Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový kuba
Zdroj: Toprecepty

Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem podávaný na Štědrý den buď jako bezmasý oběd nebo jeden z chodů slavnostní večerní hostiny. Skromný pokrm není složitý na přípravu a obsahuje jen pár ingrediencí, jeho příprava však vyžaduje čas hlavně kvůli kroupám, které se musí namáčet a déle vařit. Jak je správně uvařit, aby byl výsledek dokonalý?

Tradiční pokrm ze 7 ingrediencí

Hlavními surovinami na přípravu houbového kuby jsou houby, kroupy a česnek. Dále do něj patří cibule, sůl, majoránka a sádlo. A to je vše. Původ receptu totiž pochází od našich předků, zejména těch chudších, kteří i z těch nejlevnějších a prostých surovin dokázali vykouzlit opravdové poklady české kuchyně, k nimž houbový kuba dozajista patří.

Houbový kuba je pokrm, u kterého kromě chuti záleží také na konzistenci. Ta by měla být uvnitř jemně krémová a na povrchu krásně křupavá. A právě na tento výsledek má zásadní vliv správný výběr a postup přípravy krup.

Jaké kroupy do houbového kuby?

Do houbového kuby patří vždy kroupy ječné. Ty se dají sehnat v různých velikostech, od největších, až po lámanku. Abyste dosáhli perfektního výše popsaného výsledku, použijte ječné kroupy malé nebo střední velikosti. Lámanka by byla příliš kašovitá, velké kroupy se zase nespojí a houbový kuba se bude sypat.

Postup přípravy krup krok za krokem

Ječné kroupy potřebují čas a péči, aby byl houbový kuba dokonalou pochoutkou.

  1. Kroupy nejprve důkladně propláchněte v sítku studenou vodou. Zbavíte je tak nečistot.
  2. Namočte kroupy do studené vody alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc. Tento krok oceníte při vaření, které nebude tak dlouho trvat, jako by tomu bylo bez namočení. Tlačí-li vás čas a nestíháte kroupy namočit, spařte nejprve kroupy ve vroucí vodě a poté propláchněte.
  3. Vodu slijte a na vaření použijte čerstvou, kterou osolte. Hladina vody by měla přesahovat kroupy alespoň o 5 cm. Zvolte raději větší hrnec, neboť kroupy během vaření hodně nabydou. Pro zajímavější chuť je možné místo vody použít masový vývar, není to však nezbytné. Houbový kuba bude skvělý i bez něj.
  4. Přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě asi 30 minut, až budou kroupy tzv. na skus, tedy ne úplně měkké. Budou se totiž dále tepelně upravovat. Doba vaření je pouze orientační. Závisí na velikosti použitých krup a délce jejich namáčení.
  5. Vodu slijte a kroupy nechte vychladnout, než je dále použijete na houbového kubu.

Tip: Některé děti, a ostatně i dospělí, mohou mít po konzumaci krup problémy s nadýmáním. Je-li to i váš problém, přidejte do hrnce ke kroupám trochu majoránky, saturejky nebo drceného kmínu. Eliminujete tak zažívací problémy a zároveň získáte lepší chuť krup už při samotném předváření.

Recept na houbového kubu

Když neodhadnete množství krup

Ječné kroupy namáčením a následným vařením mohou až ztrojnásobit svůj objem, proto se těžko odhaduje jejich množství. Přehnali jste to a nevíte, co se zbylými uvařenými kroupami?

Jsou například skvělým doplňkem do polévky, zejména uzené, se kterou báječně ladí. Připravit z nich můžete další den zeleninové kroupoto, podávat je se zelím a plátkem uzeného masa, dá se z nich udělat nádivka s houbami i vydatná snídaně s vejci. Na přibližně 2 hrsti uvařených krup použijte 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, ½ cibule, sůl, pepř a trochu oleje. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kroupy a opečte. Mezitím rozšlehejte vejce společně se sýrem, trochou soli a pepře a směs nalijte na kroupy. Za stálého míchání při mírné teplotě nechte vejce srazit na krémovou konzistenci. Podávejte s čerstvým pečivem nebo na topince potřené česnekem.

Není možné vydatné a výživné kroupy dostat do vašich dětí? Připravte jim z nich knedlíčky do polévky, kterými určitě nepohrnou.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

CstavaDobreta

18. 12. 2022 17:49

Hezká připomínka dřívějšího stravování. Možná by neuškodilo uvést také zažívací účinky. Stejné dnes, jako dřív. Přeci jen vláknina, zejména z hub (téměř nestravitelné) není vždy nejvhodnější. Jídlo samo vstoupilo do umění u Cimrmanů - "kuba staví". Podobné výsledky může mít i pojídání otrub (odpad z loupání zrn pšenice). Škoda, že recepty neobsahují také tuto část zkušeností. Raději se držím názoru lékařů "nejvhodnější je kašovitá strava", nebo staletých zkušeností "kaše strava naše". Jako čtení to ujde, období hledání vhodných receptů jsem již ukončil. Z krup mám raději ptisání, pulmentum, puls nebo porridge.

duslik

16. 12. 2022 14:12

Kubu dělám často. Jen místo krup dávám lámanku, stejně jako to dělala moje babička a maminka.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více