Jak na pravé řecké tzatziki: Důležité je použít hutný řecký jogurt a okurku nechat vykapat. Konzistenci vylepší olej
11. 8. 2024 Vaření
Tzatziki někteří považují za dip, další za omáčku a jiní za salát. V každém případě jde o typickou řeckou specialitu, která si získala poměrně velkou popularitu i u nás. Jak ji ale správně udělat? Stačí dodržet pár zásad a tzatziki budou chutnat jako z řecké taverny.
Tzatziki jako dip i jako předkrm
Tzatziki jsou jedním z pokrmů neoddělitelně spjatých s řeckou kuchyní a vlastně i dokonalým letním pokrmem, díky němuž si budete připadat jako na pláži u Středozemního moře nebo mezi bílými řeckými domky s modrými okenicemi. V Řecku je servírují téměř ke všemu.
Hodí se jako omáčka ke špízkům souvlaki, do gyrosu, k pečeným bramborám i hranolkům, výborně ale chutnají i samotné třeba s pita chlebem. Řekové je rovněž rádi servírují v rámci mezze – nabídce malých pokrmů, které se podávají k drinkům. Jde vlastně o takovou obdobu španělských tapas.
Mohlo by vás zajímat
Stačí vám jen tři suroviny
Jednou z velkých předností tzatziki je rychlá příprava. Když pomineme nutnost odkapání okurky, hotovo je máte do 10 minut. Na tzatziki ani nepotřebujete žádné speciální suroviny - v základu se totiž skládají jen ze tří ingrediencí – jogurtu, okurky a olivového oleje. Dalo by se říct, že jde vlastně obdobu našeho okurkového salátu, jen mnohem hutnější. Narozdíl od něj v nich totiž paradoxně nejsou okurky tak důležité a dává se jich mnohem méně. Jak ale dosáhnout té správné konzistence?
- Jogurt – to, jaký vyberete, je při přípravě tzatziki zásadní. Nejlepší je použít pravý řecký, který je sám o sobě hodně hustý, neboť se z něj nechává odkapávat syrovátka. Tučnost jogurtu není důležitá (i ten řecký může být nízkotučný), ale samozřejmě s tučnějším jogurtem jsou tzatziki lahodnější. Pokud byste řecký jogurt nesehnali, můžete ten klasický nechat přes noc vykapat v utěrce.
- Okurka – zatímco jogurt zajišťuje krémovou konzistenci tzatziki, okurka jim dodává svěžest a křupavý element. U okurky je hlavně důležité, aby vám příliš nenaředila jogurt. Pokud je tedy větší, je lepší z ní vyříznout střed se semínky a pak ji nakrájet na drobné kostičky. V případě, že budete okurku strouhat na hrubém struhadle, je třeba ji pak raději nechat vykapat v cedníku a pak vymačkat, aby nebyly tzatziki moc vodové.
- Olivový olej – použijte nějaký kvalitní označený jako extra virgin nebo extra panenský – nejlepší je samozřejmě řecký, chcete-li přípravu tzatziki pojmout stylově. Právě olej se významně podílí na konzistenci tzatziki – dodává jim krémovitost a spojuje všechny ingredience k sobě.
- Ochucení – nejdůležitějším dochucovadlem v tzatziki kromě soli a pepře je česnek. Pokud je na vás ten čerstvý příliš ostrý, můžete použít sušený, který je jemnější. Kromě něj se často přidávají i bylinky (nejčastěji kopr a máta) – ty ale nejsou nezbytné. Na různých místech tak můžete ochutnat trochu jinak ochucené tzatziki. Někdy se přidává pro větší svěžest i trochu citronové šťávy nebo octa.
Pravé řecké tzatziki
Pokud jste na tzatziki dostali chuť a rádi byste si je připravili stejně jako v Řecku, můžete se do toho pustit podle následujícího originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 300 g řeckého jogurtu, 1 okurku, 1/3 stroužku česneku, 3 lžíce octa nebo bílého vína, 1/4 svazku kopru, jemně nasekaného (lze vynechat), 2 lžíce olivového oleje, 1 špetku soli a pepř.
- Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte špetku soli a 1 lžíci bílého vinného octa. Promíchejte a odstavte, aby se uvolnila přebytečná voda.
- Mezitím smíchejte jogurt, 1/3 stroužku česneku (prolisovaného), 2 lžíce bílého vinného octa a 2 lžíce olivového oleje. Míchejte, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.
- Okurku přeceďte a důkladně vymačkejte, pak ji vmíchejte do jogurtové směsi. Směs promíchejte. Přidejte pepř, sůl a případně i najemno nasekaný kopr. Hotové tzatziki vychlaďte a podávejte třeba s pita chlebem.
Náš tip: Tzatziki můžete udělat také s pomocí našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Jak odvodnit cuketu? Už naše babičky na to znaly jednoduchý trik
Olivový olej - základní surovina pro každou kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 20 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45
Přečtěte si Zobrazit více
Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
Středozemní kuchyně: Jak si doma připravit dokonalý gyros jako z řecké taverny? Pomůže cibule!
Hermelínová pomazánka na topinky: Pikantní varianta na osmaženém chlebu potřeném česnekem má luxusní chuť