Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky
Zdroj: unplash, Brooke Lark

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete hostiteli? Připravte svým hostům naloženou křupavou zeleninu. Ke grilovaným pokrmům se skvěle hodí a její příjemně nakyslá chuť navíc parádně osvěží.

Hlavně ať je čerstvá

Možná jste byli doteď zvyklí nakládat před grilováním jenom maso. Pokud ano, tak víte, že právě naložení udělá z dobré krkovičky perfektní a ze suchých kuřecích prsou krásně šťavnatá. Podobně „vytunit“ se dá zelenina! Samozřejmě nemyslíme nakládat rajčata, papriky či okurky do olejové marinády, i když i to by šlo, ale jen pro případ pozdějšího grilování. My dnes máme ale na mysli něco jiného. Pikantní křupavou zeleninu jako přílohu. Tahle dobrota je rychle hotová a skvěle ozvláštní každou hostinu.

Nakládat se dá téměř vše. Kromě nejpopulárnějších okurek, květáku, mrkev, paprik či kukuřiček se dají naložit třeba i rajčata, zelené fazolky nebo dokonce chřest. Pro nakládání vždy používejte čerstvou nepotlučenou a nezavadlou zeleninu. Tu je nutné nejprve dobře očistit, oloupat a případně nakrájet na menší kousky, eventuálně vykrojit z ní nějaké zajímavé tvary. Některé druhy je ovšem lepší nakládat v celku, například cherry rajčátka to přímo vyžadují. Tvrdší druhy zeleniny, jako jsou mrkev, petržel, celer, květák či kedlubny, je vhodné před nakládáním krátce blanšírovat. To znamená, že stačí zeleninu dvě až tři minutky povařit v nezakrytém hrnci a poté scedit a ihned zchladit studenou vodou. Krátké blanšírování se doporučuje třeba i u zelených fazolek, zelenina si tak uchová pěknou barvu.

S kořením i s bylinkami

Základem dobře naložené zeleniny je správně ochucený nálev. Jeho hlavními ingrediencemi jsou voda, ocet, sůl a cukr. Poměr surovin pak záleží na vaší chuti. K nakládání se hodí jakýkoli ocet, klidně obyčejný kvasný lihový, nebo jablečný či rýžový. Dokonalou chuť ale nálevu dává až koření. Klasická kombinace je bobkový list, nové koření, pepř a hořčičné semínko, výborně k sobě ladí i kopr s česnekem. Exotický nádech získá zelenina, když přidáte do nálevu koriandr, zázvor, kurkumu či tymián. Představíme vám dnes tři různé recepty, kterými se můžete nechat inspirovat. Zeleninu nakládejte vždy několik hodin, nebo několik dní, před samotným použitím. Uskladněná v lednici vydrží přibližně týden až tři. 

Nakládaná pikantní mrkev

Tenhle recept patří mezi nejsnazší, i proto, že není potřeba nic vařit. Zvládnete jej tedy klidně i na chatě s minimem vybavení. Co budete potřebovat? Připravte si 1 kg očištěné mrkve, 1 chilli papričku, 220 ml jablečného octa, 60 ml citronové šťávy, 200 ml vody, 4 kuličky nového koření, 1/2 lžičky římského kmínu, 1/4 lžičky černého pepře, 1/2 lžičky cukru a 1/2 lžičky soli. Jak na to? Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tyčinky. Z papričky odstraňte semínka a nakrájejte ji na proužky. V malé misce smíchejte jablečný ocet s citronovou šťávou, vodou, kmínem, zrnky pepře, cukrem, solí a kořením. Ve velké míse smíchejte nálev s mrkví a vše uložte do chladu. Mrkev je ještě lepší, když v nálevu zůstane přes noc. Do tří dnů byste ji ale měli spotřebovat.

Cherry rajčátka s bylinkami

Urodilo se vám hodně rajčátek? Skvělé! Naložená budou úplně famózní! Kromě parádní přílohy k masu je využijete i jinde. Například dodají zajímavou chuť různým salátům. Jak tedy cherry rajčátka naložit? Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 2 šálky octa, 2 šálky vody, 50 g soli, 50 g cukru a citronovou kůru. Za občasného míchání vařte, dokud se cukr a sůl nerozpustí a potom nálev zchlaďte na pokojovou teplotu. Připravte si 1 kg omytých cherry rajčátek. Každé rajče jednou nebo dvakrát propíchněte dřevěným párátkem a poté je rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Přidejte k nim kopr, česnek, podle chuti vločky chilli papriček a hořčičná semínka. Do sklenic nalijte přes rajčátka vychlazenou octovou směs tak, aby byla rajčátka zcela ponořená. Přikryjte a uložte do chladničky. Takto naložená rajčata vám vydrží v lednici až jeden měsíc.

Rychlé zelené fazolky

I zelené fazolky se dají zavařovat. Zabere vám to jen pár minut. Potřebujete 500 g zelených fazolek, 2 snítky čerstvých bylinek, například tymiánu, kopru nebo rozmarýnu, 1 až 2 lžičky hořčičných semínek, 2 stroužky česneku, rozmačkané nebo nakrájené na plátky, 1 šálek octa, 1 šálek vody, 2 čajové lžičky soli a 1 lžíci krystalového cukru. Jak na to? Nejdříve připravte sklenice. Dobře je umyjte, vypláchněte a nechte usušit. Fazolky omyjte a osušte. Ořízněte jim konce, fazolky krátce povařte ve vodě, slijte a přelijte studenou vodou. Koření, česnek a bylinky vložte do sklenic. Pak tam napěchujte fazolky a mezitím připravte slaný nálev. Ocet, vodu, sůl a cukr dejte do malého hrnce a na sporáku přiveďte za stálého míchání k varu. Krátce povařte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Zeleninu zalijte nálevem a každou sklenici naplňte do 1/2 cm od horního okraje. Několikrát jemně klepněte sklenicemi o podložku, abyste odstranili všechny vzduchové bubliny. V případě potřeby dolijte další nálev. Nechte vychladnout, pak nasaďte na sklenice víčka a pevně je zašroubujte. Uložte do chladničk a nechte nálev působit aspoň 48 hodin. Skladujte v ledničce nejdéle tři týdny. 

Veškerá nakládaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovaným i pečeným masům, ale poslouží také jakou součást nabídky švédských stolů, nebo jako zajímavé zpestření salátů. 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více