Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
27. 8. 2023 Vaření
Je jednou z nejoblíbenějších dětských polévek, vždyť chuťově připomíná vůbec nepopulárnější dětské jídlo – rajskou omáčku. K rajské polévce sice maso a knedlík nedostanete, když do ní ale přidáte těstoviny nebo rýži, klidně vám nahradí i hlavní chod.
Rajčatová polévka nemusí být z protlaku
Když se řekne rajčatová polévka, spousta lidí si vybaví obědy ze školních a školkových jídelen. Právě tato polévka byla jedním ze světlých záblesků jinak v celkem monotónní nabídce polévek, které si většinou nikdo ani nedával. Rajskou ovšem děti zbožňovaly a zbožňují stále, stejně jako jakákoliv jiná rajčatová jídla, na nichž je láká hlavně červená barva.
Ta původní retro rajská polévka se vyráběla obvykle z rajčatového protlaku, navíc se zahušťovala jíškou a po rajčatech moc nechutnala. Dětem ale bohatě stačilo, když v ní plavala těstovinová písmenka, s nimi už tak lákavě zbarvená polévka chutnala ještě lépe.
Chcete-li polévku povýšit na opravdu rajčatovou polévku, snadno ji připravíte i z čerstvých rajčat. Teď, když jsou keříky na zahrádkách rajčaty doslova obsypané, je to ideální řešení.
Mohlo by vás zajímat
Pravá rajská voní skořicí
Pokud uděláte rajčatovou polévku z čerstvých plodů, odmění se vám výraznou chutí rajčat a mnohem sytější červenou barvou. Tuto zeleninou polévku lze pojmout na mnoho způsobů. Může být připravena pouze z rajčat (místo těch velkých můžete použít i sladší cherry či datlová rajčátka) doplněných cibulí, výraznější barvu jí mohou přidat i červené papriky nebo červená řepa. Můžete se také držet klasiky a udělat jí podobně jako rajskou omáčku a do základu přidat i mrkev, petržel a celer.
I když rajčatová polévka přímo vyzývá k tomu dodat jí italský šmrnc pomocí bylinek, jako je bazalka, oregano nebo tymián, ta česká, kterou si spojujeme s dětstvím, voní po skořici, badyánu, novém koření, hřebíčku, bobkovém listu a citronové kůře stejně jako oblíbená omáčka.
Jak vylepšit rajčatovou polévku?
Půvab domácí rajčatové polévky z pravých rajčat spočívá v delším vaření, díky němuž se zvýrazní všechny chutě a polévka zhoustne i bez toho, aniž byste do ní museli přidávat mouku. Díky těmto krokům z ní pak uděláte přímo delikatesu.
- Dokonalá rajčatová polévka by měla být krásně hladká a jemná. Nejdůležitější je proto z rajčat odstranit slupku. Je to poměrně snadné – slupku stačí jen naříznout do kříže, pak rajčata spařit horku vodou a zchladit studenou, což usnadní jejich loupání. Chcete-li polévku ještě jemnější, můžete vydlabat i semínka. Pokud máte čerstvých rajčat málo, je možné je doplnit těmi z konzervy.
- Intenzívnější chuti dosáhnete, když rajčata předem upečete v troubě při teplotě 200 °C. Rajčata je navíc třeba zakápnout olejem, díky němuž se opečou krásně dozlatova. Rajčata můžete klidně opékat již bez slupky.
- Základ na polévku, tedy najemno nakrájenou cibuli a mrkev, je nejlepší osmahnout na másle dozlatova. Máslo také zajistí příjemnější chuť. Zeleninu je navíc dobré zasypat trochou cukru a nechat jej zkaramelizovat. To přispěje k příjemně sladké chuti polévky. Zajímavě polévku oživíte i přidáním trochy červeného vína, které necháte odpařit.
- Na cibulovo-mrkvový základ už stačí jen dát rajčata a koření a vše zalít zeleninovým vývarem, samozřejmě nejlépe domácím. Polévku pak vařte nepřikrytou, dokud se neodpaří co nejvíc tekutiny a polévka dostatečně nezhoustne. Nakonec už polévku jen rozmixujete ponorným mixérem dohladka, případně ji můžete navíc ještě propasírovat přes sítko, aby byla ještě jemnější.
Recept na rajčatovou polévku s těstovinami
Rajčatová polévka chutná báječně samotná, můžete ji ale zjemnit i trochou smetany nebo ji udělat sytější přidáním uvařené rýže či těstovin. A jak ji tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 lžíce másla nebo oleje, 1 větší cibuli, 1 a ½ mrkve, 700 g čerstvých rajčat, 1 lžíci třtinového cukru, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 bobkový list, 1 svitek skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky, trochu strouhané citronové kůry, 100 g těstovinových písmenek, případně strouhaný sýr a bylinky na ozdobu.
- Rajčata omyjte, spařte a oloupejte. Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata dejte na plech, pokapejte je olejem a dejte péct do trouby cca na 10 minut.
- Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, mrkev oškrabejte a nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli a mrkev. Posypejte zeleninu cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte rajčata a koření, vše zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí až 30 minut.
- Do hotové polévky přidejte uvařené těstoviny a před podáváním jim můžete ozdobit bylinkami nebo strouhaným sýrem.
Náš tip: Rajskou polévku jen z protlaku si můžete uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 53 minutami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 11 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Klobásy
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Prosluněné Toskánsko je rájem gurmánských zážitků. Tahle místní rajčatová polévka s bílým chlebem nemá chybu