Jak připravit květákovou rýži? Zdravou přílohu od originálu skoro ani nerozeznáte!
16. 2. 2022 Vaření
Chcete shodit pár kilo a rozhodli jste se to dokázat pomocí nízkosacharidové diety? V tom případě budete muset zapomenout na spoustu příloh a bohužel i na rýži. Úplně se ale omezovat nemusíte. Když dostanete chuť třeba na rizoto, klidně si ho dejte. Jen je připravte z květáku.
Chce to správné dochucení
Pod pojmem květáková rýže si můžete představit ledacos, nejčastěji asi směs rýže s květákem. V opravdové květákové rýži ovšem není po běžné rýži ani památky a její zrníčka nahrazuje květák. Tímto názvem se totiž označuje příloha z rozmixovaného květáku, která opravdu rýži připomíná, a to nejen barvou. Když ji dobře dochutíte a použijete třeba do rizota, téměř ani nepoznáte, že se pokrm skládá hlavně z květáku. Samozřejmě, že nechutná úplně stejně jako běžná rýže, květák se ale báječně přizpůsobí tomu, čím ho dochutíte, a tak i potlačíte květákovou chuť. Sáhnout můžete klidně po sójové omáčce jako u asijských specialit, nebo ji smíchat s parmazánem stejně jako v případě italského rizota. Můžete si ale na ní pochutnávat bez výčitek, neboť květáková rýže obsahuje nejen mnohem méně sacharidů než běžná rýže, ale i méně kalorií. Chcete důkaz? Podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g květáku je jen 30 kcal a 4 g sacharidů, oproti tomu po konzumaci 100 g rýže zvýšíte svůj energetický příjem o přibližně 120 kcal a 28 g sacharidů. Jako bonus si ještě přidáte i dostatek vlákniny a bílkovin a budete mít dobrý pocit, že jste navýšili svůj denní příděl zeleniny chutným způsobem.
Mohlo by vás zajímat
Krájet, strouhat nebo mixovat?
Květák je k vytvoření imitace rýže ideální. Když jej totiž rozdrobíte, vzniknou vám zrníčka, která opravdu vypadají jako pravá rýže. A jak je získáte? Květákovou rýži můžete sehnat už hotovou v sáčcích v některých specializovaných obchodech se zdravou výživou, ale z čerstvého květáku je samozřejmě lepší a zdravější. První možností je květák nakrájet ostrým nožem na malé kousky. Pokud budete hodně pečliví, možná se vám podaří vytvořit zrníčka, která se budou rýži hodně podobat. Na pomoc si můžete vzít i struhadlo, s nímž jednodušeji dosáhnete zrnkové konzistence rýže. V případě, že nemáte trpělivost ani čas, vhoďte růžičky květáku do mixéru a pár pulsy jej nasekejte. Je to nejrychlejší způsob, jen si dejte pozor, abyste nemixovali příliš a z květáku vám nevyšla strouhanka či rovnou kaše. Stejně jako z květáku se dá udělat rýže i z brokolice, ta ale již tolik tu klasickou nepřipomíná. V každém případě ale vytvoříte neotřelou a zdravou přílohu a jde i o poměrně zajímavé zpracování brokolice. Případně můžete pár zrníčky zelené brokolicové rýže oživit tu bílou květákovou.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší je smažená
Nasekaný, nastrouhaný či rozmixovaný květák je pak třeba nějak dále upravit. Pokud máte mladý čerstvý květák, klidně si ho dejte rovnou syrový. Zajímavě oživí například různé zeleninové saláty. Další možností je zrníčka květáku krátce povařit ve vodě nebo je jen spařit vroucí vodou. Takovou rýži pak můžete použít jako běžnou přílohu k masu. Je možné ji udělat i v mikrovlnné troubě. Stačí ji vložit do vhodné nádoby, zakrýt a spustit ohřev na nejvyšší teplotu na 7 minut. Není nutné přidávat žádnou vodu. Nejlepší je květák krátce osmažený na pánvi na oleji. Během smažení jej můžete rovnou dochutit kořením či bylinkami. Tento smažený květák vám nahradí rýži v různých pokrmech asijské kuchyně. V případě, že květákové rýže připravujete větší množství, nasypejte ji na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte ji trochou olivového oleje a promíchejte. Pak rýži vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. V polovině pečení rýži prohrábněte. Pečenou květákovou rýži výborně dochutí čerstvý koriandr a jarní cibulka. Můžete ji dát i do polévky, naplnit jí papriky nebo do ní přidat trochu smetany a vytvořit tak rizoto, které bude krémové skoro jako to pravé italské.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami