Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Šárka Adámková
Zdroj: Šárka Adámková

Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i nasytit? Ideální volbou je boršč, hustá polévka se spoustou masa i zeleniny. Uvařte jí doslova „kotel“ a pak si už můžete užívat s rodinou u společně prostřeného stolu.

Původ neznámý

Jak už jsme psali v našem článku dříve, kdo a kdy poprvé vymyslel boršč, to se jistě neví. S největší pravděpodobností ale tahle polévka vznikla mezi 5. až 9. stoletím našeho letopočtu na dnešní Ukrajině, jak uvádí folklorista Nikolaj Burlakov v knize The world of Russian borsch: Explorations of memory, people, history, cookbooks & recipes. Tehdy to byl ale jednoduchý vývar z hovězího či kuřecího masa, který se vařil s rostlinou, bolševníkem obecným, a přidávaly se do něj i vaječné žloutky a mouka. Později se boršč rozšířil do Polska a Běloruska a v 17. století polévku tehdejší šlechtici obohatili o řadu nových ingrediencí. Když v roce 1682 vyšla nejstarší polská kuchařská kniha Compendium ferculorum od šéfkuchaře Stanislawa Czernieckiho, obsahovala už dokonce několik receptů na boršč. V těch se poprvé objevil také tzv. kysel, neboli fermentovaná směs vody, ovesných vloček a ječmenné nebo žitné mouky. Případně se místo něj používal kvas, tedy fermentovaný nápoj z žitného chleba.

Krok k vylepšení boršče ale udělalo zelí, které polévce dodalo sladší chuť. Někdy v té době se do polévky začaly přidávat také řepa, mrkev a další druhy zeleniny, které byly zrovna po ruce. Dnes tedy existuje mnoho variací této polévky a některé jsou i bezmasé. Ovšem, nejoblíbenější verze boršče počítá nejméně se dvěma druhy masa, řepou, mrkví a zelím. Zkuste si uvařit právě takovou dobrotu podle tipu foodblogerky Šárky Adámkové, známé jako Holka u plotny, která nám poskytla svůj recept. Samozřejmě se ale řiďte svou chutí a boršč si přizpůsobte, jak uznáte za vhodné.

Jak na to

Na vydatný boršč budete potřebovat: 800 g hovězího na polévku (směs kostí a masa), 600 g vepřové plece, 500 g uzených vepřových žeber, sůl, celý pepř, bobkový list, 3 větší mrkve, 2 větší petržele, ½ bulvy celeru, ½ menší hlávky bílého zelí, ½ kg předvařené řepy, 4 rajčata, 1 cibuli, trochu oleje, 4 vrchovaté lžíce rajského protlaku, kysanou smetanu a čerstvý kopr k podávání (nemusí být).
Postupujte následovně:
1) Vepřovou plec zbavte tučnějších částí a dejte do vody spolu s hovězím a uzeným masem. Osolte, přidejte jednu očištěnou a pokrájenou mrkev, jednu očištěnou a pokrájenou petržel, kousek oloupaného celeru a celý pepř a bobkový list. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte pomalým táhnutím do změknutí masa. Vepřové bude nejdřív, tak je můžeme vytáhnout a odložit bokem. Nakonec vše sceďte, maso oberte a nakrájejte na kousky o velikosti soust.
2) Zbylou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jako řepu a zelí (to můžete nakrouhat nahrubo). Omyjte rajčata, zbavte je „bubáka“ a nakrájejte taky na kostičky. V hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a krátce opečte.
3) Zalijte scezeným vývarem, přidejte zelí, řepu, rajčata, protlak a maso. Společně provařte a podle potřeby dochuťte solí. Někdy se dává i cukr a ocet, ale v této sestavě to nebude potřeba, polévka bude slano-sladko-kyselá i tak. Servírujte s kysanou smetanou a snítkou kopru. Kdo nechce, kopr vynechá. K polévce můžete také podávat chléb. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více