Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět chyb, které možná děláte při přípravě palačinek. Díky osvědčeným fintám budou palačinky tenké a nebudou se trhat
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Kdo by nezbožňoval palačinky? Při zmínce o nich zajásá snad každé dítě, dospělí je ocení jako ideální pokrm pro líná víkendová rána a báječné na nich je, že si je vychutnáte nasladko i naslano. Tedy za předpokladu, že se vám povedou samotné palačinky. Na co je třeba při jejich přípravě myslet?

Palačinky by měly být tenké a dokonale propečené

Možná si řeknete, že udělat palačinky přece není žádná věda. Bývají jedním z prvních kuchařských experimentů a patří do kategorie pokrmů, které zvládne i malé dítě. Umíchat těstíčko z vajíček, mouky a mléka je přece hračka a při smažení palačinek se dá užít i spousta zábavy, hlavně když někdo ovládá umění otáčet je vyhazováním do vzduchu.

Navzdory jednoduchosti receptu se však při přípravě samotného těstíčka i během smažení palačinek dá napáchat spousta chyb, které vám mohou výsledek pokazit a zabránit tomu, aby byly palačinky dokonalé, tedy krásné tenké, rovné a dokonale propečené. S jakými karamboly se tak při přípravě palačinek můžeme potýkat?

  1. Hrudky v těstíčku – jde asi o nejčastější problém, který občas řeší nejen začátečníci, ale i zkušenější kuchařky. Hrudky se často objevují, když předem neprosejete mouku a těsto pak navíc dostatečně nepromícháte. Hrudky pak zůstávají nejen v těstíčku, ale i v samotných upečených palačinkách, což kazí vzhled i chuť. Mléko je proto nejlepší nejprve smíchat s vejci a pak postupně přilévat k mouce smíchané trochou soli a postupně prošlehávat. V menším množství tekutiny se totiž mouka promíchává mnohem lépe. Pokud by vám i tak hrudky v těstě vznikly, přeceďte je přes sítko nebo je ještě promixujte ponorným mixérem.
  2. Palačinky jsou příliš tlusté – ačkoli někteří zbožňují právě silné palačinky, správná palačinka by měla být krásné tenoučká, ba dokonce přímo průsvitná, a s krajkovými okraji. Vliv na to má konzistence těsta. Dokonale tenké palačinky totiž uděláte jen z těsta tekutějšího, které se samo krásně rozteče po pánvi. Pokud to nemáte tzv. v oku, raději postupujte podle ověřeného receptu.
    Máme ale taky šikovnou pomůcku: Když do těstíčka namočíte čistý prst a vytáhnete jej, těsto na něm musí ulpět v tenké, ale neprůhledné vrstvě. V tu chvíli je konzistence tak akorát.
    Palačinky se mohou připravovat z hladké i polohrubé mouky, ta hladká je ale lepší, neboť s polohrubou je těsto hustší. Pokud je příliš husté, nařeďte je trochou mléka. Těstíčko také promíchávejte v míse i průběžně (během smažení) , mouka totiž klesá ke dnu, kde je pak těsto hustější. 
  3. Palačinky se trhají – na vině bývá špatná konzistence těsta i nedostatečně rozpálená pánev. Předtím, než se pustíte do smažení palačinek, je třeba nechat těstíčko odležet minimálně 30 minut, ale klidně i přes noc někde v chladu.
    Během odpočinku se aktivuje lepek v mouce, do mouky se nasákne tekutina, což zajistí lepší konzistenci a odstraní i moučnou chuť.
    Počítejte s tím, že první palačinka se obvykle potrhá, což způsobuje právě ještě nedostatečně rozehřátá pánev. Pokud máte dobře udělané těstíčko, ty další se už povedou na jedničku. Palačinky také obracejte až ve chvíli, kdy jsou dostatečně opečené ze spodní strany
  4. Palačinky jsou moc tvrdé – i to je způsobeno příliš hustým těstem, v němž je hodně mouky. Palačinky mají také tendenci tvrdnout, když je připravujete nasucho. Proto je lepší vždy aspoň trochou tuku pánev potřít. Stačí jej jen v tenké vrstvě rozetřít mašlovačkou. Případně můžete tuk (olej či rozpuštěné máslo) rovnou vmíchat i do těsta. To je pak díky tomu jemnější a vláčnější
  5. Palačinky se připalují a přichytávají na pánev – i v tomto případě je důležitá dostatečně rozehřátá pánev na smažení. Palačinky je také třeba smažit na pánvi s nepřilnavým povrchem, nejlepší je samozřejmě ta s nízkými okraji, díky nimž se vám budou palačinky snáze obracet. I nepřilnavou pánev je třeba potřít tukem, aspoň před první palačinkou. Nesmíte to však přehnat, aby pak palačinky naopak nebyly moc mastné.
    Palačinky se také mohou připalovat a tmavnout kvůli cukru, který někteří rovněž přidávají do těsta. Je to ale úplně zbytečné, mnohem lepší je palačinky udělat nesladké a až hotové je potřít marmeládou. Navíc je pak můžete snadno podávat i ve slané verzi – třeba se šunkou a sýrem.

Náš tip: Pokud vás nebaví si odvažovat ingredience, můžete vyzkoušet i tyto snadné hrnkové palačinky podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více