Chřestový krém s parmezánem, česnekovými krutony a kapkou crème fraîche

Suroviny

1kg bílého chřestu
cca 2 dcl bílého vína
zeleninový vývar
1 cibule
6 stroužků česneku
sůl
pepř
koreni chimichuri (směs koření, obsahuje: cibule, petržel, pepř, česnek, oregano, paprika, cukr, sůl, směs bylin)
50 g másla
200 g smetany na šlehání
250 g strouhaného parmezánu
na ozdobu:
crème frâiche
na krutony:
2 rohlíky (nebo jiné pečivo)
máslo
sušený česnek

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme kousek másla, přidáme cibuli nadrobno a česnek na plátky, krátce osmahneme. Přidáme očištěný chřest, nakrájený na kousky, zase krátce osmahneme, podlijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Poté zalijeme vývarem cca 0,5 cm nad chřest a necháme vařit. Až je chřest uvařený, vše ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.

  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přilijeme smetanu a uvedeme k varu. Odstavíme z ohně, vmícháme parmezán. Smetanu s parmezánem vlijeme k polévce a necháme projít varem. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kořením chimichuri.

  3. Pečivo nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme kostky pečiva, zasypeme sušeným česnekem dle chuti. Restujeme dozlatova.

  4. Polévku servírujeme posypanou krutony a "zakápneme" pár "kapkami" crème fraîche ( v uvozovkách proto, že zrovna "crème fraîche" moc kapičky nedělá ).

Poznámka od kuchařky

Zdroj: internet, velmi mírně poupraveno

koření chimichuri lze sehnat zde: www.koreni.cz

Komentáře k receptu Chřestový krém s parmezánem, česnekovými krutony a kapkou crème fraîche

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Nikina: Jasne, ze kazdy podle sve chuti, ale ja mam rada chrest a jeho delikatni chut. Kdybych ho, ve tvem podani kremove polevky, zamenila za jakoukoli jinou zeleninu (napr. porek, hrasek, kvetak), ve finale bych chutove citila to same, tj. cesnek, parmezan a koreni chimichurri, ktere, mimo jine, pouzivam rada na grilovane maso. Ale jak se rika, sto lidi.....

    Odpovědět

  • Nikina Nikina(autorka receptu)

    Jitkas: Někdo rád vdolky, jiný holky ;-):-)

    zizala: :-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Chrestovy crem delam casto, jen ho mene "ochucuji", aby si zachoval co nejvice chut chrestu (pouzivam zeleny). Do zakladu davam solotku (na toto mnozstvi tak 2) a cesneku max 2 strouzky. Smetany podle chuti a parmezanu tez polovinu (i mene), tez dost prekryva chut chrestu. Z bilinek trochu cerstveho tymianu (2 snitka) a po uvareni trochu pazitky a petrzelky. Bileho vina tez mene, lze i vynechat (ovsem doda polevce dobrou navinulou chut), ale pak je vhodne pridat par kapek citronu pri servirovani, kazdy si dochuti na taliri.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Šikovné děvče ;-):yes:

    Odpovědět

  • Nikina Nikina(autorka receptu)

    rebeka: děkuju moc :-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásný recept i foto;-):-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: chřestový krém chřestový krém s vínem česnekové krutony na pánvi chřest s parmazánem polevka z chrestu s parmazanem chřestový hrnec chřestová polévka s parmazánem chřestový krém bez smetany krem z bileho chrestu chřestový krém recept chřestový krém a víno chřestivý krém a vino česnekové krutony chřestový krém s bílým vínem creme fraiche recepty brambory creme fraiche cuketový krém s parmazánem a krutony recept s bílým chřestem a krutony chřestový krém s krutonky chřestový krém parmazán