Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých snídaní na každý den v týdnu: Banánové lívance, vaječné muffiny nebo ovesná kaše dodají energii na celé dopoledne
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Kdo by neznal rčení doporučující snídat sám a na další jídla si raději pozvat parťáka nebo je úplně vynechat? Snídaně je zkrátka základ jídelníčku, po ránu vás probudí, povzbudí, nakopne, a pokud obsahuje všechny potřebné živiny, zajistí dostatek sil na celé dopoledne.

Snídaně jako základ dne

Snídaně někteří naprosto zbožňují, jiní je považují za ztrátu času a po ránu maximálně zhltnou jeden jogurt nebo do sebe nasoukají jogurt s máslem. Pokud ale chcete vydržet celé dopoledne v kondici, neusínat u práce nebo neustále neřešit, že už vám kručí v břiše a nesledovat na hodinkách, kdy už bude konečně čas oběda, je dobré snídaně neodbývat.

Snídani mnozí považují za nejdůležitější jídlo dne a vydatně se nesnídat doporučují mnozí výživoví poradci. Snídaně vám dodá dostatek sil, zajistí lepší soustředění i produktivitu v práci. Kromě toho dokáže nastartovat metabolismus, což vám může pomoci při hubnutí. Má to však jeden háček, nemůže to být jen ledajaká snídaně, ale taková, která je složená ze všech potřebných živin. Pokud tedy každé ráno ve spěchu přemýšlíte, co si připravit, můžete se inspirovat našimi nápady. Připravili jsme pro vás snídaňový jídelníček na celý týden.

Pondělí: Banánové lívance

Pokud milujete sladké snídaně a po ránu nemáte času nezbyt, určitě vás osloví tyto geniální banánové lívance jen ze dvou ingrediencí, které stačí pouze rozmixovat v mixéru a pak z těsta osmažit malé lívanečky. Banány jsou navíc dostatečně výživné, a i když obsahují poměrně hodně sacharidů, jsou bohaté i na draslík a další vitaminy. Předností těchto lívanců pak je, že jsou úplně bez mouky, navíc se nemusí doslazovat, neboť jsou dost sladké díky banánům. Podávat je můžete s jogurtem nebo ricottou, čímž dodáte do pokrmu i bílkoviny.

Budete potřebovat: 1 středně velký banán, 2 vejce, skořici na dochucení, olej na smažení, jogurt nebo ricotta

Postup: Vejce a banán rozmixujte v mixéru dohladka i se skořicí. Nepřilnavou pánev lehce potřete olejem a zahřejte. Na každou palačinku použijte 2 polévkové lžíce. Smažte 2 až 4 minuty, pak otočte a opečte lívance i z druhé strany 1 až 2 minuty. Podávejte třeba se sýrem ricotta.

Cena za 1 porci: 16 Kč (1 banán 10 Kč, 1 vejce 6 Kč, olej, skořice 2 Kč, jogurt na ozdobu 3 Kč).

Úterý: Avokádový toast

Avokádo sice není nejlevnější, poskytuje ale tolik živin, že jej nemusíte doplňovat mnoha dalšími surovinami, stačí jej jen rozmačkat, smíchat se solí a pepřem a použít místo pomazánky na opečený toast. A nebo můžete vyzkoušet tuto trochu méně obvyklou verzi doplněnou o jogurt jako zdroj bílkovin.

Budete potřebovat: 1 plátek celozrnného toastového chleba, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku medu a další na pokapání, 1/4 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 středně velkého avokáda, sůl.

Postup: Opečte chléb v topinkovači. Mezitím  smíchejte jogurt, 1 lžičku medu a vanilku. Jogurtovou směs rozetřete na chléb. Nakrájejte avokádo na tenké plátky a položte je tak, aby se mírně překrývaly a zcela zakryly jogurt. Vše pokapejte medem, posypejte solí a můžete podávat.

Cena za 1 porci: 29 Kč (plátek chleba 2 Kč, jogurt 4 Kč, med a extrakt 3 Kč, avokádo 20 Kč).

Středa: Ovesná kaše fermentovaná přes noc

Ovesné vločky jsou asi nejběžnější zdravou snídaní. Jsou bohaté na bílkoviny i vlákninu a pomáhají zvyšovat pocit sytosti. Kromě toho obsahují také mnoho vitaminů a minerálních látek. Z vloček se nejčastěji dělají kaše, pokud ale nemáte ráno čas vyvářet, nachystejte si vločky už večer a nechte přes noc fermentovat. A ráno budete mít kaši  hotovou.

Budete potřebovat: 2 a 1/2 šálku ovesných vloček, 2 a 1/2 šálku mléka (použít můžete i mandlové či ovesné), 6 lžiček cukru nebo sirupu, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 a ¼ lžičky mleté skořice a ½ lžičky soli.

Postup: Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mléko, hnědý cukr, vanilku, skořici a sůl. Rozdělte je do pěti sklenic o objemu 240 ml. Zašroubujte víčka a uložte do chladničky přes noc. Podávejte případně ozdobené ovocem, oříšky a semínky.

