Vlašské ořechy naslano: Vylepší obyčejnou pomazánku nebo masovou nádivku, hodí se ale i do polévky nebo na těstoviny
8. 12. 2022 Vaření
Vlašské ořechy nejen báječně chutnají, ale také jsou zdravé. Nemusí přijít jen do sladkých jídel, jejich místo je i ve slané kuchyni. Najděte inspiraci, jak s nimi naložit v pomazánce, polévce i v případě masa.
Ořechy jsou skvělou ingrediencí
Ořechy patří především k podzimu a zimě, kdy si jich vychutnáváme nejvíce. Jejich chuť je příjemná a výborně ladí téměř s každou surovinou a dodá jídlu neobyčejný nádech. Nemusíte si je dávat jen ke snídani do müsli nebo koláčů. Využijete je naslano ke svačině, obědu i při večeři. Když je nasucho opražíte, získají navíc ještě lepší chuť a jídlo bude voňavější.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka z ořechů
Ořechy mohou být lahodnou tečkou na pomazánce, ale také mohou být jednou z hlavních ingrediencí. Nasekané vlašské ořechy přidejte do česnekové pomazánky, hodí se i do pomazánky se sýrem niva. Na ni potřebujete jen 200 g sýru niva, 50 g povoleného másla a 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Jak na to? Sýr nastrouhejte, přidejte máslo a dobře promíchejte. Můžete i rozmixovat, pak vmíchejte ořechy. Navrch můžete pomazánku ozdobit lístky petrželky a kousky vlašských ořechů.
Netradiční je pomazánka z červených fazolí, do které se přidává i hrst ořechů.
Brokolicový krém s ořechy
K ořechům se výborně hodí brokolice. Můžete si ji připravit jen tak podušenou a posypat ji sýrem parmazán a nasekanými ořechy. Připravte si z ní ale i lahodnou krémovou polévku. Budete na ni potřebovat: 1 střední brokolici, 1 l vývaru (třeba zeleninového), 1 smetanu na vaření, 100 g vlašských ořechů a na dochucení pepř a sůl. Jak na to? Omytou brokolici oblanšírujte, což spočívá v prudkém krátkém vaření a rychlém ochlazení, abyste získali co nejlepší chuť této zeleniny. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte do hrnce, přilijte trochu vývaru a ořechy. Vše rozmixujte a dolijte horkým vývarem. Výsledkem by měl být hladký krém. Hotovou polévku na talíři můžete ozdobit kousky ořechu.
Mohlo by vás zajímat
Ořechy s těstovinami
Těstoviny nemusí být jen se sýrem a kečupem. Místo nich si na kolínka, špagety a další druhy těstovin můžete připravit směs oleje, vlašských ořechů, česneku a sýru. Budete na to potřebovat: 150 g vlašských ořechů, asi 50 g sýru parmazán, 3 listy bazalky, 3 listy šalvěje a lžičku oregana, 2 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Jak na to? Sýr, ořechy, bylinky a česnek s olejem rozmixujte a dochuťte pepřem a solí. Nalijte na uvařené těstoviny. Ozdobit pokrm můžete některou z bylinek, které jste použili na omáčku, dále třeba ořechy.
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco vizuálně velmi přitažlivého, zdravého a zároveň výborného, připravte si omáčku z červené řepy se sýrem a ořechy.
Plněná kapusta s vlašskými ořechy
Plněná kapusta je vynikající jídlo, ať už použijete základní recept s mletým masem a rýží, nebo ho vyšperkujete o křupavé ořechy. Další variantou, kterou můžete naplnit kapustu, je směs rýže s ořechy, květákem, sýrem a bylinkami. Co budete potřebovat? 1 hlávkovou kapustu, 200 g rýže natural, 220 g květáku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g gorgonzoly nebo nivy, 5 lžic nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce oleje (slunečnicový/řepkový), 2 lžíce směsi bylinek (oregano, tymián, máta), pepř a sůl.
Jak na to? Rýži uvařte podle obalu. Kapustu rozdělte na listy, vykrojte tuhý střed (pozor, abyste neroztrhli celý list) a dobře omyjte. Opět jako u brokolice oblanšírujte. Vlašské ořechy opražte na sucho na pánvi, jak jsme doporučovali na začátku. Sýr nastrouhejte nahrubo, bylinky nasekejte, ořechy nakrájejte nahrubo a vše smíchejte v misce. Přidejte rýži a květák nasekaný nadrobno. Opepřete a osolte a vše dobře promíchejte. Vzniklou směs dejte na kapustové listy, sviňte je do závitku a zajistěte špejlí. Vyndejte pánev, kápněte do ní dvě lžíce oleje a závitky osmažte. Pak je zalijte vývarem, případně dochuťte pepřem a solí. Duste na mírném plameni zhruba 30-40 minut.
Vepřová panenka v ořechové krustě
Ořechy se výborně hodí ke kuřecímu i vepřovému masu. Vepřová panenka v ořechové krustě, která je směsí ořechů, parmazánu, petrželky, strouhanky a cibulky, je velmi slavnostním jídlem, protože vypadá spolu s pečenými bramborami, vařenou brokolicí a rajčaty naprosto luxusně. Připravte si ji v neděli, o svátcích, i pro návštěvu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Proč se chleba v domácí pekárně občas propadne? Důvodem je pravděpodobně jedna z těchto dvou příčin
Občas se stane, že místo pěkně vyklenutého bochníčku upečeme chléb s propadlým středem, byť bylo těsto ještě před chvilkou moc pěkně nakynuté. Jak je… Číst více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového… Číst více
Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai,… Číst více
10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete… Číst více
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
V horkovzdušné troubě můžeme péct více plechů najednou, což oceníme zvláště při pečení většího množství cukroví, koláčů a jiného pečiva. Výhodná je i… Číst více
Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Máte radost z čisté a upořádané lednice? Nejspíš ano, ale většinou pouze do chvíle než začnou děti hledat své oblíbené jogurty, partner zbytek od… Číst více
Jak budou otevřeny obchody 8. května? Na Den matek si leckde nenakoupíte
Jaká bude otevírací doba ve vašem oblíbeném… Číst více
Další srovnávací nákup prokázal více než 14% úsporu na iTesco oproti konkurenčnímu Rohlíku
Společnost Tesco pokračuje ve svém závazku… Číst více
Nízké ceny zaručeny. Tesco hlídá stovky cen, aby zákazníci vždy ušetřili
Tesco pomáhá svým zákazníkům šetřit a výrazně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den vlašských ořechů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Mikulášské ořechy naslano: Do téhle křupavé nadílky se bude chtít zakousnout každý. Příprava je snadná, chuť božská
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 3 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 9 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 tipů na domácí jedlé dárky: Ořechy v medu, směsi koření, domácí "vegetu" nebo čokoládový likér můžeme připravovat už teď