Sirup z jablečného moštu

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

1 l moštu
1,5 kg cukru
15 g kyseliny citronové
1-2 kl citronové (meruňkové, ananasové) tresti
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Odstátý mošt hadičkou opatrně stáhneme z kalů a lehce zahřejeme.

  2. Přidáme cukr a kyselinu citronovou, rozmícháme a zcela nakonec vmícháme i tresť (aroma).

  3. Hotový sirup nalijeme do zavařovacích lahví, zavíčkujeme a zavaříme (85 °C/25 minut).

Poznámka

Z červené řepy dělám sirupy malinový, jahodový a višňový, z jablečného moštu zase citronový, meruňkový nebo ananasový, popř. nechám bez příchutě vonět jablíčky. Někdo říká, že zavařovat není třeba, my pro jistotu zaváříme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 46 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sirup z jablečného moštu

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Betyna: to ji budeš mít v rukou možná dříve, než já:-D

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    cathleen: :-K přišel e-mail od Albatrosu, tvoje kuchařka je na cestě, já se tak těším!!!:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: proč by měl recept ztrácet smysl bez příchutě? Nikdy jste nepil jablečnou šťávu:-?
    Mimochodem - já bych zas kromě vody nedala do PET láhve, natož kyselkavý mošt.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: My jsme právě doma sirupy a mošt dávali pod korunkové uzávěry, měli (někde na půdě ještě bude) jsme na to takové udělátko. Vykupovali jsme na to zpět z obchodů skleněné limonádové lahve 0,7 l, takové ty bílé. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Dámy:-K
    Nemám nic proti aromatům. Pracuji s nimi celá desetiletí...
    Sirupy jsem dělával nevařené i vařené z třešní, višní, ostružin, malin, jahod, černého rybízu, citrusů i bezinek
    Jablečného moštu jsem letos vylisoval 40 litrů (běžně to bývá asi 100l) a 10 PETek je ještě v mrazáku; když se povaří cukr s kyselinou a pak navoní trestí, tak to vyjde nastejno, ale pajcovat mošt nějakou "voňavkou" mi přijde jako dělat vanilkovou zmrzku dejme tomu ze syrečků - jistojistě by to šlo;-)
    cathleen:
    Když vynechám tresť, tak rcp ztrácí smysl :-)
    Frantiska:
    Tady je to 40% :-)
    zizala:
    U Zahrádkářu jsem za přijatelný peníz měnil čerstvý mošt za sterilovaný ve skle s korunkovým uzávěrem:yes:
    magdalenka:
    Asi jste nemyslela, že se autorka přenese flopem přes plot pro pírko, že neééé...:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: si veľmi dobrá gazdiná. (Teda aj gazdiná.)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zizala: já zas jablečný :-8 Když jsme v zimě donesli sklenici s ním ze sklepa a otevřeli, syklo to a zavonělo celou kuchyní....úžasné!:yes:

    Frantiska: myslím si totéž. Kdysi jsem doma vyrobila kdeco a zavařila a spotřebovala ze zahrady vše - jednou mi manžel donesl z legrace v košíku šišky z našeho smrku a prý - jsem zvědavý, jak to zavaříš! :-D No, to bylo asi to jediné, co jsem nezavařila.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Mošt jsem taky zavářela, mívali jsme ho docela dost a brzy by zkvasil. Nejradši jsem ale měla hruškový, ten neměl chybu <3

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: nesouhlasím :) je to nahodou dobrý recept. V kupovaném sirupu je podíl ovocné složky od 3% do 37% a z toho je u většiny chuť udělaná aromaty. A trest si můžeš vyrobit i doma nemusíš ji kupovat.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zizala: z moštu se dá dělat spousta věcí, ale asi nejraději ho máme zavařený jen čistě samotný - po otevření jen lehce naředíme vodou.;-)

    casino: nemyslím. Jednak je možné tresť zcela vynechat (a pít sirup jablečný), pokud by chtěl někdo domácí jako-ananasovou (meruňkovou, citronovou atd.) šťávu, pořád tam ten ovocný základ je. Jinak než z ovoce takový sirup neuděláte.

    Odpovědět

  • casino casino

    No, pokud se do domácích (jak se nejen na TOP zhusta u různých produktů zdůrazňuje) ovocných sirupů přidávají tresti, tak konkrétně v tomto případě ten mošt je (s maličkou nadsázkou) zbytečný.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Než jsme museli na bývalé zahrádce porazit jabloně, dělávali jsme mošt a z něj také sirup. Já jsem ho ochucovala vanilkou nebo citronem na kolečka. Býval moc dobrý. Já jsem si práci (jako často 8-() komplikovala tím, že jsem sirup zahřívala všechen najednou v hrnci a pak teprve lila horký do lahví a víčkovala. Tvůj postup je šikovnější :yes:
    Jestli se někdy dopěstujeme u chalupy nějakých jablek, snad si na Tvůj recept vzpomenu. :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí jablečný sirup recept jablečný sirup jablečný sirup recept domácí jablečný sirup recept na jablečný mošt jablečný mošt recept jablecna stava z mostu jablečný sirup domácí jablečná šťáva z moštu recept sterilování jablečného moštu v zavařovacích lahvích recept na domací jablečný mošt jablečné sirupy recept na jablečný sirup jablecny sirup z/mostu bez kyseliny citronove jablečny sirup za studena recept jablecná sirup kyselina citronová sirup jablečný jablečný mošt kyselina citronová jablečný mošt za studena jablečná šťáva recept z moštu

Zapomněl/a jsem heslo