Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pad thai: Příběh thajské speciality, kterou zvládne připravit každý. Pro dokonalou chuť je ale klíčová jedna ingredience
Zdroj: Pixabay, Huahom

Pad thai je tak trochu symbolem thajské kuchyně. Vždyť název země, z níž pochází, má rovnou ve svém názvu a tuto specialitu si při zmínce o Thajsku vybaví snad každý. Slavný nudlový pokrm má mnoho podob, díky sladkokyselé specifické chuti je však nezaměnitelný.

Dokonalé asijské jídlo

Pokud zavítáte do nějak asijské restaurace a nevíte, co vybrat, pad thai je tak trochu sázkou nejistotu, ať už si je dáte s krevetami, kuřecím masem nebo tofuTato nudlová specialita je nejslavnějším thajským jídlem. Jde totiž o dokonalé snoubení všech chutí – kyselé, sladké, slané i pikantní, přičemž žádná by neměla v pad thai extrémně vyčnívat. Vláčné nudle příjemně doplňují křupavé arašídy, klíčky a čerstvé bylinky. Smažený pokrm navíc odlehčuje limetková nebo citronová šťáva, díky ní pad thai působí krásně svěže.

Pad thai má čínské kořeny

Vyhlášená specialita bangkokských ulic se dnes proslavila po celém světě a nesmí chybět na jídelním lístku žádné thajské restaurace. Smažené nudle na území dnešního Thajska přicestovaly před mnoha sty lety z Číny. Obchodníci ze severu je přinesli v dobách Ajutthajského neboli siamského království, které existovalo v letech 1351–1767, pravděpodobně až na konci jeho trvání. Tehdejší pokrm z míchaných smažených rýžových nudlí podávaných se zeleninou, fazolovými klíčky, masem, arašídy a aromatickým kořením je považován za předchůdce dnešního pad thai. Zajímavostí však je, že ještě na počátku 30. let 20. století jídlo takového názvu vůbec neexistovalo a pokrm, který dnes Thajci považují za svou národní specialitu byl vlastně jen nástrojem politické propagandy.

Vymyšlené thajské národní jídlo

Ve 30. letech minulého století se totiž stal thajským premiérem Plaek Phibunsongkhram známý jako Phibun. Ten ještě jako vojenský důstojník přispěl ke svržení absolutní monarchie v Thajsku. Protože v době jeho vlády byla země trochu politicky nestabilní a došlo k mnoha pokusům o převrat, rozhodl se sjednotit svůj lid pomocí nově vybudované národní identity. Původní název země Siam tak změnil na Thajsko, zavedl novou národní hymnu a začal propagovat nové národního jídlopad thai.

Jídlo samozřejmě nevymyslel on sám. Inspiroval se zřejmě pokrmem s čínskými kořeny, který se už dříve připravoval v jeho rodině. Toto jídlo se pak upravilo thajským chutím a doplnilo o vejce, krevety, tofu, rybí omáčku, tamarind, výhonky a arašídy. Šlo o snadno dostupné místní suroviny, díky nimž se i podpořila produkce z různých koutů Thajska.

Aby si šíření nového národního pokrmu Phibun pojistil, nechal natisknout recept na kartičky, které pak rozeslal různým restauracím i pouličním prodejcům a všem nakázal nový národní pokrm povinně připravovat. Specialita se ale ujala a dodnes se neoddělitelně pojí s Thajskem, ačkoli realita byla původně trochu jiná.

Jak ochutit omáčku pad thai?

Pad thai je poměrně jednoduchý smažený nudlový pokrm se zeleninou. Při jeho přípravě se ale neobejdete bez některých základních ingrediencí, které mu dodávají právě jeho výjimečnou chuť. Nudle na pad thai se používají ploché rýžové, dále potřebujete mungo klíčky, čerstvý koriandr na ozdobu a rybí omáčku na dochucení. Nejspecifičtější ingrediencí je však tamarindová pasta nebo omáčka. Jde o výrobek z plodu tamarindu, který vyniká nejen tmavou barvou, ale hlavně výrazně nakyslou chutí.

Tato pasta je vnímána jako alternativa octa nebo citronové šťávy a seženete ji v obchodech s asijskými potravinami nebo v sekci s exotickými potravinami v supermarketech. U pad thai je rovněž důležité, že se musí vše opékat na dostatečně rozpálené hluboké pánvi, nejlépe typu wok. Jen tak se všechny suroviny dostatečně opečou a pokrm se vám nezmění v „rozblemcanou“ kaši. Tomu zabráníte i tak, že budete všechny suroviny na woku opékat postupně, navíc je třeba postupovat rychle.

Recept na thajský pokrm pad thai

A jak tedy originální pad thai připravíte? Budete potřebovat: 35 g palmového cukru nebo 3 polévkové lžíce třtinového cukru, 3 lžíce vody, 4 lžíce tamarindové pasty, 2 lžíce rybí omáčky, 120 g rýžových nudlí, 2 lžíce sušených krevet střední velikosti (můžete vynechat), 3 nasekané stroužky česneku, ¼ šálku nahrubo nasekané šalotky, 85 g lisovaného tofu, nakrájeného na malé kousky, sušené chilli vločky podle chuti, 3 lžíce rostlinného oleje, 10 středně velkých krevet nebo kuřecí maso, 2 vejce, 120 g mungo klíčků, 70 g nasekané česnekové (čínské) pažitky (možno nahradit česnekem), ¼ šálku pražených arašídů, nahrubo nasekaných a 1 limetku.

Postup: Nejprve si připravte omáčku. Případně můžete použít již hotovou omáčku na pad thai. Do malého hrnce přidejte palmový cukr a rozpusťte ho na mírném ohni. Ihned přidejte vodu, rybí omáčku a tamarindovou pastu. Omáčku přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Nudle na hodinu namočte do studené vody, aby změkly. Můžete je přestřihnout, aby se lépe opékaly. V míse smíchejte tofu, česnek, šalotku, sušené krevety a chilli vločky. Rozpalte wok nebo velkou nepřilnavou pánev na vysokém plameni a přidejte jen tolik oleje, aby pokryl dno. Pak na něm opečte krevety a vyjměte je z pánve.

Přidejte olej a opečte všechny zbývající ingredience.  Zvyšte teplotu na maximum a přidejte nudle a omáčku. Promíchejte, dokud se nevstřebá všechna omáčka a nudle nejsou měkké. Případně přilijte trochu vody. Jakmile jsou nudle hotové, odsuňte je na jednu stranu pánve. Do prázdného prostoru nalijte ještě trochu oleje a přidejte vejce. Pak na ně položte nudle, vše opečte a promíchejte, aby se nudle spojily s vejci. Poté přidejte fazolové klíčky, česnekovou pažitku a polovinu arašídů. Vše promíchejte a podávejte s limetkou a dalšími arašídy navrchu. Hotový pokrm ještě před podáváním zakápněte trochou limetkové šťávy. 

Zdroje informací:
Mentalfloss.com
Thaiginger.com
Hot-thai-kitchen.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více