Nejlepší polévky v Praze: Kam na dýňový krém, kam na kyselo a kde dělají skvělý boršč?
1. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Také máte s příchodem chladných dnů častěji chuť na polévky? Proč si je ale dávat jen před hlavním jídlem? Polévky mohou být ideální malou svačinkou během dne a ty vydatnější zasytí i jako hlavní jídlo. Víte, že některé podniky se na polévky přímo specializují? Poradíme vám, kde je mají v Praze nejlepší!
Polévkárna paní Mančo Na Bělehradské
Patří k nejslavnějším podnikům zaměřeným na polévky vůbec a stejně jako polévky jsou vyhlášené i místní gruzínské placky chačapuri. Paní Mančo, jejíž oficiální jméno zní Mananu Toidze totiž z Gruzie pochází. Z jejího hlavního města Tbilisi přijela do Čech v roce 2004 a v roce 2013 otevřela svou polévkárnu. Vybírat si zde můžete rovnou z pěti druhů polévek vonících dálkami a exotickým kořením. Milovníky zahraničních kuchyní nadchne nejen jejich gruzínský boršč, ale i Taši-Tuši neboli hovězí gulášovka na víně, či čichirtma kuřecí s vejci. Myslí tu i na vegetariány, pro něž mají v nabídce čočkovou po mexicku nebo žampionový krém. A ještě se můžete rozhodnout, zda vám bude stačit jen 250ml porce nebo radši zvolíte větší misku o objemu 400 ml. A pokud by vás stále trápil hlad, placky chačapuri vše určitě zachrání.
Mohlo by vás zajímat
Polévkárna Sokolovská
I tato karlínská polévkárna patří k nejslavnějším a té na Bělehradské poměrně dost šlape na paty. Vznikla dokonce o tři roky dříve a nabídku má podobnou jako polévkárna na Vinohradech. Jejich největší hvězdou je kuřecí polévka s estragonem, u níž se vždy můžete spolehnout, že bude v denní nabídce. I zde ovšem ochutnáte vynikající boršč a velmi oblíbená je rovněž místní marocká harira s červenou čočkou a cizrnou, která potěší vegetariány. Všechny jejich polévky jsou navíc bez lepku a bez laktózy. Ochuzeni to nebudete ani o gruzínské placky chačapuri plněné balkánským sýrem a mozzarellou nebo fazolemi či hovězím.
Mohlo by vás zajímat
Polévkárna v Podskalí
Pokud sázíte na starou dobrou českou klasiku, zamiřte do Podolí. V Polévkárně v Plavecké se můžete spolehnout na tradiční polévky, jako je bramboračka, frankfurtská polévka, zelňačka s uzeným nebo pravé krkonošské kyselo. Samozřejmě tu na vás menší závan nějaké zahraniční kuchyně také dýchne a pravidelně tu oslňují netradičními polévkovými variacemi – třeba mysliveckou polévkou se zelím, smetanou a špekem, květákovou s ořechy nebo třeba exotickou ekvádorskou arašídovou polévkou. I zde můžete vybírat mezi menší a větší porcí polévky.
Kam do Polífkárny?
Hned několik poboček má bistro Polífkárna – v nákupní centru Florentinum, na Budějovické a nově také na Floře. V Polífkárně si každý vybere tu svou oblíbenou polévku, ve svém repertoáru mají 80 druhů polévek, které průběžně v rámci denní nabídky střídají. Každý den pak mají na menu tři nebo čtyři polévky v rámci stálé nabídky a dvě speciální. Mezi stálice patří ukrajinský boršč, drůbeží či hovězí vývar a v tomto období třeba krémová dýňová polévka. Polévky vaří každý den čerstvé, z čerstvých a kvalitních surovin, bez glutamátu, barviv a konzervačních látek. V nabídce jsou vždy aspoň dvě bezlepkové polévky a jedna veganská. Nezapomínají ani na zahraniční hitovky, třeba indický dhal či japonskou miso soup.
Mohlo by vás zajímat
Vietnamské pho Tuan & Lan
Když je řeč o polévkách, určitě nelze opomenout jednu z nejoblíbenějších polévek poslední doby – vietnamské pho. Tento vietnamský vývar ochucený skořicí, kardamomem, zázvorem a dalším pro nás na vývar netypickým kořením podávaný s plochými rýžovými nudlemi pho (právě ony dávají celému pokrmu název), masem a spoustou bylinek si zamiloval snad každý, kdo má aspoň trochu pozitivní vztah k asijské kuchyni. Polévka pho rozhodně splňuje kritérium samostatného jídla, které dokonale zahřeje za pošmourných dnů a dokonce pomůže, když se necítíte úplně fit. Samotí Vietnamci si dávají pho kdykoliv během dne, klidně i k snídani a tvrdí, že jde o dokonalý lék na kocovinu. Pho je nejčastější hovězí, které existuje ve svou verzích pho bo chin (s vařeným masem) a pho bo tai (se syrovými kousky masa, které se „uvaří“ v horkém vývaru v misce). Zvolit ovšem můžete i variantu kuřecí. A kam na pho vyrazit? No přece do jednoho z prvních a určitě nejslavnějšího vietnamského bistra na náměstí Jiřího z Poděbrad Pho Vietnam Tuan & Lan, kde ho dělají bezpochyby nejlepší.
Máte ve vašem městě také nějaký podnik zaměřený na polévky? Podělte se s námi o vaše tipy…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Tradiční gruzínské chačapuri: Placky, plněné sýrem, se staly rovnou národním pokrmem. Víte, jak na ně?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11