprvé mi závin vyšel tuhý a podruhé jsem ho zkusila potřít vajíčkem a byl gumový. Tak nevím kde dělám chybu 8-( dám tomu ještě jedno kolo a uvidí se.

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    No, musím dát bodík. Štrůdlik byl vynikající:yes: Vždycky jsem měl z taženého těsta strach a ono na tom nic není:-)

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Štrůdl a záviny jsem vždycky dělal z jogurtového těsta. Ale "taženej je taženej". O víkendu tu mám synka, tak bude k snídani. Zítra jdu do něj!:-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Hm! Čtvrtý štrúdl tento rok!:-( To je děs, neznám nikoho, kdo peče více štrúdlů. :-(( Předtím se mi nedařilo těsto vytáhnout, ale dnes jsem těsto vrazila v míse do dřezu s horkou vodou, zakryla hrncem s vařící vodou a tak se báječně uleželo , že šlo vy
    táhnout po vyválení.;-) Nemám s tím zkušenosti , tak se trošku krabatilo a roztrhlo na okraji, ale nebylo to nic vážné, kudy by vytekla náplň. Mazala jsem máslem po každém otočení a už se peče! :-D Tohle je 4 pokus s tímto těstem.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Vynikající těsto.
    Božský tvarohový štrúdlík !Měla jsem strach válet tenoučké , válela jsem rovnou na papíru , ale podruhé už budu válet úplně tence, bez obav ! Vynikající , určitě jsem nepekla naposled !!!!!!<3 Dovolila jsem si přidat fotečky, ten recept si to zaslouží!<3<3<3<3

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

  • Lada Lada(neregistrovaná)

    No to je testicko! To je parada jak se s nim pracuje! Udrzovani v teple je opravdu klicovym bodem tohoto receptu. Jiz ho delam po nekolikate a je to jedinny recept co budu pouzivat. Moc dekuji autorce za sdileni.:-)

    Odpovědět

  • jakeline jakeline(neregistrovaný)

    Já těsto vůbec neválím jde krásně roztáhnout !

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    mám trochu jiný recept, ale přidávat ho nebudu, aby nebylo peklo:-D:-D přidám fotku, bod už jsem dala dřív;-):-)

    Odpovědět

  • lenitko lenitko

    Bála jsem se, aby se těsto dalo vyválet a aby nebylo po upečení tvrdé, jak se mi často u štrůdlů stávalo a... Byla jsem velmi mile překvapená! :-):yes: Těsto je super, opravdu nelepí a dobře se válí, pokud dáváte přednost válečku před rukama :-) A štrůdl je chuťově výborný! :-)):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: těsto na štrůdl s octem tažené těsto tažený závin štrůdl z taženého těsta štrudl s octem taženy jablečny zavin štrudl tažené těsto recept tažený těsto na štrůdl se sádlem tažený závin se sádlem štrůdl se sádlem štrůdl recept tažený závin recept tahany štrůdl recept na tažene testo těsto s octem tazeny zavin video jablečný závin tažený tazenej strudl