Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka je nejlepší s křupavými škvarky: Její chuť vylepší kyselé okurky a smažená cibulka
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Konečně tu máme Tučný čtvrtek, den, kdy se můžeme pořádně nacpat čímkoliv tučným a vymluvit se na to, že tomu tak velí tradice. Pokud máte doma škvarky, zkuste třeba škvarkovou pomazánku. Ta domácí chutná nejlépe, a ještě si ji můžete dochutit přesně tak, jak máte rádi.

Oslavte Tučný čtvrtek

Čas masopustu se nám pomalu chýlí ke konci, právě teď ale začíná jeho nejlepší čas. Na konci masopustu se totiž za starých časů nejvíc slavilo, pořádaly se bály, tancovačky a chodily průvody maškar. První velká hostina se konala právě na Tučný čtvrtek. O tomto dni se říkalo, že si každý může dopřát mastných a masových dobrot co hrdlo ráčí a nijak se neomezovat. Lidé totiž věřili, že se tím zajistí zdraví a dostatek sil na celý následující rok. Právě na Tučný čtvrtek lidé plánovali co nejvíc zabijaček, jedly se jitrnice, jelítka a koblihy smažené na sádle. A když už bylo v domácnosti čerstvě vyškvařené sádlo, znamenalo to, že byl i dostatek škvarků.

Jak využít domácí škvarky

Škvarky jsou vlastně jen jakýmsi vedlejším produktem, který vzniká při škvaření sádla, jde však i o vynikající pochoutku. Samotné jsou vynikající chuťovkou k pivu či k vínu, naše babičky je často přidávaly rozemleté do pečiva místo sádla, a to dokonce i do sladkých druhů. A když už se škvarečky rozemlely, přímo se nabízelo z nich připravit i pomazánku. Škvarková pomazánka je jednou z klasických hospodských pochutin a patří mezi nejoblíbenější pomazánky vůbec. Nejlepší je na čerstvém chlebu ještě s křupavou kůrkou, ale i na nasucho opečených topinkách. 

Jak škvarky do pomazánky?

Škvarky dnes koupíte v mnoha řeznictvích i ve spoustě supermarketů, pokud ale máte možnost udělat pomazánku ze škvarků domácích, její chuť bude ještě lepší. O tom, jak správně vyškvařit sádlo, aby vám vznikly přímo luxusní škvarky, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků. Sádlo na škvarkovou pomazánku je lepší nakrájet na větší kousky (cca dvoucentimetrové), vzniknou pak větší a měkčí škvarky, které se lépe mixují dohladka. Určitě se ale vyplatí si nechat i pár menších škvarků, které pak budou v pomazánce příjemně křupat. Máte-li jen menší škvarky, můžete pro hladší konzistenci přidat i trochu sádla. Co dalšího ale do pomazánky přidat kromě škvarků a jak ji ještě vylepšit?

  • Kromě škvarků je druhou nezbytnou surovinou při přípravě škvarkové pomazánky cibule. Tu nasekejte najemno nebo rovnou rozmixujte či pomelte v masovém strojku stejně jako škvarky. Nemixujte je ale společně, cibule by mohla zhořknout. Jemnější chuti dosáhnete, když cibulku předem osmahnete na sádle hezky dozlatova a dokřupava. Bude pak lehce nasládlá a opět dodá pomazánce o trochu víc křupavosti. Místo klasické cibule můžete použít i jarní nebo naťovou cibulku, která zase díky své zelené barvě přidá pomazánce na svěžesti. 
  • Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do pomazánky vmíchat i rozdrcený nebo prolisovaný česnek.
  • Pomazánka se také často nastavuje vejcem vařeným natvrdo. To můžete buď nakrájet najemno nebo nastrouhat na hrubém struhadle. Případně je možné přidat jen samotný uvařený žloutek.
  • Hladší a jemnější konzistenci pomazánky zajistí rovněž tavený sýr. 
  • Pro osvěžení chuti se škvarky doplňují i nakládanou zeleninou. Nejlepší jsou kyselé okurky nasekané najemno, můžete ale použít i sterilovanou zeleninou směs, nakládané cibulky nebo feferonky. Pomazánce dodají trochu nakyslou chuť a osvěží ji. Případně zkuste přidat i čerstvou papriku nakrájenou na drobné kostičky. 
  • Milovníci pikantnějších chutí mohou vmíchat i čerstvé či sušené chilli papričky, mleté chilli nebo nějakou chilli pastu
  • O zajímavou pikantnější chuť se postará i hořčice. Zvolit můžete klasickou plnotučnou nebo štiplavější dijonskou
  • Škvarková pomazánka je oblíbená i v Bavorsku, kde ji vylepšují jablky nakrájenými na malé kousky a podušenými na pánvi na sádle společně s cibulí. Na dochucení se pak báječně hodí majoránka
  • Namazané chleby nakonec můžete dozdobit nasekanou cibulí či jarní cibulkou, bylinkami, jako je pažitka či petržel nebo třeba lístky rukoly. 

    Náš tip: Vynikající škvarkovou pomazánku si můžete připravit třeba podle následujícího video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku