Květák není jenom bílý. Kde se vzal ten barevný a jak jej připravit?

Květák je velmi rozšířená a oblíbená surovina mezi českými spotřebiteli, jehož cena raketově vystřelila během jarní karantény. Nyní se ale opět ustálila a my můžeme vesele dál připravovat květákové placičky, polévky a oblíbené květákové pyré. Tušili jste však, že květák není jen bílý? Pojďme zjistit, jak připravit zelený či fialový květák.
Zelený květák Romanesco
Jakmile budete mít štěstí a v obchodě uvidíte krásnou, neobvyklou a zelenou zeleninu, která připomíná květák, určitě ji vložte do svého nákupního košíku. Jedná se o květák Romanesco, který svou chutí připomíná něco mezi brokolicí a květákem. Je bohatý na vitamíny C, A, K či kyselinou listovou a mimo jiné obsahuje také omega-3 mastné kyseliny a tělu velmi prospěšné antioxidanty.
A jak Romanesco připravovat? Pokud jste někdy pracovali s květákem nebo s brokolicí, máte vyhráno. S touto surovinou to je totiž velmi podobné. Vždy se zbavte košťálu, rozdělte na růžičky a můžete začít kouzlit v kuchyni. Romanesco můžete vařit, blanšírovat, zapéct či jej obalit v tempuře.
Článek z magazínu
Naše oblíbená klasika: bílý květák
Tento druh květáku snad ani nemusíme představovat. Jedná se o velmi variabilní zeleninu, kterou je možné připravit na několik desítek způsobů. Výborná je květáková polévka, mozeček nebo květák obalený v trojobalu. A jakou chybu lidé při přípravě květáku dělají nejčastěji? Rozvaří jej. Květák vyniká svou texturou a krásně křupe, ale jakmile se vaří moc dlouho, vznikne z květáku podivná hmota. A to je velká škoda. Jakmile příště budete připravovat květák v trojobalu, květák povařte 2-3 minuty a poté jej zchlaďte v ledové vodě, než ho obalíte a osmažíte. Tím zastavíte proces vaření a květák bude chutnat zase o trochu lépe.
Graffiti aneb fialový květák
Tento typ květáku se chuťově téměř neliší od klasického květáku. Na první pohled vás zaujme jeho barva: uhrančivá fialová. Někdo by si mohl myslet, že se jedná o povedený genetický zásah člověka, ale není tomu tak. V tomto květáku se přirozeně vyskytuje antioxidat antokyaninu, který stojí za touto typickou fialovou barvou. Stejný antioxidat obsahuje například červené zelí.
A odkud tato zajímavá odrůda pochází? Do České republiky se tento květák dostal z Dánska a roste ve sklenících i na záhonech, dokonce si jej můžete vypěstovat i u vás na zahradě. V kuchyni se připravuje velmi podobně jako klasický květák. Díky své zajímavé barvě graffiti pozvedne jakékoliv jídlo na vyšší úroveň. Doporučujeme tento květák přidat do hummusu nebo si z něj připravit quiche společně s kozím sýrem a bylinkami.
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Připomeňte si legendární Babicovy hlášky: Mozzarella bez zápachu, japonskej šafrán i tvrdý játro asi nikdy nezestárnou!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 15 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 15 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 16 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.