

Jahodovo-šlehačkový dort
Suroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce oleje
- 1 rovná lžička kakaa
- jahodová náplň:
- 3 Rama cremefine ke šlehání
- 2 ztužovače želatiny (Dr. Oetker)
- 1 jahodový kompot (410 g, scezený a rozmixovaný nebo 250 g mražené jahodové dřeně)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač šlehačky
- ----
- 1/2 sáčku želatiny Dr. Oetker (10 g)
- 100 g jahodové dřeně
- 100 g bílé čokolády
- 100 g mléčné čokolády
Postup přípravy receptu
Oddělíme žloutky od bílků a elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh.
Všleháme 2 lžíce cukru, přidáme po jednom žloutky, dále zbytek cukru a olej.
Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a opatrně spojíme se sněhovou hmotou. Třetinu těsta odebereme, přendáme do jiné misky a vmícháme lžičku prosátého kakaa.
Světlé těsto nalijeme do dortové formy vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a pečeme asi 25-30 minut na 170°C.
Upečený korpus necháme chvíli ve formě, pak uvolníme sponu, vyjmeme dno a přemístíme na mřížku, kde vychladne. Stejným způsobem upečeme tmavý korpus - dobu pečení přizpůsobíme menšímu množství těsta.
Světlý korpus po vychladnutí prořízneme na dvě stejné poloviny, nejlépe nití.
Na náplň ušleháme dotuha Rama cremefine se ztužovačem šlehačky, vanilkovým cukrem a podle chuti s pár lžícemi (1-2) krupicového cukru.
Do zakysané smetany vmícháme scezený a rozmixovaný jahodový kompot nebo dřeň a přidáme našlehané Rama cremefine.
Zahřejeme 100 ml vody a při šlehání do ní vsypeme oba ztužovače želatiny, podle návodu na obalu.
Necháme prochladnout a spojíme s krémem.
Světlý korpus pomažeme jahodovou směsí, přiklopíme tmavým korpusem, opět navrstvíme jahodovou náplň, dále světlý korpus a poslední vrstvu šlehačky. Směsí pomažeme rovněž boky dortu a rovnoměrně je poklademe směsí hoblinek bílé a mléčné čokolády.
Uložíme do ledničky a připravíme vrchní vrstvu želatinové polevy. Do 100 ml vody nasypeme 10 g želatiny necháme 10 minut stát.
Poté zahříváme na plotýnce, ovšem nesmíme vařit, pouze zahřívat a stále míchat.
Odstavíme, přidáme jahodovou dřeň (pokojové teploty) a ihned nalijeme na vrchní plochu dortu, kterou jsme ozdobili jahodami nebo jiným ovocem. Necháme vychladit a zdobíme šlehačkou nebo čokoládou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jahodovo-šlehačkový dort
-
1974andrea: máš pravdu, taky jsem ji dlouho neviděla, byla super, dobře držela
-
Rama Cremefine na šlehání je v nabídce Makra a různých firem zásobujících gastro provozyhttp://www.unileverfoodsolutions.cz/Produkt/Tuky-a..., ale v jednolitrovém balení.
-
1974Andrea: Tak to máme obě jinou zkušenost, mě nedržela tak dobře... Ve výsledku si ale myslím že je jedno, jestli se použije Rama Crémefine nebo klasická šlehačka. :)
A máte pravdu, opravdu se už nevyrábí, v obchodě jsem zřejmě viděla Ramu Crémefine na vaření, mají podobný obal. -
Petra:Petruš, naopak držela právě lépe a déle než klasická živočišná šlehačka
-
hosta:Rama Cremfine už rostlinnou smetanu na šlehání delší dobu nevyrábí, nedávno ještě bývala na vaření, ale už ani tu jsem delší dobu neviděla. Kupovala jsem ji, ale nějak není
-
Hani, jestli můžu ze svých zkušeností.
Rama Crémefine se dá sehnat opravdu skoro všude, má 250ml. Je to směs rostlinného a živočišného tuku a podle mojí zkušenosti nedrží tak dobře, jako pravá (živočišná) šlehačka. Osobně bych doporučila dát klasickou smetanu ke šlehání a pojistit to buďto tím ztužovačem anebo ještě lépe plátkovou želatinou, jak už jsem psala.
Pod potahovku bych dala radši malinko džemu, to je určitě jistota, ale potahované dorty nedělám, takže jinak neporadím.
Třeba vám to trochu pomohlo. :) -
Hana: mívají ho snad v Makru, možná Tesco. Můžeš určitě nahradit vícetučnou smetanou (min 33%) na šlehání - obsah 250 ml. Ale žádnou šlehačku pod potahovku nedoporučuji - naplnit dort ano, ale pod potahovou hmotu musí být bohužel krém máslový
https://www.kosik.cz/rama-cremefine-na-slehani-250... -
Dobry den, mohla bych se prosim zeptat, kde se da sehnat ta rama slehacka a jestli se da nahradit jinou? Nikde jsem ji jeste nevidela, pripadne jake mnozstvi je ve 3 balenich teto slehacky, 1ks 250 ml slehacky? Jeste bych se chtela zeptat jestli je tento krem hodne ztuhly po ulezeni, chtela bych ho pouzit dceri pod potahovany dort, nechci uz delat kremy maslove. Moc dekuji za odpoved. Hanka
Jinak moc krasny dortik -
Povedený dortík, hezky ozdobený . :) Do krémů dávám i plátkovou želatinu, lépe to drží.
-
krááásný dortík a nějak mi utekl..
-
Dobrý den, mohu se jen zeptat jak se zdobí strany-okraje dortu?
-
Dortisko jsem zkusila upéct a dnes se podával na narozeninové oslavě. Všichni žasli a měli boule až za ušima a chválili mě-jaká jsem šikovná-tak chci trochu té chváli předat i Vám!!! Díky
-
krásný dort škoda že sama na pečení dortů nemám nadání a uděluju bodik nahoru
-
Elizo, krásný dort
+35
-
Ano, doplním to.