Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Různé druhy hořčice nesmějí chybět na žádné grilovačce ani jako součást vybavení lednice, které máte díky dlouhé trvanlivosti vždy po ruce. Domácí hořčice je na přípravu velmi jednoduchá, a máte-li v oblibě pikantní chuť dijonské verze, můžete i hodně ušetřit.

Hořčice nejen k párku a grilovanému masu

Hořčici zná většina lidí jako přísadu k pečenému, vařenému či grilovanému masu nebo uzeninám, její použití v kuchyni však může být daleko pestřejší. Skvěle se hodí do omáček k dušenému hovězímu masu, což dokazuje oblíbený recept na španělské ptáčky, ve kterém hořčice nesmí chybět jak v závitku, tak i omáčce. Králík s omáčkou z hořčice je rovněž delikatesa.

Trocha hořčice dodá zajímavou chuť také zeleninovým salátům či dušeným zeleninovým směsím, hodí se i k sýrům nebo rybám. Vždy se však musí dávat pozor na použité množství, aby hořčice nepřebila ostatní suroviny a tvořila pouze doplňkovou chuť.

Sladší hořčice se hodí k drůbežímu masu, šunce a v opravdu malém množství dokonce i do dresingu na ovocné saláty.

Hořčičná semínka za pár korun

Hlavní surovinou na výrobu domácí hořčice jsou samozřejmě hořčičná semínka. Pokud ovšem chcete ušetřit a dostat se s cenou na úroveň kupované plnotučné hořčice, doporučujeme nepořizovat je v běžném supermarketu, ale objednat na internetu. My jsme sehnali 80 g hořčičných semínek za 10 Kč v rámci nákupu více produktů, takže položka za dopravu nebyla investicí jen do domácí hořčice.

Sehnat se dá více druhů hořčice v různých cenových relacích. U nás zvítězila světlejší a rovněž nejlevnější klasika, ale chcete-li se přiblížit k chuti kremžské hořčice, zvolte na výrobu tmavá semínka.

Ingredience na domácí hořčici

Kromě hořčičných semínek budete potřebovat ocet, trochu soli a cukru nebo medu. Na naši hořčici jsme použili klasický kvasný 8% ocet, který jsme svařili s vodou v poměru 2 díly vody a 1 díl octu. U množství platí, že čím více octu, tím intenzivnější chuť dostanete.

Svaření pomáhá ke zjemnění chuti a v případě klasického octu je nezbytné. Použít však můžete i jemnější vinný či jablečný ocet nebo bílé víno, které není třeba svařovat. Ocet funguje zároveň jako konzervant, díky kterému hořčice vydrží při dodržení hygienických podmínek v lednici i několik měsíců.

Recept na jednoduchou domácí hořčici

Z našeho pokusu vznikla výborná pikantní hořčice s hrubší strukturou, která se ovšem dá regulovat přidáním tekutiny i delším namáčením.

Na domácí hořčici jsme použili 80 g hořčičných semínek, 80 ml octa, 160 ml vody, 3 lžíce třtinového cukru a ½ lžičky soli. Z tohoto množství jsme získali 330 g hrubozrnné hořčice. Jak na to?

  • Vodu společně s octem nechte projít varem a vychladnout.

  • Přebraná hořčičná semínka zbavená poškozených kousků zalijte polovinou octové vody a nechte alespoň 2 hodiny nabobtnat. Po naší zkušenosti s dlouhým mixováním bychom pro snadnější práci doporučovali nechat namočené i déle.

  • Ve vyšší nádobě rozmixujte tyčovým mixérem nejprve nahrubo.

  • Přidejte cukr, sůl, zbylou octovou vodu a mixujte do požadované konzistence. Myslete také na to, že odležením hořčice zhoustne, proto podle potřeby přidejte další vodu.

  • Domácí hořčici nechte alespoň 2 dny odležet v lednici. Ihned po vyrobení má nahořklou intenzivní chuť, která se postupně zjemní a vylepší.

Experimenty s ochucenou hořčicí

Do hotového základu můžete přidat další složky pro dochucení i obarvení dle libosti. My jsme vyzkoušeli kurkumu, která dodala krásnou žlutou barvu a chuť nijak neovlivnila, a také med pro zjemnění pikantní chuti. Výsledek byl fantastický, velmi se podobal chuti dijonské medové hořčice a určitě to nebyl náš poslední pokus.

Přidat ale můžete také například sladkou či pálivou papriku, sušený česnek, estragon, nastrouhaný křen a další oblíbené příchutě.

Jak vychází domácí hořčice finančně?

Základní domácí hořčice nás vyšla i se započítáním energií zhruba na 15 korun za 330 g. V přepočtu na 200 g, což je standardní gramáž prodávané plnotučné hořčice, vyjde tedy cena domácího produktu na 9 korun, což znamená, že je srovnatelná s tou nejlevnější z obchodu.

Zajímavější srovnání je však s dijonskou nebo medovou hořčicí, které běžně stojí v obchodech v rozmezí od 30 až do 140 korun za 200 g. A to už se vyplatí věnovat trochu času domácím experimentům s přesně vyladěnou chutí.

Skladování domácí hořčice

Jak už bylo uvedeno výše, domácí hořčice díky octu vydrží v lednici i několik měsíců. Je však třeba ji uskladnit ve sterilizované uzavíratelné sklenici a při každém odebrání použít čistou lžíci, aby se do ní nedostaly nežádoucí bakterie, které mohou způsobit rychlé znehodnocení. To samé však platí i u kupované hořčice.

Naše hodnocení domácí hořčice

Bezprostředně po vyrobení měla hořčice nahořklou pálivou chuť, která nás příliš neohromila, po 2 dnech odležení se však zcela změnila. Z výše uvedených poměrů vznikla výraznější, avšak vyvážená pikantní chuť, přidání medu jí velmi prospělo, stejně jako další pobyt v lednici. Chuťově se podobá více dijonské medové hořčici než klasické plnotučné.

Mixování trvalo asi 10 minut a je vhodné je při použití méně výkonného mixéru rozložit na více fází. Pro jednodušší a kratší rozmixování doporučujeme nechat semínka v octové vodě do dalšího dne.

Fotogalerie - Domácí hořčice

Ukázat 6 fotografií

Zdroje informací:

honest-food.net: HOW TO MAKE MUSTARD
homesteadingfamily.com: Quick & Easy Homemade Mustard

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více