Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit květákovou rýži? Zdravou přílohu od originálu skoro ani nerozeznáte!
Zdroj: Toprecepty, Susa

Chcete shodit pár kilo a rozhodli jste se to dokázat pomocí nízkosacharidové diety? V tom případě budete muset zapomenout na spoustu příloh a bohužel i na rýži. Úplně se ale omezovat nemusíte. Když dostanete chuť třeba na rizoto, klidně si ho dejte. Jen je připravte z květáku.

Chce to správné dochucení

Pod pojmem květáková rýže si můžete představit ledacos, nejčastěji asi směs rýže s květákem. V opravdové květákové rýži ovšem není po běžné rýži ani památky a její zrníčka nahrazuje květák. Tímto názvem se totiž označuje příloha z rozmixovaného květáku, která opravdu rýži připomíná, a to nejen barvou. Když ji dobře dochutíte a použijete třeba do rizota, téměř ani nepoznáte, že se pokrm skládá hlavně z květáku. Samozřejmě, že nechutná úplně stejně jako běžná rýže, květák se ale báječně přizpůsobí tomu, čím ho dochutíte, a tak i potlačíte květákovou chuť. Sáhnout můžete klidně po sójové omáčce jako u asijských specialit, nebo ji smíchat s parmazánem stejně jako v případě italského rizota. Můžete si ale na ní pochutnávat bez výčitek, neboť květáková rýže obsahuje nejen mnohem méně sacharidů než běžná rýže, ale i méně kalorií. Chcete důkaz? Podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g květáku je jen 30 kcal a 4 g sacharidů, oproti tomu po konzumaci 100 g rýže zvýšíte svůj energetický příjem o přibližně 120 kcal a 28 g sacharidů. Jako bonus si ještě přidáte i dostatek vlákniny a bílkovin a budete mít dobrý pocit, že jste navýšili svůj denní příděl zeleniny chutným způsobem.

Krájet, strouhat nebo mixovat?

Květák je k vytvoření imitace rýže ideální. Když jej totiž rozdrobíte, vzniknou vám zrníčka, která opravdu vypadají jako pravá rýže. A jak je získáte? Květákovou rýži můžete sehnat už hotovou v sáčcích v některých specializovaných obchodech se zdravou výživou, ale z čerstvého květáku je samozřejmě lepší a zdravější. První možností je květák nakrájet ostrým nožem na malé kousky. Pokud budete hodně pečliví, možná se vám podaří vytvořit zrníčka, která se budou rýži hodně podobat. Na pomoc si můžete vzít i struhadlo, s nímž jednodušeji dosáhnete zrnkové konzistence rýže. V případě, že nemáte trpělivost ani čas, vhoďte růžičky květáku do mixéru a pár pulsy jej nasekejte. Je to nejrychlejší způsob, jen si dejte pozor, abyste nemixovali příliš a z květáku vám nevyšla strouhanka či rovnou kaše. Stejně jako z květáku se dá udělat rýže i z brokolice, ta ale již tolik tu klasickou nepřipomíná. V každém případě ale vytvoříte neotřelou a zdravou přílohu a jde i o poměrně zajímavé zpracování brokolice. Případně můžete pár zrníčky zelené brokolicové rýže oživit tu bílou květákovou.

Nejlepší je smažená

Nasekaný, nastrouhaný či rozmixovaný květák je pak třeba nějak dále upravit. Pokud máte mladý čerstvý květák, klidně si ho dejte rovnou syrový. Zajímavě oživí například různé zeleninové saláty. Další možností je zrníčka květáku krátce povařit ve vodě nebo je jen spařit vroucí vodou. Takovou rýži pak můžete použít jako běžnou přílohu k masu. Je možné ji udělat i v mikrovlnné troubě. Stačí ji vložit do vhodné nádoby, zakrýt a spustit ohřev na nejvyšší teplotu na 7 minut. Není nutné přidávat žádnou vodu. Nejlepší je květák krátce osmažený na pánvi na oleji. Během smažení jej můžete rovnou dochutit kořením či bylinkami. Tento smažený květák vám nahradí rýži v různých pokrmech asijské kuchyně. V případě, že květákové rýže připravujete větší množství, nasypejte ji na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte ji trochou olivového oleje a promíchejte. Pak rýži vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. V polovině pečení rýži prohrábněte. Pečenou květákovou rýži výborně dochutí čerstvý koriandr a jarní cibulka. Můžete ji dát i do polévky, naplnit jí papriky nebo do ní přidat trochu smetany a vytvořit tak rizoto, které bude krémové skoro jako to pravé italské.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více