Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky už máte pečené? Pokud je nenecháváte jen tak nebo je nezdobíte jen mandlí, čeká vás ještě jeden náročný úkol, zkrášlit je bílkovou polevou. Perníkářka Eva Cherýnová nám prozradila své tipy, jak vytvořit polevu dokonalé konzistence, s níž se bude dobře malovat, a z perníčků nespadne.

Poleva na perníčky musí mít správnou konzistenci

Bílá poleva z bílků utřených s cukrem je ozdobou vánočních perníčků. S její pomocí dokreslíte obrysy perníkových zvířátek, srdíčka a hvězdičky zkrášlíte různými vzory a perníkové chaloupky budou díky ní vypadat jako zapadané sněhem. I když polevu můžete koupit dnes i v obchodech již v tubách, nepracuje se s ní tak dobře jako s tou domácí připravenou jen z bílků a moučkového cukru. Přestože je její příprava jednoduchá, někdy dokáže pěkně potrápit. Pokud není dostatečně hustá, může z perníčků stékat, ta nedostatečně hladká zase může ucpávat otvor zdobicího sáčku. Jak tedy takovou polevu připravit? Požádali jsme o rady vyhlášenou perníkářku Evu. Ta nám již prozradila svůj ověřený recept na perníčky, který najdete v následujícím odkazu:

Jak správně utřít bílky s cukrem na polevu?

Bílková poleva se připravuje jen ze dvou surovin – bílků a cukru, případně citronové šťávy. Nestačí však jen zvolit správný poměr, na její konzistencí má vliv i mnoho dalších faktorů. Na co si tedy při tření polevy dát pozor?

  • Dokonalá bílková poleva musí být dostatečně hustá. Je proto dobré na ni použít bílky pokojové teploty, které lépe houstnou. Bílky proto raději vyndejte z lednice hodinu dopředu. Samozřejmě je důležité, aby byly dobře oddělené od žloutků.
  • Předtím, než bílky smícháte s cukrem, je třeba moučkový cukr dvakrát prosít přes síto. Díky tomu se krásně provzdušní, navíc se zbavíte zbytků krystalků, které by mohly ucpávat špičku zdobicího sáčku. Cukr vybírejte kvalitní, v němž nejsou hrudky již po otevření sáčku. Chcete-li si usnadnit práci, použijte pudrový cukr, který je dostatečně jemný, neboť je již prosátý.
  • Perníkářka Eva doporučuje na polevu následující poměr surovin: 150-200 g cukru na 1 bílek. Na kreslení kontur je ideální množství asi 180 g, na plochy je lepší řidší poleva. V tom případě stačí použít 120-180 g cukru. Myslete však i na to, že každý cukr je jiný a bílky mohou mít různou velikost. V případě vajíček velikosti M stačí přidat 150 g cukru, u vajíček L to může být klidně až 200 g cukru. Pokud by byl sníh hodně řídký, počkejte 10 minut a pak případně ještě cukr přidejte. Poleva ale nesmí být ani příliš hustá, sice pak dobře drží tvar, ale může z perníčků opadávat.
  • Poleva se lépe připravuje z většího množství bílků než jen z jednoho, raději si ji proto utřete aspoň z dvou bílků.
  • Bílky je pak třeba smíchat s cukrem do zhoustnutí. Hotová poleva by měla konzistencí připomínat hladký krém. Nejrychlejší způsob je prošlehat vše metličkou. Šleháním se však vžene do sněhu vzduch a při malování se pak mohou nitky trhat. Jistější je proto utřít bílky s cukrem vařečkou. Rukou ovšem trvá tření až 20 minut, což může mnohé odradit. Perníkářka Eva proto doporučuje vrtulky na těsto. S nimi si tření zkrátíte jen na 10 minut.
  • Na tření je vhodnější vyšší nádoba, třeba velká zavařovací sklenice (o obejmu 0,7 l). V ní pak můžete případně i polevu v lednici uskladnit. Vzhledem k tomu, že cukr působí jako konzervant, vydrží vám v chladu až tři dny. Sklenici nezapomeňte zavřít, aby poleva neoschla. Na tření vařečkou je ovšem vhodnější nižší široká mísa.
  • Někteří do polevy pro větší hustotu dávají škrob, ten ale Eva nepoužívá. Přidává ovšem citronovou šťávu, ale jen trochu pro chuť. Šťávy nepřidávejte hodně, poleva by se pak mohla z perníčků odlupovat a praskala by.
  • Při tření bílků s cukrem je poleva zpočátku žlutobílá a průhledná. Cílem je, aby byla lesklá, bílá a neprůhledná. Pokud nadzvednete vařečku nebo vrtulky z mísy, měla by se za ní táhnout jakoby stuha. Když spadne dolů musí chvíli trvat, než se spojí se sněhem v míse. Pokud se hned slijí dohromady, je poleva ještě hodně tekutá.
  • Chcete-li mít barevné perníčky, můžete si polevu obarvit gelovými barvami. Stačí přidat jen malinko na špičku nože a pak pořádně rozmíchat. Práškové barvy příliš vhodné nejsou, zůstávají po nich v polevě krystalky.
  • Na zdobení jsou nejlepší speciální zdobicí sáčky na zdobení perníčků. Můžete ale použit i menší sáčky na zip, jimž ustřihnete růžek. Sáček navíc můžete během zdobení zavřít a poleva vám nebude vytékat ven.
  • Na perníčky si nejprve namalujte kontury, počkejte až zaschnou a teprve pak malujte plochy řidší polevou. Tu naneste na perníček nejlépe kávovou lžičkou doprostřed a pak ji do krajů roztahujte pomocí párátka, štětečku či špejle. Tato poleva nesmí přetéct přes kontury, to by znamenalo, že je příliš řídká.
  • Pomalovaným perníčkem pak zlehka poťukejte o stůl, aby z polevy vyšly případné bublinky.
  • Pro dokonalý vzhled můžete nakonec polevu ještě na perníčcích zapéct. Nazdobené perníčky jen rozložte na plech, troubu předehřejte na 100 °C, pak ji ihned vypněte a vložte do ní na minutu perníčky. Nakonec už je nechte jen zaschnout při pokojové teplotě. Poleva se krásně zapeče a bude nádherně hladká a lesklá jako porcelán.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JanSkola JanSkola

29. 11. 2022 11:06

Proboha, v článku varujete před používáním šlehacích metliček a ve videu sníh šleháte metlama až se stromy zelenají. Fakt se vaše rady nedají brát vážně. 8-(

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více