Asijská kuchyně: To nejlepší z jejich regionů. Ochutnali jste už krevety v tempuře nebo pekingskou kachnu?
4. 5. 2022 Ostatní
Asijská kuchyně. To v našich podmínkách nemusí znamenat pouze sáčkové nudlové polévky za pár korun. Pojďte se projít tímto kulinárním rájem a zjistěte, jaké skvosty vám nabízejí různé regiony.
Východoasijská kuchyně
Do východoasijské kuchyně patří čínská, japonská, korejská, mongolská, tchajwanská a tibetská kuchyně. Ale ty mají ještě řadu dalších regionálních. Co mají společného? Ano, je to především rýže, nudle, mořské plody. Důležité jsou také oleje a různé omáčky. Čínská kuchyně zahrnuje třeba sečuánskou, pekingskou, šanghajskou, ale i třeba pekingskou kuchyni. Čínská kuchyně proslula hlavně směsí kung pao (kuřecí maso s chili papričkami a arašídy), pekingskou kachnu (marinovaná pečená kachna podávaná na plátky) a jarní závitky (z tenkého rýžového těsta, plněného sekaným masem, zeleninou, houbami, někdy i nudlemi).
V japonské kuchyni jsou významné především čerstvé suroviny (zelenina, ryby, mořské plody). Hlavní roli hraje kvalita a harmonie. Procházejí minimální tepelnou úpravou a podávají se obvykle s rýží. K japonské kuchyni patří sojové omáčky, sojová pasta miso, rýžové víno mirin, mořské řasy nori, wakame a konbu, japonský křen zvaný wasabi a zázvor.
Nejznámějším jídlem je sushi a nabízí se v množství variant. Mezi známé pokrmy patří také tempura, což znamená pokrmy obalené a do křupava usmažené v oleji (krevety, sépie, některé druh ryb, lilek, dýně, brambory, houby šiitake). Oblíbený je také výrazný masový vývar s nudlemi, vepřovým masem, vejcem a řadou dalších přísad zvaný ramen.
S Koreou hodně souvisí grilování, sojová omáčka, česnek, zázvor, sezamový olej, fermentovaná fazolová pasta doenjang, fermentovaná chili pasta gochujang a samozřejmě oblíbená příloha kimchi – pikantní křupavý salát z fermentované zeleniny.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Jihoasijská kuchyně
Pod jihoasijskými kuchyněmi najdeme indickou, bangladéšskou, nepálskou a pakistánskou kuchyni. Tyto kuchyně jsou plné nejrůznějších výrazných druhů koření (kurkuma, chilli, černý pepř, hřebíček a další) a přepuštěné máslo ghí. Nechybí oblíbená masa (jehněčí, kozí, rybí, kuřecí). Hovězí maso je posvátné, zatímco vepřové mají muslimové tabu.
U nás je poměrně oblíbená indická kuchyně, ať už jsou to placky z kynutého těsta zvané nán, čočková omáčka indický dhál, nebo třeba kořeněné grilované kuře tandoori. Z Indie pochází také kořeněná zavařenina z manga (nebo jiného ovoce, zeleniny) s názvem čatní, jak jinak než pikantní.
Mohlo by vás zajímat
Jihovýchodní asijská kuchyně
Mezi jihovýchodní asijské kuchyně patří thajská, malajská, singapurská, filipínská, vietnamská, indonéská, kambodžská a barmská kuchyně. Jídla z jihovýchodní Asie se snadno připravují a mají významnou aromatickou složku (citrusy, bylinky – koriandr, bazalka). Často smaží, ale i vaří v páře. Vietnamská kuchyně je u nás velmi populární, ať už se jedná o hovězí polévku se širokými rýžovými nudlemi a plátky masa Phở bò, Bún bò Nam Bộ, což je salát z tenkých rýžových nudlí, salátu, smaženého hovězího masa, cibule, fazolových výhonků, další zeleniny a bylinek, vše přelité vývarem a posypané drcenými arašídy a smaženou šalotkou, nebo třeba o bagetu bánh mì.
Lehká, kořeněná a pikantní, taková je thajská kuchyně. Pokud jste milovníky ostřejších jídel, pak vyzkoušejte třeba pad thai, což je pokrm z tlustých smažených rýžových nudlí s vajíčky, tofu a někdy i s masem a mořskými plody. Oblíbená je i thajská kokosová polévka Tom Kha, nebo také Tom Yum Goong, pálivá polévka s krevetami.
Mohlo by vás zajímat
Západoasijská kuchyně
Západoasijská kuchyně se mísí s kuchyní Blízkého východu a jižního Kavkazu. Zahrnuje arabskou, židovskou, mezopotámskou, iránskou a tureckou kuchyni. Často se používají ingredience, jako jsou olivy, olivový olej, med, sezamová semínka, datle, cizrna, máta a petržel. Známou úpravou masa je grilování – kebab. Nechybí ale ani dušené maso podávané s rýží, bulgurem, nebo chlebem. Zelenina a luštěniny mají pro tyto národy velký význam.
I v Turecku je oblíbený kebab v různých variantách, ale třeba také musaka, zapékané mleté maso s brambory, lilkem a rajčaty. Turecko proslulo svými velmi sladkými pokrmy, jako je turecký med, chalva (rozemletá sezamová semínka s cukrem) a samozřejmě baklava (dezert z filo těsta se sladkým sirupem a ořechy).
Náš tip: Nejlepší recepty asijské kuchyně – nejznámější jídla
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Japonské koláčky mochi jsou symbolem štěstí. Zkuste si je udělat doma podle našeho receptu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 12 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 17 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 20 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Závitky jako z vietnamského bistra: Smažené zvládnete bez problémů připravit i doma!
Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat