Tradiční gruzínské chačapuri: Placky, plněné sýrem, se staly rovnou národním pokrmem. Víte, jak na ně?
6. 9. 2021 Vaření
Pokud jste někdy byli v nějakém gruzínském bistru nebo na food festivalu zaměřeném na zahraniční kuchyně, případně přímo v Gruzii, pravděpodobně chačapuri znáte. Lahodné placky, z nichž vytéká rozpečený sýr, jsou ideální přílohou třeba k polévce, ale nasytí vás i samotné jako lehká večeře třeba se salátem.
Chléb plněný sýrem
Placky chačapuri se vyrábějí z kynutého těsta, které se se plní tradičním gruzínským soleným sýrem (čerstvým či zrajícím). Te se dá nahradit mozzarellou v blocích, balkánským sýrem, případně i brynzou. V překladu ostatně název znamená sýrový chléb. Sýr se často doplňuje vajíčkem, kysanou smetanou či máslem, aby byla náplň krásně krémová, případně se dochucuje různými druhy koření či česnekem. Někdy se dávají i jiné náplně, placky mohou mít i různé tvary. Placky chačapuri jsou jakýmsi gruzínským národním pokrmem, jsou zapsány jako nehmotné kulturní dědictví Gruzie a dokonce mají i svůj národní den. Na to, jak známý a oblíbený pokrm to je, je až překvapivě málo informací o jejich historii. Pečou se zkrátka již tak dlouho, že jejich původ ani není známý. Na stole nesmějí jako příloha chybět u jakéhokoliv jídla, v některých oblastech se servíruje rovnou na snídani. Jsou i součástí slavnostních tabulí a v některých regionech Gruzie se pečou během pravoslavných Vánoc jako vánoční koláče. Koupíte je ovšem i kdekoli na ulici, jsou totiž ideální pouliční chuťovkou na zahnání hladu kdykoliv během dne. Chačapuri ovšem není jen gruzínskou specialitou, oblíbené je ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Často však má podobu pouhé placky z listového těsta se sýrem ukrytým uvnitř.
Mohlo by vás zajímat
V mnoha regionálních variantách
My známe většinou chačapuri jako placku plněnou imeritinským sýrem, podobným ovčí bryze, tzv. imeretské chačapuri, ale například v jedné z gruzínských republik v Adžárii dělají chačapuri ve tvaru loďky s typickým gruzínským sýrem suluguni, vyznačujícím se jemnou chutí. Této placce se zde říká ačaruli a navíc ji zdobí vajíčko ve formě volského oka a vše ještě dovršuje rozpuštěné máslo. Okraje těsta se pak odtrhávají a namáčejí do lahodné máslové směsi sýra a rozpuštěného vaječného žloutku. Předpokládá se, jak se píše v knize The Georgian feast: the vibrant culture and savory food of the Republic of Georgia, že tuto variantu vynalezl turecký a gruzínský národ Lazové, kteří byli námořníci. Jejich chačapuri je tak vlastně znázorněním lodě, moře a slunce. Ostatně snad v každé gruzínské provincii či kraji mají nějakou svou typickou verzi chačapuri. Podle webu Localgeorgia.ge se tak můžete setkat s megruli chačapuri z Mingrelie s větším množstvím sýra, s guruli z Gurie s vařeným vejcem, osetské s bramborami a sýrem nebo achma chačapuri z Abcházie, Svanuri Lemzira, Rachuli khachapuri či Samtskhe-Javakhetian Penovan. A i podobných plněných chlebů nebo placek, chcete-li, mají v Gruzii mnohem více, ať už je to masem plněné kubdari, chléb lobiani s náplní z fazolí nebo třeba jen obyčejný chléb ve tvaru bumerangu šotí.
Že jste dostali na placky chuť? Udělejte si chačapuri podle našeho receptu v klasické verzi, anebo zkuste verzi, připomíající loďku se sluncem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více