Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
4. 1. 2022 Vaření
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai, vietnamskou polévku pho nebo jiné asijské dobroty? Kromě mnoha dalších exotických surovin se tyto speciality neobejdou bez mungo klíčků. Dodávají jim křupavost, svěžest a samozřejmě spoustu vitaminů. A výborné jsou třeba i na chlebu s máslem.
Sójové, nebo mungo?
Mungo klíčky patří k oblíbeným surovinám asijské kuchyně. Často jsou zaměňovány se sójovými klíčky nebo také sójovými výhonky, které se prodávají i nakládané ve slano-kyselém nálevu. Většinou ale pokrmy zdobí právě fazolové výhonky (anglicky bean sprouts), tedy naklíčené fazole mungo, které se někdy označují i jako zelená sója. Tento speciální typ fazolí pochází z Indie, pěstuje se ale i v dalších částech jižní nebo jihovýchodní Asie. Malé fazolky, většinou zelené, ale někdy také červené barvy, jsou semena rostliny z čeledi bobovitých zvané vigna zlatá nebo také vigna mungo. Jsou mírně nasládlé, chutí trochu připomínají hrášek. Příbuzné jsou s fazolemi adzuki a od dalších druhů fazolí se trochu liší. Prodávají se čerstvé nebo sušené, často se vaří jako jiné druhy fazolí, jsou ale rychleji hotové a není nutné je ani tak dlouho nechávat namáčet. V Indii se často podávají i pražené, nejčastěji jsou ale k dostání rovnou v podobě klíčků.
Mohlo by vás zajímat
Plné bílkovin
Mungo fazole jsou zdravé samy o sobě. Mají vysokou výživnou hodnotu, obsahují velké množství sacharidů, které jsou ovšem snadno stravitelné. Díky tomu nejsou tyto fazolky tak nadýmavé jako jiné druhy luštěnin. Podle webu Healthline.com jsou navíc bohaté na tuky, vitaminy a minerální látky a jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin. Je v nich hlavně hodně hořčíku, manganu, kyseliny listové, vitaminu B1 a fosforu. Obsahují i hodně antioxidantů, dokážou snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, a tedy i srdečních onemocnění. Kromě toho mají vliv i na snižování krevního tlaku a díky vláknině upravují rovněž zažívání. Navíc dokážou snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí, neboť potlačují hlad a rychle navodí pocit sytosti.
Nejlepší ke klíčení
Fazole mungo jsou asi nejčastějšími semínky využívanými ke klíčení. Čerstvé výhonky je možné koupit v obchodech, mnohem lepší je si nechat semínka naklíčit doma. Jsou čerstvější, křupavější a nabitější prospěšnými látkami. Klíčení semínek je v poslední době velmi oblíbené, hlavně mezi vyznavači zdravého stravování. Díky klíčení se totiž výživová hodnota semínek značně zvyšuje. Díky namočení do vody dochází k růstu klíčků, který potřebuje co nejvíc živin. Proto dochází ke změnám, díky nimž se co nejvíc živin soustředí právě do klíčku, aby mohl sílit a růst a vytvořit novo rostlinku. Podle webu Healthline.com naklíčené fazole tak obsahují méně kalorií a více volných aminokyselin a antioxidantů než nenaklíčené. Klíčení také zlepšuje vstřebávání některých látek z fazolí, třeba zinku, hořčíku nebo vápníku. Vzrůstá rovněž obsah vitamínů a chlorofylu. Klíčky jsou také mnohem stravitelnější než samotná semena. Podle stránek Organicfacts.net trávení i zlepšují, kromě toho prospívají imunitě a pomáhají předcházet nachlazení. Klíčky jsou rovněž vhodné při detoxikaci organizmu. Předností klíčků je samozřejmě i to, že se jedí čerstvé, také nedochází ke ztrátě živin jako při tepelné úpravě suchých semen.
Na talířku, v láhvi i speciálních miskách
Pokud jste se rozhodli si doma vypěstovat vlastní výhonky, máte několik možností. Tou nejjednodušší je klíčení v obyčejné misce nebo na talířku. Semínka je nejprve třeba propláchnout studenou vodou, poté se zalijí převařenou vodou a nechají do druhého dne nabobtnat. Pak se opět propláchnou rozloží na talířek, aby na sobě neležely ve vrstvách, zalijí vodou a nechají klíčit. Důležité je, aby se semínka neocitla nasuchu, nesmí ale ani ve vodě plavat. Semínka se nechávají klíčit při pokojové teplotě na nějakém tmavé místě, je nutné je pravidelně proplachovat, aby nezačala plesnivět. Krásně křupavé lehce nasládlé klíčky vám vyraší za dva až pět dnů. Pokud byste je nechali příliš dlouho, zhořknou. Klíčky je dobré rychle zkonzumovat, v lednici vám vydrží maximálně dva dny a čerstvé jsou stejně nejlepší. Další možností je klíčení v nějaké láhvi – plastové či skleněné. Pokud to s klíčením myslíte vážně, je lepší si pořídit speciální nakličovací misky. K dostání je několik typů, hodně oblíbené jsou plastové, průhledné, jež mají několik pater, takže můžete najednou nechat klíčit více druhů semínek. Hotové mungo klíčky si vychutnáte nejlépe samotné, můžete jimi ale posypat již zmiňované asijské speciality. Oživí rovněž různé pomazánky a také saláty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Naporcovat kapra na podkovy, připravit filety a z nich porce na smažení, stejně jako odstranit kůži - to vše nás naučí názorné video
Na krájení podkov z kapra potřebujeme velký ostrý nůž a kuchyňskou paličku. Kapra položíme na neklouzavou podložku. Pomůže kus starší látky (starý… Číst více
Jak ochutit mleté maso? Vybrali jsme pro vás nejvhodnější možnosti k ochucení jídel z mletého masa
Mleté maso slouží k přípravě mnoha pokrmů. Je známé svou rychlou přípravou a rozmanitostí chutí. Můžete si ho umlet sami doma, koupit u řezníka nebo… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Jak poznat v obchodě kvalitního uzeného lososa? Roli hraje barva i označení na obalu, všímat si musíme i metody uzení
Uzený losos je vynikající a zdravá delikatesa.… Číst více
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Vstupte do světa aromatických vůní a chutí, které… Číst více
Ryby na grilu: Poradíme, jaké bylinky a marinády jsou nejlepší a jak postupovat
Koření či marinády umocní chuť grilovaných ryb. Ty jsou na přípravu opravdu skvělé, protože stačí jen malá chvíle pro jejich ochucení a ještě menší… Číst více
Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
Patří rýže k vašim oblíbeným přílohám? A co si ji… Číst více
Dokonalá hrušková povidla: S vůní perníkového koření budou ta pravá nejen pro náplně do frgálů
Máte rádi valašské kynuté koláče frgály? K… Číst více
Pět druhů potravin, které vás zahřejí: Podzimní chlad zaženou luštěniny, dobře zvolená polévka i ořechy
Podzimní dny s sebou přináší nejen chladnější… Číst více
Jak připravit marinádu nejen pro šťavnaté maso. Pozvedněte chuť sýru i zelenině
Možností, jak marinovat nejen maso, je mnoho. Vždy záleží na vašich chutích a fantazii. Marinování je často dominantou mužů, kteří se nebojí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš obsahuje kromě masa i klobásku, vajíčko a kyselou okurku, nejlepší je s knedlíkem