10 zapečených večeří: Jak na ty nejlepší šunkofleky, francouzské brambory a zapečený bramborák?
18. 3. 2022 Vaření
Co vymýšlet k večeři každý den tak, aby se celá rodina najedla a zároveň to nestálo moc času ani peněz? Řešením mohou být zapečené dobroty. Stačí vzít pár brambor, nebo předem uvařené těstoviny a trochu uzeniny a malý zázrak je na světě!
Pasta a basta!
Těstoviny, neboli italsky pasta, patří mezi široce oblíbenou surovinu, z níž lze uvařit nepřeberné množství jídel. Navíc, taky se vám někdy stane, že uvaříte špaget, penne nebo jiných druhů víc, než sníte? Pak přesně v těchto momentech se dají již uvařené těstoviny využít podruhé, právě k zapečení. Mezi českými jídly vévodí šunkofleky. Aby tohle skromné jídlo bylo perfektní, je vhodné zvolit správné těstoviny i druh masa. Jak na nejlepší šunkofleky vám poradíme v našem manuálu, teď se inpirujte následujícími recepty:
Brambory a zelenina
Nic víc skoro ani dodávat nemusíme. Tohle spojení je ke společnému zapečení přímo stvořené! Zkusit zapéct zeleninu můžete s triky podle blogerky Holky u plotny, anebo se inspirujte našimi prověřenými recepty. Co je při zapékání zeleniny s bramborami nejvíc důležité? Aby výsledek nebyl, slovy Pohlreicha, suchý jak cesta. Al ezároveň by zelenina neměla být ani tvrdá. Co to znamená? Brambory je lepší trochu předvařit, takový lilek zase předsmažit. Chuťově obojímu hodně pomůžete! K bramborám a zelenině se hodí pro větší šťavnatost vajíčka, sýr či smetana, pro "masožravce" zase trochu mletého masa nebo italské klobásy salsiccia. Ale samozřejmě, vycházejte ze svých domácích zásob a hlavně ze svých chutí!
Sladká cesta
Jistě už víte, o čem bude řeč. Žemlovka, sladké nákypy, palačinky, zapečené nudle s tvarohem... Sladkých teplých jídel, která lze zapéct, je hodně. Žemlovka jako od babičky patří asi mezi favority, ale zapéct s trochou mléka a vejci lze parádně i palačinky, nudle s tvarohem a podobně. Zapečením uděláte jídlo sytějším a když se to povede, tak i šťavnatějším.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat fantasticky šťavnatou zapečenou zeleninu?
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 3 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 4 hodinami
Ananasové kytičky
Přidáno před 9 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
7 receptů s Hermelínem: Výtečně chutná naložený, grilovaný, zapečený i smažený
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník