Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční gruzínské chačapuri: Placky, plněné sýrem, se staly rovnou národním pokrmem. Víte, jak na ně?
Zdroj: Wikimedia Commons, By ლევან ქოქიაშვილი - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81481137

Pokud jste někdy byli v nějakém gruzínském bistru nebo na food festivalu zaměřeném na zahraniční kuchyně, případně přímo v Gruzii, pravděpodobně chačapuri znáte. Lahodné placky, z nichž vytéká rozpečený sýr, jsou ideální přílohou třeba k polévce, ale nasytí vás i samotné jako lehká večeře třeba se salátem.

Chléb plněný sýrem

Placky chačapuri se vyrábějí z kynutého těsta, které se se plní tradičním gruzínským soleným sýrem (čerstvým či zrajícím). Te se dá nahradit mozzarellou v blocích, balkánským sýrem, případně i brynzou. V překladu ostatně název znamená sýrový chléb. Sýr se často doplňuje vajíčkem, kysanou smetanou či máslem, aby byla náplň krásně krémová, případně se dochucuje různými druhy koření či česnekem. Někdy se dávají i jiné náplně, placky mohou mít i různé tvary. Placky chačapuri jsou jakýmsi gruzínským národním pokrmem, jsou zapsány jako nehmotné kulturní dědictví Gruzie a dokonce mají i svůj národní den. Na to, jak známý a oblíbený pokrm to je, je až překvapivě málo informací o jejich historii. Pečou se zkrátka již tak dlouho, že jejich původ ani není známý. Na stole nesmějí jako příloha chybět u jakéhokoliv jídla, v některých oblastech se servíruje rovnou na snídani. Jsou i součástí slavnostních tabulí a v některých regionech Gruzie se pečou během pravoslavných Vánoc jako vánoční koláče. Koupíte je ovšem i kdekoli na ulici, jsou totiž ideální pouliční chuťovkou na zahnání hladu kdykoliv během dne. Chačapuri ovšem není jen gruzínskou specialitou, oblíbené je ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Často však má podobu pouhé placky z listového těsta se sýrem ukrytým uvnitř.

V mnoha regionálních variantách

My známe většinou chačapuri jako placku plněnou imeritinským sýrem, podobným ovčí bryze, tzv. imeretské chačapuri, ale například v jedné z gruzínských republik v Adžárii dělají chačapuri ve tvaru loďky s typickým gruzínským sýrem suluguni, vyznačujícím se jemnou chutí. Této placce se zde říká ačaruli a navíc ji zdobí vajíčko ve formě volského oka a vše ještě dovršuje rozpuštěné máslo. Okraje těsta se pak odtrhávají a namáčejí do lahodné máslové směsi sýra a rozpuštěného vaječného žloutku. Předpokládá se, jak se píše v knize The Georgian feast: the vibrant culture and savory food of the Republic of Georgia, že tuto variantu vynalezl turecký a gruzínský národ Lazové, kteří byli námořníci. Jejich chačapuri je tak vlastně znázorněním lodě, moře a slunce. Ostatně snad v každé gruzínské provincii či kraji mají nějakou svou typickou verzi chačapuri. Podle webu Localgeorgia.ge se tak můžete setkat s megruli chačapuri z Mingrelie s větším množstvím sýra, s guruli z Gurie s vařeným vejcem, osetské s bramborami a sýrem nebo achma chačapuri z Abcházie, Svanuri Lemzira, Rachuli khachapuri či Samtskhe-Javakhetian Penovan. A i podobných plněných chlebů nebo placek, chcete-li, mají v Gruzii mnohem více, ať už je to masem plněné kubdari, chléb lobiani s náplní z fazolí nebo třeba jen obyčejný chléb ve tvaru bumerangu šotí.

Že jste dostali na placky chuť? Udělejte si chačapuri podle našeho receptu v klasické verzi, anebo zkuste verzi, připomíající loďku se sluncem

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více