Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenátové palačinky
Zdroj: Toprecepty, Zdrava5

Čerstvý špenát si díky nabídce supermarketů můžeme dopřát po celý rok, a to nejen ve formě lehké přílohy. Připravte si špenát na 5 různých způsobů - v listovém těstu, muffinech, palačinkách, slaném koláči nebo pestrobarevné roládě.

Špenát má v kuchyni široké využití

Špenát je skvělá a zdravá příloha, ať už ten čerstvý listový, tak i ve formě protlaku. Tato listová zelenina má však mnohem větší potenciál. Kromě špenátové polévky si můžeme připravit muffiny, roládu, koláč, palačinky, nebo špenát zabalit do listového těsta. A která varianta je ta nejlepší? Všechny jsou chuťově zajímavé a vizuálně přitažlivé. Stačí vyzkoušet a zařadit ten nejlepší špenátový recept do svého jídelníčku. 

Špenát v listovém těstu

Recepty z listového těsta jsou oblíbené pro jednoduchou a rychlou přípravu. Nemusí se jednat jen o sladké recepty, výborné jsou i ty slané. Jako třeba právě ty se špenátem, ve kterých náplň můžeme různě kombinovat. Ke špenátu se například hodí aromatické sýry, jako je niva, gorgonzola, kozí sýr, ale i parmazán. Využít můžeme i další zeleninu, jako je paprika nebo rajčata. Pro ochucení je oblíbený česnek a špenát krásně zjemní trocha smetany.  

Náš tip: Upečte si závin s listovým špenátem a kozím sýrem.

Špenátové muffiny

Také slané špenátové muffiny jsou výborné a můžeme si je dát ke snídani, obědu, svačině i večeři. Jsou totiž velmi praktické a příjemně zasytí. Můžeme je přichystat se sýrem feta, ochutit česnekem, na osvěžení přidat jarní cibulku a pro milovníky pikantních chutí doplnit třeba i o mleté chilli. 

Náš tip: Připravte si voňavé špenátové muffiny s fetou.

Špenátová roláda

Špenátová roláda báječně vypadá, obzvlášť když vytvoříme barevný kontrast mezi těstem a náplní. Zelené těsto, bílá tvarohová náplň a kousky rajčat nebo červené papriky je kombinace na pohled efektní i lehká a osvěžující. Paprika se dá do rolády také opéct pro podtrhnutí chuti.  

Jak opéct papriku? Papriku rozpulte a vyndejte jádřinec. Pokapejte ji rostlinným olejem a na pánvičce na středním plameni opékejte, dokud slupka neztmavne. Zabalte papriku do mikrotenového sáčku nebo potravinové folie a nechte zapařit. Pak můžete jednoduše sundat slupku a papriku použít do špenátové rolády.

Náš tip: Připravte si špenátovou roládu s gorgonzolou a rajčaty.

Špenátový koláč

Špenátový koláč můžeme připravit na listovém těstu s náplní ochucenou česnekem a zakrytou kolečky mozzarelly.

Dá se ale připravit i nasladko v podobě mechového dortu s ozdobou ze šlehačky a zakysané smetany. Skvěle vypadá s také ovocem, které máte právě k dispozici. Ať už to jsou kousky jahod, borůvky nebo maliny.   

Náš tip: Upečte si špenátový koláč se smetanovým krémem.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Špenátové palačinky

Špenát nemusíme dávat jen navrch palačinek, ale také je můžeme zapracovat do těsta. Na špenátové palačinky budete potřebovat: 100 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 200 ml mléka, 70 g hladké mouky a špetku soli. Na náplň budete potřebovat: 250 g polotučného tvarohu, 150 g šunky, malou hrst nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, pepř a sůl.

Jak na to? Všechny ingredience na těsto rozmixujte dohladka a nechte pár minut odležet v pokojové teplotě. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo mléka. Do další misky dejte tvaroh, prolisujte k němu česnek, přidejte pažitku, špetku pepře a soli. Promíchejte a dejte do lednice vychladit.

Na rozehřáté pánvi opečte palačinky, jde to i nasucho. Stačí asi tři minuty pouze z jedné strany. Na palačinku vždy natřete tvarohovou náplň a obložte plátkem šunky. Palačinku zarolujte nebo přehněte napůl a ještě jednou napůl. 

Náš tip: Připravte si špenátové palačinky s volským okem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více