Cena za 1 porci: 10 Kč (ovesné vločky 3 Kč, mléko 4 Kč, cukr a koření 2 Kč)

Čtvrtek: Rychlé vaječné muffiny s rajčaty

Milovníci slaných snídaní si nejraději po ránu pochutnávají na míchaných vajíčkách, zkusit můžete ale i jejich zajímavější variantu v podobě muffinů s rajčátky a fetou. Pokud byste nakonec ráno nestíhali, můžete si je klidně zabalit i s sebou na cestu.

Budete potřebovat: 150 g cherry rajčátek, rozpůlených na poloviny, 60 g sýra feta nakrájeného na kostičky, 6 velkých vajec, ¼ lžičky soli, mletý pepř, bazalka na ozdobu.

Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Formu na muffiny vytřete tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Rajčata a fetu pak rozdělte do připravených košíčků. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete podle chuti. Vejce nalijte na rajčata a fetu v muffinových košíčcích a posypejte bazalkou. Muffiny vložte do trouby a pečte, dokud vejce neztuhnou, 20 až 25 minut. Před podáváním je nechte 5 minut vychladnout.

Cena za 1 porci: 23 Kč (rajčata 5 Kč, vejce 10 Kč, sýr feta 5 Kč, koření 3 Kč)

Pátek: Chia pudink

Velice výživnou potravinou vhodnou na snídani jsou chia semínka. Jen ve 28 g semínek je totiž 10 g vlákniny. Kromě toho jsou bohatá i na bílkoviny. Po smíchání s tekutinou chia semínka nabobtnají a vytvoří kolem sebe gelovitou hmotu, což napomáhá tomu, že po jejich konzumaci nebudete mít delší dobu hlad.

Budete potřebovat: 28 gramů suchých semínek chia, 240 ml kokosového nebo mandlového mléka, 75 g malin nebo borůvek, med nebo jiné sladidlo podle chuti

Postup: Všechny ingredience smíchejte v míse a dobře promíchejte. Mísu přikryjte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu. Hotový pudink podávejte dozdobený ovocem.

Cena za 1 porci: 39 Kč (chia semínka 7 Kč, mandlové mléko 20 Kč, ovoce 10 Kč, sladidlo 2 Kč

Sobota: Papriky se zapečenými vejci

Dáváte-li přednost slaným snídaním, můžete zkusit také jednoduché zapečené papriky s vejci, na které vám budou stačit pouhé tři ingredience. Vajíčka jsou přímo dokonalým snídaňovým pokrmem, neboť obsahují dostatek bílkovin a napomáhají udržet pocit sytosti.

Budete potřebovat: 4 červené silnostěnné papriky, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 8 velkých vajec, ¼ šálku strouhaného sýra.

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Plech potřete olejem nebo vyložte papírem. Papriky rozřízněte na poloviny a vysypejte semínka. Papriky dejte na plech řeznou stranou nahoru a posypejte je po 1/8 lžičky soli a pepře. Poté je pečte 15 minut. Vyjměte pánev z trouby a do každé papriky rozklepněte 1 vejce. Dochuťte zbývající 1/4 lžičky soli a pepře a na každou z nich nasypte 1/2 lžíce sýra. Pečte, dokud vajíčka neztuhnou, 15 až 20 minut. Můžete dozdobit čerstvým koriandrem.

Cena za 1 porci: 42 Kč (červená paprika 20 Kč, koření 2 Kč, vejce 12 Kč, sýr 8 Kč)

Neděle: Muffiny z ovesných vloček

O víkendu je většinou více času i na pečení. Vyzkoušet tak můžete třeba tyto výživné muffiny s ovesnými vločkami, které ještě pro větší křupavost doplňují ořechy. Pokud byste jich náhodou udělali víc, můžete si je dát do lednice či do mrazáku a máte připravené snídaně na další týden. Stačí je jen na chvíli ohřát v mikrovlnné troubě a budou jako čerstvé.

Budete potřebovat: 3 šálky ovesných vloček, 1 a ½ šálku mléka, 2 zralé banány, rozmačkané, ⅓ šálku hnědého cukru, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky soli, ½ šálku opražených nasekaných vlašských ořechů

Postup: Předehřejte troubu na 190 °C. Formu na muffiny vymažte máslem. V míse smíchejte ovesné vločky, mléko, banány, hnědý cukr, vejce, prášek do pečiva, skořici, vanilku a sůl. Přisypejte ořechy. Směs rozdělte do košíčků na muffiny (asi 1/3 košíčku do každého). Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 25 minut. Nechte je 10 minut vychladnout a poté je vyklopte na drátěnou mřížku. Podávejte teplé.

Cena za 1 porci: 31 Kč (ovesné vločky 3 Kč, mléko 2 Kč, banány 4 Kč, vejce 3 Kč, ořechy 15 Kč, ostatní 4 Kč)

Zdroje informací: 
Healthline.com
Eatingwell.com
Positivelyfrugal.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

NikdoNic

1. 2. 2023 12:37

"jogurt s máslem", "vydatně se nesnídat"...a dál už jsem nečetla :-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více