Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai, vietnamskou polévku pho nebo jiné asijské dobroty? Kromě mnoha dalších exotických surovin se tyto speciality neobejdou bez mungo klíčků. Dodávají jim křupavost, svěžest a samozřejmě spoustu vitaminů. A výborné jsou třeba i na chlebu s máslem.

Sójové, nebo mungo?

Mungo klíčky patří k oblíbeným surovinám asijské kuchyně. Často jsou zaměňovány se sójovými klíčky nebo také sójovými výhonky, které se prodávají i nakládané ve slano-kyselém nálevu. Většinou ale pokrmy zdobí právě fazolové výhonky (anglicky bean sprouts), tedy naklíčené fazole mungo, které se někdy označují i jako zelená sója. Tento speciální typ fazolí pochází z Indie, pěstuje se ale i v dalších částech jižní nebo jihovýchodní Asie. Malé fazolky, většinou zelené, ale někdy také červené barvy, jsou semena rostliny z čeledi bobovitých zvané vigna zlatá nebo také vigna mungo. Jsou mírně nasládlé, chutí trochu připomínají hrášek. Příbuzné jsou s fazolemi adzuki a od dalších druhů fazolí se trochu liší. Prodávají se čerstvé nebo sušené, často se vaří jako jiné druhy fazolí, jsou ale rychleji hotové a není nutné je ani tak dlouho nechávat namáčet. V Indii se často podávají i pražené, nejčastěji jsou ale k dostání rovnou v podobě klíčků.

Plné bílkovin

Mungo fazole jsou zdravé samy o sobě. Mají vysokou výživnou hodnotu, obsahují velké množství sacharidů, které jsou ovšem snadno stravitelné. Díky tomu nejsou tyto fazolky tak nadýmavé jako jiné druhy luštěnin. Podle webu Healthline.com jsou navíc bohaté na tuky, vitaminy a minerální látky a jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin. Je v nich hlavně hodně hořčíku, manganu, kyseliny listové, vitaminu Ba fosforu. Obsahují i hodně antioxidantů, dokážou snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, a tedy i srdečních onemocnění. Kromě toho mají vliv i na snižování krevního tlaku a díky vláknině upravují rovněž zažívání. Navíc dokážou snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí, neboť potlačují hlad a rychle navodí pocit sytosti.

Nejlepší ke klíčení

Fazole mungo jsou asi nejčastějšími semínky využívanými ke klíčení. Čerstvé výhonky je možné koupit v obchodech, mnohem lepší je si nechat semínka naklíčit doma. Jsou čerstvější, křupavější a nabitější prospěšnými látkami. Klíčení semínek je v poslední době velmi oblíbené, hlavně mezi vyznavači zdravého stravování. Díky klíčení se totiž výživová hodnota semínek značně zvyšuje. Díky namočení do vody dochází k růstu klíčků, který potřebuje co nejvíc živin. Proto dochází ke změnám, díky nimž se co nejvíc živin soustředí právě do klíčku, aby mohl sílit a růst a vytvořit novo rostlinku. Podle webu Healthline.com naklíčené fazole tak obsahují méně kalorií a více volných aminokyselin a antioxidantů než nenaklíčené. Klíčení také zlepšuje vstřebávání některých látek z fazolí, třeba zinku, hořčíku nebo vápníku. Vzrůstá rovněž obsah vitamínů a chlorofylu. Klíčky jsou také mnohem stravitelnější než samotná semena. Podle stránek Organicfacts.net trávení i zlepšují, kromě toho prospívají imunitě a pomáhají předcházet nachlazení. Klíčky jsou rovněž vhodné při detoxikaci organizmu. Předností klíčků je samozřejmě i to, že se jedí čerstvé, také nedochází ke ztrátě živin jako při tepelné úpravě suchých semen.

Na talířku, v láhvi i speciálních miskách

Pokud jste se rozhodli si doma vypěstovat vlastní výhonky, máte několik možností. Tou nejjednodušší je klíčení v obyčejné misce nebo na talířku. Semínka je nejprve třeba propláchnout studenou vodou, poté se zalijí převařenou vodou a nechají do druhého dne nabobtnat. Pak se opět propláchnou rozloží na talířek, aby na sobě neležely ve vrstvách, zalijí vodou a nechají klíčit. Důležité je, aby se semínka neocitla nasuchu, nesmí ale ani ve vodě plavat. Semínka se nechávají klíčit při pokojové teplotě na nějakém tmavé místě, je nutné je pravidelně proplachovat, aby nezačala plesnivět. Krásně křupavé lehce nasládlé klíčky vám vyraší za dva až pět dnů. Pokud byste je nechali příliš dlouho, zhořknou. Klíčky je dobré rychle zkonzumovat, v lednici vám vydrží maximálně dva dny a čerstvé jsou stejně nejlepší. Další možností je klíčení v nějaké láhvi – plastové či skleněné. Pokud to s klíčením myslíte vážně, je lepší si pořídit speciální nakličovací misky. K dostání je několik typů, hodně oblíbené jsou plastové, průhledné, jež mají několik pater, takže můžete najednou nechat klíčit více druhů semínek. Hotové mungo klíčky si vychutnáte nejlépe samotné, můžete jimi ale posypat již zmiňované asijské speciality. Oživí rovněž různé pomazánky a také saláty.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více