Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona jahod je v plném proudu, tak vám dnes nabízím recept na jednoduchý nepečený dort s jahodami. Postup je snadný a kromě popisu vás povede i fotogalerie. Připraveno máte doslova za pár minut, a během chvíle pak dort taky zmizí. Alespoň u nás doma to tak bylo.

Americký ikonický cheescake

Amerika dala světu několik parádních dortů. A jedním z nich je právě i cheesecake, což otrocky přeloženo znamená "sýrový dort". Do originálu totiž skutečně patří sýr speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes.

Do originálního původního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Ovšem, dort se už dávno dělá v různých verzích na celém světě. takže my si dnes připravíme tu naši českou. Já jsem místo Philadelphie použila Lučinu, která je taky krémová a mírně slaná. Krém na dort tak vznikl z pouhých tří surovin: Lučiny, tvarohu a cukru. Není potřeba žádné zahušťování ani želatina, krém i bez nich drží parádně. Dort jsem dělala do malé formy o průměru 16 cm. Z toho vychází poměry surovin. Pro větší formu suroviny násobte.  

Na nepečený jahodový cheesecake budete potřebovat: 

Na korpus:

  • 150 g rozmixovaných lotusek
  • 60 g změklého másla
  • 1 lžíce cukru (není nutné)
  • 17 g tekutého medu

Na krém:

  • 200 g tvarohu
  • 200 g lučiny
  • 2 lžíce cukru moučka

Dále:

  • dortové želé červené
  • jahody

Jak na to? Formu vyložte na dně i ze stran pečicím papírem. Suroviny na korpus smíchejte a vysypte je na dno formy. Pomocí dlaně a pak i obrácené skleničky upěchujte sušenkový korpust tak, aby byl rozprostřený rovnoměrně po celém dně. Jahody omyjete, skrojte zelené lístky a jahody na výšku rozpulte. Pokládejte je na dno dokola (dle fotky). 

Jahodami vyloženou formu naplňte krémem, pokryjte dalšími jahodami, nakrájenými na plátky a dejte na pár hodin ztuhnout do lednice. Potom připravte želatinu podle návodu na obalu a ještě vlažnou zalijte dort. Nechte hodinku ztuhnout v chladu a můžete hned podávat. 

Moje tipy: 

  • Tvaroh jsem použila tučný (10 %, Milko).
  • Sušenky lze využít jakékoliv, ale Lotusky se podle mě k jahodám krásně hodí.
  • Želatina nahoře není nutná, pokud ji budete používat, řiďte se přesně návodem na obalu. Hlavně ji nepřevařte. Jakmile se zahřeje, zkuste udělat želírovací zkoušku. Na talířek kápněte trochu želatiny ze lžičky a talířkem lehce pohněte. Pokud želatina během roztékání po talíři hned tuhne, je hotová. Rozhodně nedávejte na dort želatinu, která na talířku dobře neztuhla. Hrozí, že by rozmáčela krém pod ní. 
  • Určitě taky nedávejte toto množství do větší formy. Krém by byl příliš nízký a vlhkost z želatiny by mu neprospěla. Máte-li větší formu, adekvátně množství surovin vynásobte, pak bude vše fungovat dobře.
  • Pokud máte doma tvaroh z vaničky a připadá vám řidší, lze jej nastavit větším množstvím Lučiny, nebo si pomoci dortovou želatinou na krémy (dělá třeba Vitana), případně ušlehanou šlehačkou, kterou jen zlehka vmícháte do hotového krému. Za sebe ale doporučuji tučný tvaroh, ve spojení s Lučinou funguje dobře. Dort nám doma po rozkrojení krásně držel tvar i do druhé dne. Samozřejmě je nutné uchovávat jej v chladu. 

Zdroj informací:
Inquirer.com 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více