Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční hrachová polévka
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Na štědrovečerním stole vydatná polévka nesmí chybět. Ne každá rodina však holduje tradiční rybí polévce a dává přednost bohatému vývaru s masem a zeleninou nebo hrachové polévce, kterou na Vánoce podávali už naši dávní předkové. Staročeská vánoční polévka je jednoduchá na přípravu, což při chystání hostiny o několika chodech jistě oceníte.

Staročeská vánoční hostina

Naši předkové, převážně ti chudší žijící na vesnici, byli zvyklí připravovat jídla skromná, z dostupných surovin a domácích produktů. Oproti moderní době, kdy máme všeho dostatek, maso a ryby se podávaly velmi zřídka a štědrovečerní hostina nebyla výjimkou. Vánoční hrachová nebo čočková polévka je typickým příkladem vydatného pokrmu starých času, který zasytí a dodá potřebné živiny. Staročeská vánoční tabule dále obsahovala více chodů, mezi kterými nechyběl houbový kuba, pokrmy z jáhel či zelí, pečené placky, chléb, vánočka, ovoce či ořechy.

Štědrovečerní hrachová polévka

Hrachová polévka není nic složitého ani pro méně zkušené kuchařky a kuchaře.

Jaký vybrat hrách?

Do štědrovečerní hrachové polévky na rozdíl od polévky hráškové patří zelený nebo žlutý suchý hrách. Na pultech obchodů se dá sehnat i hrách půlený nebo dokonce předvařený, se kterými ušetříte čas i energie spotřebované na delší vaření. Máte-li obavu o nepříjemné následky v podobě nadýmání, nebo se chystáte hrachovou polévku podávat menším dětem, použijte hrách loupaný. Příčinou nafouklého břicha je totiž především slupka. Loupaný hrách se také nemusí předem namáčet a výsledná polévka nebude obsahovat kousky slupek, které by bylo nutné zachytit pasírováním přes sítko.

Před použitím do polévky hrách přeberte a odstraňte s něj veškeré nečistoty, kamínky a porušené kusy.

Zelenina a bylinky do vánoční hrachové polévky

Aby si hrachová polévka zachovala jemnou chuť hrachu, nepatří do ní mnoho dalších ingrediencí včetně zeleniny. Nesmí však chybět česnek a můžete přidat mrkev pro přirozené oslazení, dodání vitamínů a barvu. Z bylinek a koření s hrachem skvěle ladí majoránka, hladkolistá petrželka, saturejka a trocha drceného kmínu. Tyto přísady zároveň mají schopnost eliminovat nadýmání.

Voda nebo vývar?

Naši předkové vařili hrachovou polévku zpravidla z vody, přidáním vývaru však chuť pozvednete na vyšší level. Do polévky se hodí zeleninový, drůbeží i hovězí vývar, záleží na vašich preferencích. Abyste si na Štědrý den ušetřili práci, můžete si vývar odložit předem do mrazáku.

Zahuštění polévky

Potřeba zahuštění hrachové polévky závisí na tom, zda ji budete chtít mixovat či pasírovat, nebo hrách necháte vcelku. V druhém případě doporučujeme použít malé množství světlé jíšky, díky níž bude polévka konzistentní a hrách nebude klesat na dno talíře.

Krutony na ozdobu

Krutony z bílého staršího pečiva jsou skvělým doplňkem téměř každé husté krémové polévky, hrachovou nevyjímaje. Pečivo stačí nakrájet na kostičky a nasucho opražit na pánvi do světle hnědé barvy.

Recept na vánoční hrachovou polévku

Na 4 porce hrachové polévky vhodné i pro menší děti budete potřebovat 250 g žlutého loupaného půleného hrachu, 1 litr vývaru, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, 1 lžíci hladkolisté petrželky, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř a pečivo na krutony. Jak na to?

Přebraný hrách propláchněte v sítku studenou vodou, vložte do hrnce a zalijte studeným vývarem tak, aby hladina byla asi 2 cm nad hrachem. Přidejte nahrubo nakrájenou mrkev, kmín, petrželku, polovinu majoránky, osolte a opepřete podle chuti. Při solení nezapomeňte na to, že slaný je už i vývar.

Přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte pod pokličkou asi 50 minut – 1 hodinu do změknutí hrachu. Po půl hodině vaření přidejte zbývající vývar podle požadované výsledné konzistence. Jakmile je hrách měkký, přidejte prolisovaný česnek a zbytek majoránky a polévku rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Skvěle bude vypadat také odeberete-li část hrachu a vrátíte jej do rozmixované polévky. Hrachovou polévku ještě 3 – 5 minut povařte, podle potřeby zřeďte vývarem na správnou hustotu a podávejte s opraženými krutony.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více