Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška do zásoby, na potom

Jíška do zásoby je výborný pomocník v kuchyni. Domácí jíška je určitě lepší a zdravější než kupovaná a časově vás příliš nezatíží. Stačí si vzpomenout včas a udělat jí víc a přebytek uložit v chladničce nebo mrazáku. Pak je rychle po ruce. Jíškou se zahušťují mnohé polévky a omáčky.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min

30 min (30 min příprava)

13. 5. 2015 08:36

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše - u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.

Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Ivana Ch

24. 1. 2021 17:48

Já jíšku do zásoby nedělám, nemám to ráda a obvzlášť né když je cítit lojem

petkin

28. 1. 2018 10:52

jíška zadělána, tak už ji jen použít, vypadá to na dobrý recept, tak jsem zvědavý :yes:;-)

klukodvody

14. 5. 2015 23:20

Teď jsem si četl komentáře a je tu řeč o lojové jíšce .To byla jedna z prvních věcí ,které jsem se učil .V kuchyni jí byl vždycky velký kastrol a nedovedu si představit lepší guláše ,než byly z lojové jíšky .:-K:-K:-K:-K:-K

cathleen

14. 5. 2015 11:53

yanull: děkuju za záskok:-K
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.;-)
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce:yes:

zizala

14. 5. 2015 07:37

Drobek: Tak zrovna bramborák bez česneku si představit nedovedu, ale jídlo bez lojové zavářky v pohodě ;-)

Drobek

14. 5. 2015 07:17

zizala: To se nemračím nad zavářkou ale nad kuchařským uměním maminky. Ta byla tak nóbl, že ten sprostý a smradlavý česnek nedávala ani do bramboráku. Umíš si to představit?

Nadja

13. 5. 2015 23:55

Lojovou jíšku si pamatuji - příbuzní pracovali v hospodě a tam ji používali stále. A jídlo s ní bylo dobré.
;-) Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
:-( Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.

yanull

13. 5. 2015 20:25

magdalenka: Já to nyní praktikuji většinou tak, že si dělám zásmažku přímo jako základ. Zaliji studenou vodou nebo vývarem a pak pokračuji ve vaření. Pro kuchařky začátečnice jen připomínám, že do horké jíšky se dává voda studená, do vychladlé naopak horká. Třeba to jde i jinak, já to takhle dělám už dlouhé roky.

magdalenka

13. 5. 2015 20:21

yanull:granulovanú som kúpila len raz...je to o ničom.:-))

yanull

13. 5. 2015 20:16

magdalenka: Magdi, dovolím si odpovědět také. My jsme jíšku - zásmažku dávali vždy ke konci vaření, hlavně do polévek, nemusí se moc dlouho vařit, protože je už usmažená. Dělali jsme ji více dohněda, než ji má Iva, nesmí se ale připálit, byla by hořká. S granulovanými jíškami se nedá srovnat, ty jí neleží ani u paty ;-):-p.

magdalenka

13. 5. 2015 20:11

Ivi, ako to potom používaš? Vyrýpneš potrebný kúsok a necháš rozpustiť a rozvariť? Asi vyzerám teraz divne, že sa pýtam. Nemám s takouto zásmažkou skúsenosti, vždy robím čerstvú a tá sa správa inak. Dík.

janek53

13. 5. 2015 19:51

Maminka ji měla v kameninovém hrnku ve špajzu, lednička nebyla a nic se jí nestalo.

Danca

13. 5. 2015 19:33

yanull: u mojí prababičky to byl modrý smaltovaný rendlíček, dodnes vidím i ten tmavý flíček po odloupnutém smaltu... a v jíšce zatvrdlou malou vařečku, která už očividně taky měla něco za sebou...hmmm, hezká vzpomínka:-*:-)
Jíšce bodík, to je jasné!;-):yes:

yanull

13. 5. 2015 16:48

Tato jíška u nás byla také vždy v zásobě, malý hnědý kastrůlek vidím ještě dnes, byla usmažená do zlatohnědé barvy a krásně voněla. Ani jsme ji nedávali do ledničky, jen do spížky. Vždy jsme potřebné množství "udloubli" lžící. Nejvíc mi chutnala v bramboračce, tu chuť cítím ještě dnes. Na počest našich maminek a babiček, i autorce + 11 :-p:yes::-K

sidonie

13. 5. 2015 16:44

a jak dlouho v lednici vydrží?:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí jíška máslová jíška jíška ze sádla lojova jiska jak dlouho vydrží jiska zásmažka do zásoby jak dlouho vařit jíšku domácí jíška do zásoby jíska jíška recept domácí světlá jíška jíška ze ze sádla jíška v lednici jak dlouho vydrží jíška v lednici lojová jíška recept svetla jíška recept lojova domácí jíška sadlová jiska máslová jíška do zásoby jak na domaci jíšku

Suroviny: sádlo, mouka hladká, sádlo,

TopRecepty.cz

Jíška do zásoby, na potom

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1DwR