Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třepané okurky: Rychlou verzi nakládaček připravíte snadno, nejdůležitější je okurky ve sklenici často protřepávat
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Nashromáždilo se vám doma větší množství salátových okurek? Na nakládání se nehodí a do salátu je všechny nespotřebujete? Váš problém vyřeší třepané okurky. Tyto „naložené“ okurky vám v lednici vydrží až dva týdny. Jejich příprava je rychlá, snadná a hlavně zábavná. 

Když nemáte čas na nakládání

Třepané nebo natřesené okurky jsou vynikající možností, jak zpracovat větší úrodu této oblíbené salátové zeleniny. Jde totiž o báječnou alternativu, jak je uchovat v kondici delší dobu, aniž byste se museli pouštět do zavařování. Navíc tak lze zpracovat i okurky salátové nebo větší okurky polní. Díky speciálnímu naložení zůstanou tyto okurky delší dobu krásně svěží, křupavé a šťavnaté

Dokonale ochucené okurky

Vzhledem třepané okurky trochu připomínají okurkový salát, díky naložení do octa a přidání typického koření používaného do nakládaček chutnají tak trochu i jako ony. Jejich předností je, že jsou sice báječně ochucené, ale nevaří se a nepřicházejí tak o vitaminy. O dokonalou chuť se postará česnek, hořčičná semínka a pepř, pro větší pikantnost můžete přidat i chilli papričky. A samozřejmě nesmí chybět kopr, který je pro nakládané okurky typický. 

Hlavně dobře protřepat

Na celé přípravě těchto okurek je nejsložitější třepání. Aby se chutě dobře prolnuly, je třeba okurky hlavně důkladně protřepávat, aby pustily vodu. Nejlepší je sklenici s nakrájenými a ochucenými okurkami postavit v kuchyni na dobře viditelné místo a v pravidelných intervalech je potřepávat. Nejdéle za tři hodiny by měly být okurky dokonale proleželé. Pak je již uchovávejte v lednici, kde vydrží až dva týdny. Použít je můžete jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu nebo je můžete přidat do salátu jako normální okurky. 

Jak na třepané okurky?

Třepané okurky nejsou českou specialitou. S oblibou je připravují v rusky mluvících zemích, kde se jim říká okurky tryasuny, anglicky jsou jednoduše označovány jako shaker cucumber. A jak je připravíte?

Budete potřebovat: 2 velké okurky nakrájené na plátky nebo kostičky, 1 cibuli nakrájenou na jemné proužky (nebo svazek cibulí na kolečka), 2-3 oloupané stroužky česneku, ½ svazku kopru, 6 lžic octa, 1 lžíci cukru, 2 lžičky hořčičných semínek, 1 lžičku soli a trochu pepře

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a pak přendejte do větší sklenice zavařovačky nebo plastové krabice s víčkem. 
  2. Nádobu uzavřete a silně protřepejte. Poté ji dejte do chladničky a po 30 minutách znovu protřepejte. Okurky by měly být dokonale ochucené již po 1 až 2 hodinách, klidně je ale můžete nechat odležet delší dobu. V lednici vám vydrží asi 1 až 2 týdny. Před podáváním je vždy jednoduše trochu protřepejte.

Náš tip: Máte-lii rádi pikantnější chutě, můžete vyzkoušet i tento okurkový salát podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více